Unicef: "La guerra provoca la mort d'un nen cada deu minuts al Iemen"
La pitjor crisi humanitària del món ha causat ja 10.000 morts, la majoria civils
L'Unicef ha denunciat que cada deu minuts mor un nen al Iemen a causa de malalties que s'haurien pogut evitar. La fase actual de la guerra en aquest país de la península d'Aràbia ha provocat la pitjor crisi humanitària del món i ha costat la vida a unes 10.000 persones, la majoria civils.
L'organització de les Nacions Unides descriu la situació dels infants al Iemen com "l'infern a la Terra". Ja fa 14 anys que dura. La fase més sagnant es va originar el 2014. El conflicte bèl·lic aguditza la situació de fam estructural infantil de la zona.
Segons el director de l'Unicef per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, Geert Cappelaere, el conflicte d'aquest país àrab s'ha convertit en "una guerra contra els nens":
"Els nens pateixen immensament (···) La guerra la decideixen i la fa els adults, però desgraciadament els nens són els primers que la pateixen. 1,8 milions de nens al Iemen pateixen malnutrició, dels quals 400.000 tenen malnutrició severa o aguda que amenaça les seves vides."
El conflicte bèl·lic fa que només el 40% dels infants tinguin accés a les vacunes de malalties que s'han propagat els últims anys per culpa de la violència i el col·lapse del sistema sanitari, com el còlera.
Notícia relacionada: "Mor Amal Hussain, la nena que va posar cara a la fam al Iemen"
A més, dos milions de nens no poden anar a l'escola pels enfrontaments entre les forces governamentals, que tenen el suport de la coalició militar àrab, i els rebels xiïtes defensats per l'Iran.
El representant de l'Unicef a la zona fa una crida desesperada:
"Demanem a qui lidera el país i a les parts en conflicte que assumeixin la seva responsabilitat i donin prioritat a l'interès de milions de nens per sobre dels seus propis interessos, i parin aquesta guerra contra els infants."
Notícia relacionada: "Save the Children diu que la guerra pot acabar amb tota una generació de nens del Iemen"
Trump: "L'Aràbia Saudita no sap utilitzar les armes dels Estats Units al Iemen"
El cas més flagrant de l'atac a civils, i concretament a nens, va ser el d'un bombardeig del mes d'agost contra un autobús d'escolars. 40 infants van morir en un atac de les forces de l'Aràbia Saudita amb bombes dels Estats Units.
Donald Trump es justifica en una entrevista al digital "Axios", emesa per la cadena HBO, explicant que els autors del bombardeig no saben utilitzar les armes fabricades pels americans. Això és el que ha respost el president nord-americà quan li han preguntat si li va molestar que es fes servir una bomba dels Estats Units en aquest atac de la coalició àrab que rep el suport de Washington:
"Molestar-me no és una paraula prou forta. Ho va fer gent que no sabia com usar l'arma, i això és horrible (···) Els nord-americans no van operar el llançament d'aquesta bomba. (···) Parlaré sobre moltes coses amb els saudites, però certament jo no tindria gent que no sap com utilitzar les armes disparant a autobusos amb nens."
"El que està passant al Iemen en general és una cosa terrible i ho estem avaluant de manera minuciosa. Estem estudiant el que passa al Iemen. Aquest país és, probablement, ara mateix, el pitjor lloc del món."
Els Estats Units, el Regne Unit i França, tots tres amb seient permanent en el Consell de Seguretat de l'ONU, fan costat a la intervenció àrab al Iemen. I el govern espanyol hi col·labora amb la fabricació de bombes enviades a l'Aràbia Saudita.
Els bombardejos, mentrestant, no s'aturen. En les últimes hores hi ha hagut nous atacs amb víctimes mortals. Desenes de rebels houthis xiïtes han mort aquest cap de setmana en els combats i els bombardejos aeris sobre Hodeida, una ciutat portuària estratègica a l'oest del país. Segons alguns mitjans, han mort més de 50 rebels i una vintena d'efectius de les forces governamentals.
- ARXIVAT A:
- Drets humansAràbia Saudita