Unió de Pagesos porta a la justícia 11 parcs fotovoltaics: "La Llei d'Espais Agraris és clara"

L'organització agrària es queixa que s'incompleix la norma aprovada al Parlament que estableix compensacions pels camps que deixen de ser productius

Judit Balcells Huguet

Unió de Pagesos ha presentat un total d'11 contenciosos administratius a parcs fotovoltaics. L'organització agrària ha arribat a la justícia després que el govern hagi desestimat les al·legacions que s'havien presentat perquè consideraven que aquests projectes no compleixen la Llei d'Espais Agraris.

Amb aquesta actuació, el sindicat vol protegir el sòl agrari davant de la proliferació de projectes de producció d'energies renovables. L'organització agrària pensa que la implantació de parcs solars suposarà una pèrdua de terreny de cultiu i --diu-- això va en contra de la llei. Un dels exemples és a l'Horta de Lleida, al Segrià, on hi ha projectada una planta de 47 hectàrees.

"La Llei d'Espais Agraris és molt clara i està aprovada per unanimitat al Parlament. Et diu que si una finca, pel motiu que sigui, deixa de fer producte agrícola, s'ha de compensar en un altre lloc. Catalunya està perdent molt espai agrari i no en pot perdre més", explica Jaume Pedrós, responsable d'Energies Alternatives d'Unió de Pagesos.


No vol plaques a les seves finques

També critica com tiren endavant els projectes Eduard Sarradell, pagès de la Noguera i membre de la plataforma Protegim Montmagastre. En el seu cas, una promotora li va oferir 1.800 euros per hectàrea per posar plaques solars a les seves finques, a Montmagastre. Una oferta que va rebutjar dues ocasions.

La sorpresa va ser veure els terrenys inclosos dins d'un projecte de parc fotovoltaic que va publicar el "Diari Oficial de la Generalitat". Segons Sarradell, "és una mena d'abús perquè creiem que és injust que et posin dins d'un parc solar sense el teu permís i, a sobre, que et diguin que és d'utilitat pública i potser t'expropiaran".

 

Té assessorament jurídic

Això passa perquè els propietaris de més del 50% dels terrenys on s'instal·larà la planta sí que han acceptat la proposta de la promotora. A ell, li afecta unes 17 hectàrees on conrea cereal.

Assegura que lluitarà per preservar el sòl agrari, sense el qual –explica– la seva explotació no és viable. Per això, ha buscat assessorament jurídic.

La llei vol compatibilitzar les dues activitats

El director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Jaume Feixa, defensa que "la llei el que demana és compatibilitzar ambdues activitats, tant l'economia, o un projecte d'instal·lació d'infraestructura, com l'activitat agrària". I per tenir més dades, a partir d'ara, s'inclourà en els informes una valoració de la disminució de la capacitat productiva de les parcel·les que ocupin els parcs solars.

Segons dades de la Generalitat, en aquestes comarques on hi ha conflictes, la Noguera i el Segrià, és on hi ha més parcs solars autoritzats o en tràmit: un total de 47.

 

Catalunya, a la cua

Malgrat tot, Catalunya segueix a la cua de l'estat pel que fa a energies renovables. Segons el full de ruta de la Generalitat, d'aquí a només cinc anys, la meitat de l'energia que es consumeixi a Catalunya ha de venir d'energies renovables. L'any passat era només el 13%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut