Arribada sense precedents de milers de persones a Ceuta davant la passivitat del Marroc

El Ministeri de l'Interior envia 250 agents a Ceuta davant la quantitat de persones que han arribat a la zona del Tarajal
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

Uns 8.000 migrants han arribat a Ceuta des del Marroc des d'aquest dilluns, segons han confrmat les autoritats espanyoles. Una tercera part són menors d'edat, segons la delegació del govern espanyol a la ciutat autònoma.

En una jornada sense precedents, milers de persones han arribat als espigons fronterers amb el Marroc, aprofitant que aquests dies hi ha la marea baixa.

L'arribada de persones migrants ha començat cap a les dues de la matinada de dilluns a l'espigó nord del perímetre fronterer. Al llarg de la matinada i durant tot el dia s'ha estès al Tarajal, a l'extrem sud, per on els migrants superaven la barrera fronterera sense cap actuació de la vigilància costanera marroquina.

Al llarg de la tarda, agents del servei marítim de la Guàrdia Civil s'han hagut de llançar a l'aigua en diverses ocasions per rescatar persones que intentaven arribar nedant a Ceuta però tenien dificultats per sortir-se'n.

 

Es tracta majoritàriament de joves marroquins, però també hi ha dones i nens. Per acollir-los, la Comandància General de Ceuta ha ofert 300 lliteres militars a les naus dels polígons del Tarajal, majoritàriament buides des del tancament de la frontera el març de 2020 per la pandèmia.

Un cop en territori espanyol, la previsió és sotmetre'ls a proves de Covid-19 com a pas previ a un confinament per superar una quarantena d'entre deu i catorze dies. Amb tot, el govern espanyol ja ha confirmat que de les 8.000 persones que han entrat a Ceuta n'han expulsat 4.000. A més, s'ha establert un sistema de treball per operar les 24 hores del dia.

Centenars de persones esperen en territori del Marroc per passar a Ceuta, aquest dilluns a la nit (EFE)
 


També per carretera

Després de l'arribada massiva per l'aigua, a última hora d'aquest dilluns també centenars de persones han arribat per carretera fins a la frontera entre el Marroc i Ceuta.

Allà s'esperaven per poder passar, cosa que la majoria aconsegueix nedant uns metres per vorejar l'espigó del Tarajal.  L'allau humana ha comportat aldarulls, baralles al carrer i enfrontaments amb la policia durant la matinada a la ciutat.

 

La delegació del govern espanyol a Ceuta va xifrar aquest dilluns en 5.000 persones el total que havien aconseguit entrar a la ciutat, xifra que aquest dimarts el ministre de l'Interior ha apujat a 8.000, tot i que fonts policials han dit que la xifra podria ser molt superior.


Represàlia per l'acolliment del líder del Polisario?

Aquesta arribada massiva de migrants l'hauria facilitat el govern marroquí mateix, i segons diverses fonts, seria la resposta a la crisi diplomàtica motivada per l'hospitalització a Espanya del líder del front polisari, Brahim Ghali.

A finals d'abril es va saber que Ghali havia ingressat amb una identitat falsa en un hospital de Logroño perquè patia un càncer avançat, i el govern del Marroc va queixar-se'n al govern espanyol.

Desenes de persones a banda i banda de la frontera hispano-marroquí, aquest dilluns a Ceuta (Europa Press)


"Francament no ho concebo"

Preguntada per això en una entrevista a la Cadena Ser, la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ho ha negat, i ha afirmat que, en tot cas, s'ha de fer la pregunta al govern del Marroc.

Per la seva part ha dit que l'acolliment del líder del Polisario és "una acció humanitària", i que "no concep" que la crisi actual sigui motivada per això:

"Francament no concebo que es posi voluntàriament en risc la vida de menors al mar, com hem vist en aquestes últimes hores a Ceuta, no concebo que posar en risc la vida de joves i de menors sigui com a resposta a una acció humanitària, no ho concebo."

De fet, ha assegurat que ha parlat amb responsables del govern del Marroc aquesta mateixa tarda de dilluns, i que li han assegurat que la crisi migratòria "no és fruit d'un desacord."

González Laya ha afegit que no és una situació habitual, però que no és "nova", i que Espanya la tractarà com ha tractat altres crisis anteriors, tornant els migrants als seus llocs d'origen.

Migrants a la platja fronterera entre el Marroc i Ceuta, aquest dilluns (EFE)


Augment d'efectius policials

El Ministeri de l'Interior augmentarà la plantilla de policies nacionals i guàrdies civils a Ceura. Més de 200 agents (150 de la Policia Nacional i 50 de la Guàrdia Civil) s'hi desplaçaran per situar-se als llocs de pas de migrants a la ciutat autònoma.

A més, també es mobilitzaran efectius de l'exèrcit per reforçar les forces de seguretat.

El govern espanyol assegura que retornarà els migrants que han arribat nedant. Espanya i el Marroc van acordar fa poc la devolució dels ciutadans que accedissin nedant a Espanya.

 

Un agent de la Guàrdia Civil observa migrants arribats al Tarajal (EFE / Reduan Dris)

 

ARXIVAT A:
Migracions Marroc
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut