Uns turistes graven com els passa per sobre l'allau d'una glacera al Kirguizistan
Era un grup de 10 i en van sortir gairebé il·lesos, a diferència dels 11 excursionistes que van morir a la glacera de la Marmolada, a les Dolomites
9 turistes britànics i un de nord-americà han tornat a néixer aquest cap de setmana, quan els ha passat per sobre una allau de neu i gel a les muntanyes del Tian Shan, al Kirguizistan.
Ho ha explicat el britànic Harry Shimmin, que va tenir la sang freda de gravar l'allau fins que la va tenir a sobre, i aquest diumenge ha penjat el vídeo a Instagram:
Es va sentir protegit i segur
Shimmin ha explicat que acabaven d'arribar al punt més alt de l'excursió que estaven fent, i que ell va pujar fins a dalt de tot del turó on eren per fer fotografies, quan va sentir un soroll.
Es va girar i va veure com l'allau estava començant a una glacera a força distància, i va decidir gravar-ho, confiat que eren en un lloc on estaven protegits per les roques:
"Sí, vaig esperar a l'últim segon per moure'm, i sí, sé que hauria estat més segur traslladar-me al refugi de seguida. Soc molt conscient que vaig prendre un gran risc."
"Vaig sentir que controlava, però malgrat això, quan la neu va començar a arribar i es va fer fosc i respirar era difícil, vaig pensar que podria morir."
No només no es va morir, sinó que no va patir cap mena de ferida, i va tornar amb els companys, que estaven gairebé tots bé, només hi va haver dos ferits.
Els va anar d'un pèl
Segons el seu relat, un dels excursionistes havia caigut del cavall i s'havia fet una contusió poc important, i una altra sí que es va fer un tall important al genoll, i la van portar a un centre mèdic.
Shimmin assegura que, si no s'haguessin aturat o l'allau hagués passat poc després, el més segur és que tots 10 haurien mort:
"Tot el grup reia i plorava, feliç de ser viu (inclosa la noia que es va tallar el genoll). Només més tard ens vam adonar de la sort que havíem tingut: si haguéssim caminat 5 minuts més, estaríem tots morts."
El motiu és que els hauria sorprès en una zona molt més exposada, per la qual van haver de tornar i que va quedar plena de grans blocs de gel i pedres que havia arrossegat l'allau.
Les glaceres no són homogènies
Segons Julia García-Oteyza, doctoranda de geografia física a la Universitat de Barcelona, les característiques de les glaceres fan que quan hi ha onades de calor pugui haver-hi allaus com aquesta:
"La glacera no l'hem de veure com una massa homogènia, en realitat té fractures en diversos angles i en diversos sentits, i en aquestes fractures s'hi acumula aigua i sediments que van fent pressió a dins del glaciar. Llavors, si hi ha un episodi extrem de calor, fa que es fongui més, això fa que l'aigua entri a les fractures i augmenti la pressió, que pot fer que es desprengui una part de la glacera."
El Tian Shan és una serralada muntanyosa de gairebé 3.000 quilòmetres de llargada principalment entre el Kazakhstan, el Kirguizistan i la Xina amb alçades de més de 7.000 metres.
Forma part del cinturó orogènic de l'Himàlaia, i el seu nom més utilitzat, Tian Shan, és la traducció en xinès del nom original en uigur, i vol dir "Muntanyes Celestials".
Una setmana després de l'allau de les Dolomites
Aquesta allau ha passat pocs dies després de la que diumenge 3 de juliol va haver-hi a les Dolomites, a Itàlia, en què van morir 11 persones.
En aquell cas, els experts es va estranyar que s'hagués produït en ple estiu, un fenomen molt poc habitual que probablement estava motivat per les altes temperatures viscudes al nord d'Itàlia, relacionades amb l'escalfament planetari i la crisi climàtica.
El valor de les imatges
Són unes imatges que tenen un gran valor per als experts, perquè els permeten analitzar la dinàmica d'aquests fenòmens.
En aquest sentit, Peter Neff, glaciòleg de la Universitat de Minnesota, als Estats Units, ha dit que més que una allau de neu, sembla l'ensorrament parcial d'una glacera, i ha intentat identificar quina:
Not sure it's a named glacier, seems to be No. 399 in "THE CATALOGUE OF GLACIERS OF KYRGYZSTAN," a 2018 survey of the nearly 10,000 glaciers in Kyrgystan. Page 496 here: https://t.co/hSmn6Fd4hK pic.twitter.com/xLZwMCglvy
Peter Neff (@icy_pete) July 11, 2022
Milions de visionats en poques hores
El vídeo l'han penjat a les xarxes socials altres usuaris, cosa que l'ha convertit en un autèntic fenomen viral: el d'aquest tuit, per exemple, aquest dilluns al matí ja té més de 4 milions de visionats en només 20 hores:
Kirghizistan : Un glacier s'est détaché à proximité des gorges de Juuku.
Rebecca Rambar (@RebeccaRambar) July 10, 2022
Des touristes ont commencé à filmer ce qui se passait avant d'être atteints par l'avalanche.
Selon les médias, 2 personnes auraient été hospitalisées pour des blessures & des ecchymoses. pic.twitter.com/NKUxhfpCmZ
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica