Després de ser aturats pels Mossos, els pagesos han pogut arribar amb els tractors fins al centre logístic de Mercadona a Sant Sadurní d'Anoia (3Cat)

Mercadona trenca la barrera dels 1.000 milions de beneficis en un any marcat pels preus

L'anunci d'un guany del 37% més aquest any coincideix amb el bloqueig d'Unió de Pagesos a un centre logístic de l'empresa per exigir-li que pagui uns preus justos al sector

RedaccióActualitzat

Mercadona ha registrat uns beneficis rècord el 2023. La principal cadena de supermercats de l'Estat ha trencat per primer cop la barrera dels 1.000 milions d'euros de benefici i ha guanyat un 37,25% més en un any marcat per l'increment de preus del cistell de la compra.

La companyia ha facturat un rècord de 35.527 milions, un 15% més que el 2022. Això li ha reportat un benefici net de 1.009 milions d'euros i ha convertit el 2023 en "el millor any", segons ha assenyalat el seu president, Juan Roig, durant la presentació de resultats a Paterna.

Precisament fa un any Roig va reconèixer que l'any 2022 Mercadona havia apujat els preus "una burrada" --una mitjana del 10%--, però ho va justificar per l'augment de la inflació i "per evitar un desastre impressionant a la cadena de distribució". 

El president de Mercadona, Juan Roig, ha presentat els resultats econòmics de l'empresa a Paterna (EFE)

Mercadona assegura que en l'últim any ha reduït el preu d'un miler de productes i que ha abaratit el cistell de la compra més del que ha pujat la inflació. Malgrat l'abaratiment de les matèries primeres que ja es comença a notar, Roig ha reconegut que "sempre costa més baixar que pujar".

Roig ha negat que Mercadona faci un abús de preus i ha admès que els pagesos que es manifesten des de fa setmanes "tenen raó que han de guanyar diners" per poder ser competitius.
 

Bloquegen un centre logístic de Mercadona per defensar uns preus justos

Precisament, aquest dimarts Unió de Pagesos ha escollit el centre logístic de Mercadona a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) per protestar contra les estratègies de la gran distribució, a qui acusa de pagar uns preus massa baixos al sector.

Una desena de tractors i més d'una cinquantena de pagesos han bloquejat els accessos a les instal·lacions de l'empresa. Tot i que inicialment els Mossos els havien barrat el pas, finalment hi han pogut arribar cap a les onze del matí i s'hi han estat fins a les sis del capvespre. 

Els Mossos han barrat el pas als pagesos a l'entrada del polígon on hi ha el centre logístic de Mercadona (3Cat)

Unió de Pagesos ha convocat la protesta en solitari, sense el suport d'altres organitzacions i amb menys incidència que les últimes. El sindicat denuncia les "pràctiques deslleials" a la cadena alimentària i les importacions de productes de fora de la Unió Europea.

A més, exigeix al govern espanyol una reforma efectiva de la llei de la cadena alimentària, que prohibeix a les grans cadenes pagar per sota del preu de cost als agricultors i ramaders. Denuncien que no s'han posat sancions per incomplir-ho des que la llei es va posar en marxa el 2021.

El sindicat ha decidit protestar contra Mercadona perquè és l'empresa dominant en el sector de la gran distribució a l'Estat, amb una quota de mercat de més del 26% l'any 2023. Ho ha explicat el representant d'Unió de Pagesos a l'Alt Penedès, Ferran Carbó:

"En la seva posició de domini tenen una responsabilitat en els preus ruïnosos que rebem i també tenen una responsabilitat de modificar la llei de la cadena alimentària tal com nosaltres proposem."

Aquesta nova protesta arriba dos dies després del tall de gairebé 24 hores de l'AP-7 a Cambrils per part de pagesos i entitats socials i ecologistes del Camp de Tarragona contra projectes com el Hard Rock i la fàbrica de bateries Lotte.

Un remolc carregat de ceps arrencats participant en la protesta d'Unió de Pagesos contra la gran distribució a l'Alt Penedès (3Cat)

A finals de febrer, el sector va bloquejar durant diversos dies l'AP-7, l'N-2, l'A-2, l'AP-2, i altres vies estratègiques i punts fronterers, en unes accions liderades per la plataforma pagesa que van permetre arrencar diversos compromisos al govern: més diàleg, modificar el nom del Departament d'Acció Climàtica i canvis a l'Agència Catalana de l'Aigua.

Arran d'aquestes accions, aquest mes de març el Parlament també ha fet un ple monogràfic dedicat al sector, en què representants de quatre entitats van poder denunciar la situació crítica que viu el sector.

Els grups parlamentaris van aprovar el canvi de nom de la conselleria i l'impuls d'una finestreta única i d'una renda bàsica agrària per facilitar la gestió i combatre la mala situació econòmica que denuncia la pagesia.
 

 

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut