Uns enfrontaments entre bandes del càrtel de Sinaloa causen una vintena de morts a Mèxic
La traïció d'un dels fills del Chapo Guzmán a un altre dels capos del narcotràfic, el Mayo Zambada, ha desencadenat l'escalada violenta a la ciutat de Culiacán
Nou brot de violència a l'estat mexicà de Sinaloa, on ja hi ha hagut una vintena de morts en el que portem de setmana per enfrontaments entre bandes rivals del càrtel de Sinaloa.
Una xifra que no ha deixat d'incrementar-se en les últimes hores. De fet, la Secretaria de Seguretat Pública de l'estat de Sinaloa va informar aquest dissabte de la mort de tres "civils armats" a mans de l'exèrcit, en una intervenció militar per un enfrontament entre bandes armades.
Els tirotejos, cada cop més freqüents, atemoreixen la població civil i incrementen els temors que esclati una guerra entre els grups criminals que es disputen el territori. Aquest estat mexicà és la base del poderós càrtel de Sinaloa, una de les principals organitzacions criminals dedicades al narcotràfic.
A la capital de Sinaloa els comerços han tancat, el transport públic s'ha limitat i s'han cancel·lat els actes del Dia de la Independència de Mèxic programats per a aquest diumenge a la nit.
El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va enviar dimarts un missatge als habitants de Culiacán:
"Hem de buscar que aquests criminals no s'enfrontin entre ells"
La Fiscalia investiga els assassinats i una trentena de segrestos.
El Mayo contra els Chapitos
El poderós càrtel de Sinaloa és una organització de narcotraficants dirigida pels fills del Chapo Guzmán, que compleix cadena perpètua als Estats Units. La facció dirigida pels coneguts com a Chapitos es disputaria el control del narcotràfic amb un altre grup criminal, el que dirigeix Ismael El Mayo Zambada.
Els enfrontaments que aquests dies sacsegen Sinaloa, i especialment la capital, Culiacán, es deriven de la detenció de Zambada el 25 de juliol, segons va explicar divendres el governador de l'Estat, Rubén Rocha Moya. Aleshores, Ovidio Guzmán, fill del Chapo, el va trair i el va entregar a les autoritats dels Estats Units a El Paso, Texas, en una operació que hauria pactat amb l'FBI.
Justament Zambada va declarar aquest divendres en un jutjat de Nova York, on es va declarar innocent dels 17 càrrecs de què se l'acusa, tots relacionats amb el narcotràfic, el blanqueig de diners i l'ús d'armes.
La lluita contra el narcotràfic, en campanya als Estats Units
Coincidint amb els enfrontaments entre bandes de narcotraficants a Mèxic, la candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units, Kamala Harris, ha situat la lluita contra el càrtel de Sinaloa com una de les seves prioritats si arriba a la Casa Blanca.
Harris ha fet servir la seva experiència com a fiscal general de Califòrnia com a garantia a l'hora d'acabar amb els càrtels de la droga:
"Conec de primera mà aquests càrtels que trafiquen amb drogues i amenacen la seguretat de les nostres comunitats. Com a presidenta, els asseguro que els perseguiré amb tot el pes de la llei."
Harris ho ha dit en un acte de campanya a Pensilvània, un dels estats més afectats per la crisi del fentanil.
- ARXIVAT A:
- Mèxic