Urkullu i Feijóo prenen possessió com a presidents d'Euskadi i Galícia

Per primera vegada, l'executiu basc comptarà amb dues vicepresidències, una per a la socialista Idoia Mendia. El president gallec ha ofert col·laboració a l'executiu de Sánchez per gestionar la crisi sanitària.

Actualitzat

És la tercera vegada que Iñigo Urkullu ha pres possessió com a lehendakari a Euskadi; i la quarta que el popular Alberto Núñez Feijóo ho ha fet com a president de Galícia, però aquesta vegada el protocol s'ha hagut de combinar amb les estrictes mesures anti-Covid.

L'arbre de Gernika

Iñigo Urkullu Renteria ha pres possessió del càrrec, aquest dissabte, davant l'arbre de Gernika, símbol de les llibertats del poble basc. En un discurs íntegrament en euskera, el lehendakari ha jurat el càrrec amb les paraules "humil davant de Déu i de la societat", com ja havia fet a les dues preses de possessió anteriors.

Després del jurament, el lehendakari ha llegit un text, ara en euskera i castellà, de lleialtat a la Corona i compliment de la Constitució.

"Prenc possessió i assumeixo el càrrec de lehendakari del govern del País Basc, així com de la condició de representant ordinari de l'Estat en el seu territori, que compliré amb lleialtat a la Corona i respecte a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia de Gernika i la resta de lleis vigents."

 

La Sala de Plens estava mig buida, per respectar les distàncies de seguretat, mentre a la Sala de la Vidriera, i davant d'una pantalla, hi havia la resta de personalitats, com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la presidenta de Navarra, María Chivite, i un únic exlehendakari, Patxi López. També ha assistit a l'acte el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha lamentat la mort del pres d'ETA Igor Gónzalez Sola, trobat mort ahir a la presó de Martutene.

Urkullu governarà, com ja va fer en l'anterior mandat, en coalició amb els socialistes bascos. Però, per primera vegada, l'executiu basc comptarà amb dues vicepresidències, una per a l'home fort d'Urkullu, Josu Erkoreka, i l'altra per a Idoia Mendia, líder del PSE.


Mà estesa a La Moncloa

A Galícia, Alberto Núñez Feijóo ha tingut una presa de possessió atípica, sense la tradicional cerimònia que se celebrava a la plaça de l'Obradoiro.

A l'acte solemne al parlament gallec, Feijóo ha fet un discurs emocionat, davant del líder del PP, Pablo Casado, d'altres presidents populars, com Ayuso i Moreno, i de Mariano Rajoy.

Tot i els desajustos amb les administracions i des de la discrepància i l'exigència amb La Moncloa, Feijóo ha volgut marcar perfil propi i ha reclamat espai per a l'entesa:

"La cooperació que sempre és necessària s'ha tornat imprescindible en l'actual situació i la Xunta seguirà sent una administració lleial i col·laboradora."

En les últimes eleccions, Feijóo va aconseguir la quarta majoria absoluta consecutiva.

ARXIVAT A:
Eleccions a Euskadi i Galícia GalíciaPaís Basc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut