El pas de Rafah vist des de la banda d'Egipte, aquest dilluns a la Franja de Gaza (Reuters)

Els primers palestins amb nacionalitat espanyola surten de la Franja de Gaza

A Gaza hi havia fins ara 150 hispanopalestins que recentment havien acusat el govern espanyol de no fer prou per ajudar-los a marxar

RedaccióActualitzat

Uns 40 palestins amb passaport espanyol han sortit de Gaza aquest dilluns pel pas de Rafah, que s'ha obert precisament perquè poguessin sortir persones amb doble nacionalitat. 

A primera hora d'aquest dilluns a la tarda ja havien arribat a Egipte els primers palestins amb passaport espanyol. L'agència EFE ha recolit el testimoni d'Amelia Julia, una dona de 70 anys casada amb un palestí: "Està tot destrossat. Estàvem molt malament, no hi havia ni gas ni aigua ni tampoc menjar" i "bombardejos per tots cantons". 

Ella ha travessat la frontera sola perquè el seu marit no ha volgut sortir, s'ha volgut quedar per intentar recuperar el que pugui de casa seva que ha estat bombardejada a Beit Hanun, al nord de la Franja. Es pensava que podria sortir amb els seus fills, però finalment no estaven en aquesta primera llista d'espanyols per a sortir de Gaza i esperen que ho puguin fer aquest dimarts: "seguim esperant".

Segons ha informat el ministre d'Afers Exteriors espanyol a última hora de la tarda de dilluns, José Manuel Albares, dimarts sortiran de Gaza fins a 80 palestins amb nacionalitat espanyola més: "Tenim l'autorització d'Israel perquè demà hi hagi un segon contingent amb unes vuitanta persones".

A Gaza hi quedaven almenys unes 150 persones amb la doble nacionalitat, palestina i espanyola, que havien acusat el govern espanyol de no haver-se esforçat perquè poguessin marxar. Un cop arribin a Egipte, seran evactuats a l'estat espanyol. 

Aquest dilluns han estat autoritzades a sortir de Gaza fins a 500 persones amb doble nacionalitat. 

Evacuats menors amb càncer

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha organitzat l'evacuació de 12 menors amb càncer i les seves famílies perquè puguin ser tractats adequadament a Egipte i a Jordània.

Ho ha anunciat el secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha explicat que l'evacuació ha estat gràcies a la implicació de diverses institucions i països:

"Em sento alleujat que els nens amb necessitats vitals d'atenció oncològica hagin pogut abandonar la inseguretat i la incertesa que hi ha a Gaza."

Segons l'OMS, durant el 2022 van ser 122 els menors de la Franja de Gaza que van ser diagnosticats de càncer, sobretot leucèmia, i que no podien rebre tot el tractament allà.

Per completar el tractament els havien hagut de portar a hospitals de Cisjordània, Israel, Egipte i Jordània, cosa que des del començament de la guerra no ha estat possible.

Palestins amb passaport canadenc en un autocar marxant de Gaza, aquest dilluns a la frontera amb Egipte (Reuters)
ARXIVAT A:
GazaGuerra a GazaGovern espanyol
Anar al contingut