Unipost presenta un ERO col·lectiu als seus 2.200 treballadors
L'empresa d'enviaments i correu postal Unipost ha presentat als seus treballadors un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per al total de la plantilla, que la formen uns 2.200 treballadors. Bona part d'aquests milers de treballadors són a Catalunya, on Unipost té uns 730 empleats.
La companyia, propietat d'una branca de la família Raventós, ja va declarar l'empresa fa uns mesos en concurs de creditors amb un deute de 47,4 milions d'euros. El problema és que ni venent tota la unitat productiva pel valor actual dels actius, de 40,6 milions, s'eixugaria el deute. En aquest cas, es va adjudicar un administrador concursal que ha estudiat la viabilitat del negoci.
Ara la solució que proposen és vendre la unitat productiva, que està composta per 265 centres de treball arreu d'Espanya (171 dels quals són franquícies).
Segons el mateix administrador concursal, "són optimistes i tenen diversos operadors interessats". Aquesta venda inclouria una part dels treballadors, per tant, bona part dels que ara tenen l'amenaça d'ERO podrien mantenir el lloc de treball.
Falta de reinvenció i mala gestió
Què ha portat Unipost a aquesta situació? Després de molts anys, alguns dels problemes que s'assenyalen és la falta de reinvenció d'un negoci que està en constant canvi per l'e-commerce, i que Unipost no ha sabut executar.
Fonts sindicals i del sector també assenyalen els gestors de la companyia, Anton i Pablo Raventós, com a responsables de la fallida de l'empresa, i asseguren que es feien ofertes temeràries en què s'oferien preus molt baixos per guanyar quota de mercat però sense tenir rendibilitat.
L'empresa, per la seva banda, al·ludeix la competència "deslleial" de Correus, en haver de fer enviaments a llocs inaccessibles i que havien de franquejar els paquets via la mateixa Correus.
I és que Unipost és un dels principals operadors privats de correu postal a Espanya, fundada el 2001 després de fusionar la catalana Suresa, l'aragonesa Urbandisa i la valenciana Flecha. Fonts sindicals afirmen que durant els darrers anys ja s'havien fet diversos ajustos salarials i de personal, i a principis de 2016 s'havia arribat a un acord amb la banca per fer un refinançament del deute.
Entre els creditors figura la banca, però també l'alemanya Deustche Post, que era accionista però va vendre la seva participació.
Polèmica amb el procés
Al setembre, la Guàrdia Civil va confiscar documentació relacionada amb el referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Constitucional, i es va acusar la companyia de ser còmplice en un delicte de malversació de cabals públics per a l'organització de la consulta.
Ja el 2014, amb la consulta del 9-N, Unipost també va rebre requeriments de la Fiscalia per repartir propaganda del procés participatiu.