Vacances amb la gasolina més cara, però lluny dels màxims: l'evolució dels últims mesos
- TEMA:
- Economia de butxaca
Amb el cost de l'electricitat més controlat, el que ara engreixa la inflació és el preu dels aliments i, un altre cop, els carburants. Aquests dies, en plena operació sortida, a peu de benzinera ja es nota l'alça de preus, sobretot les últimes setmanes. Són increments moderats, però, res a veure amb la crisi de l'any passat, que va obligar el govern espanyol a oferir un descompte general de 20 cèntims per litre.
Avui, de mitjana als 1.400 punts de servei de Catalunya, el litre de gasolina costa 1,65 euros, i el de gasoil, 1,48. Això és entre un 3,5% i un 3,80% més car que ara fa un mes. Els increments són modestos, però es noten a l'hora de calcular l'IPC.
A finals del 2022, els preus es van tornar a disparar. L'embargament de petroli i productes refinats russos va portar els mercats internacionals a especular amb la possibilitat que hi hagués problemes de subministrament. De fet, durant uns mesos, i de forma excepcional, el gasoil valia més que gasolina.
Tot plegat, però, va produir l'efecte contrari a la pràctica; aquests temors van portar moltes empreses a omplir estocs --sobretot de dièsel-- i els problemes no van arribar.
A més, el petroli rus ha trobat vies diferents per l'exportació, a través de països com l'Índia, i el mercat mundial ha continuat funcionant com si res. De fet, a Espanya, el consum de combustibles ha tornat als nivells habituals després de les fortes alces de preus de l'any passat.
Aquesta mena de "treva" va durar fins a la primavera. Des de llavors, ha anat pujant de mica en mica, sostingudament, però encara està molt lluny dels pics de l'estiu passat.
També és cert que el preu del petroli als mercats internacionals ha estat pujant; en part per l'efecte de la caiguda de cotització del dòlar i també per les retallades de producció anunciades pels països productors.
Miguel Payà, director general de Meroil, ho explica així: "Aquest mes de juliol ha anat amunt per la retallada de producció de l'OPEP i respecte a la setmana anterior el preu ha pujat un 2%. Però si ho comparem amb l'any passat, baixa un 20%".
La "driving season" i les dues velocitats de pujada i baixada
La pujada del barril de Brent explica part de l'encariment d'aquests dies, tot i que hi ha una diferència de temps entre el refinat i l'arribada al mercat.
I també és habitual que els preus pugin durant l'estiu, quan hi ha més demanda, és el que els nord-americans anomenen "driving season".
Hi ha especialistes, però, que pensen que les empreses juguen a favor seu amb aquest decalatge i hi veuen un patró: les pujades de preu van molt més ràpid que quan tocaria baixar d'acord amb les cotitzacions internacionals.
Jordi Perdiguero és professor d'Economia de la UAB i afirma que és una tònica habitual del mercat espanyol i de molts d'altres, aquesta asimetria de preus.
"La transmissió dels increments de costos al preu final és molt més ràpid que quan baixen els costos"
El professor apunta, fins i tot, que el preu majorista està encara "molt per sobre" del d'abans de l'inici de la invasió russa, malgrat que el preu del petroli està més baix.
Per a Perdiguero, la "driving season" també té un efecte sobre el preu. Explica que a Espanya, l'agost és el mes amb major consum de combustible, pràcticament a totes les províncies, exceptuant a Madrid i Barcelona que és al juliol.
"Aquest increment de demanda genera increments de preus i no és descartable que les grans companyies aprofitin per augmentar els marges", explica el professor.
L'evolució de l'IPC marcarà també si el Banc Central Europeu torna a apujar els tipus d'interès. Ara, si fos per la inflació a Espanya no caldria, perquè ja es mou al voltant del 2%, l'objectiu oficial. Però els números a la resta de la zona euro --tot i que van afluixant-- encara són molt més alts.
- ARXIVAT A:
- IPC Economia de butxaca Energia