Unes 20.000 persones fugen del nord de Gaza pels atacs d'Israel: "Ens sentim com ànimes sense cos"
Israel torna a bombardejar Beirut després de l'atac amb prop de 90 morts en una zona residencial de Beit Lahia, a la Franja de Gaza
Unes 20.000 persones s'han vist obligades en els últims dies a fugir del camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, on malvivien, per la intensitat dels bombardejos israelians, segons ha informat la UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins.
"Ens hem convertit en morts...", diu Halima Asaliya a l'agència AFP mentre fuig amb les seves filles. "Fins i tot ara, mentre estem marxant, ens sentim com ànimes sense cos", afegeix.
Els fills i el marit no estan amb elles perquè l'exèrcit israelià se'ls va endur i va destruir la casa on vivien.
"He deixat enrere cases que han estat destruïdes juntament amb els seus habitants, cossos deixats als carrers que es van convertir en aliment per als gossos."
Asaliya explica, a més, que l'exèrcit israelià s'endú els homes, que "són torturats a les escoles".
També que els bombardejos han estat "intensos i despietats" i que "les bombes queien sobre nens i dones".
"Hi havia bombardejos cada minut, explosions cada segon, trets. No van mostrar cap pietat", recorda Umm Elias Adwan, una altra gaziana que fuig de Jabalia amb una criatura als braços.
"Mai havíem experimentat tanta por i tant horror", confessa.
El camp més poblat i més dens
Fundat el 1948, any de la creació de l'estat d'Israel, el camp de refugiats de Jabalia, al costat de la ciutat del mateix nom, és, de fet, una altra ciutat en la qual i al voltant de la qual s'amunteguen desenes de milers de persones.
És el camp de refugiats més antic de la Franja, el més gran i el més densament poblat, cosa que no ha impedit a l'exèrcit israelià bombardejar-lo diverses vegades, en aquest últim any.
I la situació ha empitjorat des del 6 d'octubre, quan les Forces de Defensa d'Israel han reprès l'ofensiva al nord de la Franja amb l'argument que havien detectat que Hamas hi estava reagrupant efectius.
En aquestes dues setmanes, els atacs israelians han causat la mort a unes 500 persones, segons les dades publicades pel Ministeri de Salut de Gaza.
"Un escenari apocalíptic"
A les bombes cal afegir-hi l'escassedat creixent d'aigua potable, aliments i medicaments.
"L'escassedat d'aliments, l'aigua insalubre, les malalties i el col·lapse del sistema de salut causats per la guerra estan portant la població al límit, especialment en el nord de Gaza", denunciava aquest dissabte Janez Lenarcic, comissari europeu de Gestió de Crisis.
Lenarcic descriu "un escenari apocalíptic" a la Franja, "a causa dels nivells perillosament baixos d'arribada d'ajuda humanitària a l'octubre".
Dijous, el Programa Mundial d'Aliments i la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, van concretar amb xifres l'abast de la tragèdia a Gaza.
Aproximadament 1,84 milions de persones, el 86% dels gazians, experimenten alts nivells d'inseguretat alimentària aguda, a la Franja de Gaza, i gairebé 133.000 s'enfronten a una inseguretat alimentària catastròfica, segons les dades que han publicat.
Hi ha 60.000 infants amb desnutrició aguda, entre els quals 12.000 en situació de necessitat extrema.
La situació és pitjor al nord, però no és gaire millor al centre ni al sud, on també s'amunteguen milers de persones, perquè almenys 1,9 milions de gazians ja són desplaçats, més del 80% d'una població d'uns 2,3 milions.
"No hi ha aliments", denuncia Ali Al-Qassas des de Khan Yunis, que no ha pogut trobar res per alimentar els seus fills a causa de la falta d'ajuda humanitària i de la pujada dels preus i ha acabat buscant menjar entre les escombraries.
Una situació que podria empitjorar amb l'arribada de l'hivern i que ha portat Lenarcic a demanar al govern d'Israel: "Obrin les portes i deixin que la humanitat prevalgui."
Almenys 87 morts a Beit Lahia
Un nou exemple de la intensitat de l'ofensiva israeliana al nord de Gaza ha estat l'atac aeri sobre Beit Lahia a última hora de dissabte, hores després del bombardeig dels camps de refugiats de Jabalia i Maghazi, on havien mort almenys 44 persones, i d'altres atacs en diversos punts de la Franja.
El balanç més recent del Ministeri de Salut gazià parla d'almenys 87 morts a causa dels projectils caiguts sobre un complex residencial.
Una xifra que l'exèrcit israelià troba "exagerada", segons ha dit, perquè no es correspon ni amb la "munició de precisió" que ha utilitzat ni amb "l'exactitud de l'atac".
En total, només dissabte, al conjunt de la Franja hi han mort més de 150 persones.
Bombardejos un altre cop al sud de Beirut i sirenes a Haifa
L'exèrcit israelià ha reprès aquest diumenge a la nit els bombardejos al sud de Beirut.
Poc abans, havia emès un comunica ten què anunciava que atacaria instal·lacions de l'estructura financera de Hezbollah.
Una de les columnes de fum fruit de les explosions que s'han sentit s'ha pogut veure prop de l'aeroport internacional Rafik Hariri.
Arran de l'anunci, centenars de residents de Beirut han abandonat casa seva per refugiar-se en llocs considerats més segurs i hi ha hagut retencions en algunes parts de la ciutat.
En paral·lel, a la ciutat de Haifa, al nord-oest d'Israel, durant la nit de diumenge han sonat sirenes per alertar de l'arribada de drons des del sud del Líban.