Unides Podem, ERC i el Grup Plural demanen investigar Joan Carles I al Congrés
Gabriel Rufian d'ERC i Joan Baldoví de Compormís han presentat la proposta per a la comissió d'investigació (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Unides Podem, ERC i el Grup Plural demanen investigar Joan Carles I al Congrés

El soci del PSOE al govern espanyol està a favor d'una comissió parlamentària sobre les irregularitats financeres del rei emèrit

Actualitzat

Esquerra Republicana i el Grup Plural (on hi ha Junts per Catalunya, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Gallec), han registrat al Congrés una petició de comissió d'investigació sobre les presumptes comissions irregulars que hauria rebut el rei emèrit Joan Carles. Volen determinar-ne les responsabilitats "civils, ètiques i polítiques" de l'anterior cap d'estat espanyol.

La fiscalia suïssa investiga si el 2008 Joan Carles I va dipositar 100 milions de dòlars en un compte corrent del banc Mirabaud, a Ginebra, que eren un regal del rei Abdullah de l'Aràbia Saudita. El fiscal creu que són la comissió pel contracte del TGV a la Meca, que va guanyar un consorci espanyol.

D'aquest compte n'haurien sortit els 65 milions d'euros que el rei emèrit hauria entregat més endavant a la seva amiga íntima Corinna zu Sayn-Wittgenstein. El fiscal considera els moviments "sospitosos de blanqueig de capitals".

L'Audiència Nacional ja va investigar les suposades finances irregulars, arran d'unes converses entre Corinna i el comissari Villarejo que es van difondre, però la investigació es va arxivar, per la inviolabilitat del rei.

Després de la investigació que ha impulsat ara la justícia suïssa, la Fiscalia Anticorrupció espanyola ha remès una comissió rogatòria a Suïssa per conèixer formalment la investigació per una suposada donació de 65 milions, segons va avançar ElDiario.es.


Pressió al PSOE

Unides Podem, soci de govern dels socialistes, s'ha mostrat a favor d'una comissió d'investigació, en un tuit del portaveu al Congrés, Pablo Echenique:

 

 

En ocasions semblants, el PSOE ha votat en contra d'obrir investigacions amb l'argument que "els lletrats de la cambra rebutgen l'admissió a tràmit".

Segons les normes que van firmar el PSOE i Unides Podem, els dos partits han de pactar les discrepàncies dins de la coalició.

La pressió al Partit Socialista també ha vingut des d'ERC i Junts per Catalunya, com a promotors de la iniciativa parlamentària. Ho han fet els portaveus al Congrés, Gabriel Rufián i Laura Borràs:

 

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
Anar al contingut