La tos ferina presenta símptomes semblants als del refredat comú, però després pot arribar a provocar episodis de molta tos (iStock)

Vacuna de la tos ferina: hi haurà dosi de reforç a l'adolescència després del repunt de casos

El calendari vacunal per al 2025 també preveu immunitzar els nadons contra el rotavirus i donar més protecció als nois contra el virus del papil·loma
Redacció
TEMA:
Salut

Salut inclourà la vacunació contra la tos ferina dels adolescents a partir dels 11 anys en el nou calendari vacunal de l'any 2025. La incorporació d'aquesta dosi de reforç havia estat una petició de col·lectius professionals com la Societat Catalana de Pediatria i coincideix amb un important repunt de casos aquest any a Catalunya.

La pauta actual de la vacunació per a la tos ferina és de quatre dosis en menors de dos mesos a sis anys, però l'efectivitat de la vacuna decau després dels cinc anys. De fet, els últims mesos l'increment de contagis a Catalunya ha crescut en la franja d'edat de 5 a 14 anys i, sobretot, entre 10 i 14 anys.

La tos ferina no és greu ni perillosa, excepte en nadons de fins a sis mesos. Per això es recomana vacunar les embarassades, perquè passin la immunitat al nadó fins que no rebin la primera vacuna. D'entrada, presenta símptomes semblants als del refredat comú, però després pot arribar a provocar episodis de molta tos. És una infecció respiratòria molt contagiosa.

Tenint en compte l'augment de casos, el Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut va recomanar substituir la dosi de la vacuna antidiftèrica i antitetànica a 14 anys per una dosi entre els 11 i els 12 anys de la vacuna antidiftèrica, antitetànica i antipertússica --tos ferina--. Amb aquesta modificació, es farà una cerca activa dels nois i noies no vacunats d'11 a 14 anys.

El Departament de Salut va acceptar la recomanació i va iniciar els processos per portar-la a terme: tramitar-ne la inclusió al calendari vacunal, reservar una partida econòmica i iniciar els processos de contractació. Segons Salut, la mesura es farà efectiva a partir de la publicació del nou calendari i durant el curs escolar 2024-25, els mesos d'abril i maig del 2025.

Cal tenir en compte que la vacunació és la principal mesura preventiva, però, tot i això, no protegeix durant tota la vida. Per això, Salut insisteix en la importància de rebre totes les dosis recomanades. L'Associació Espanyola de Pediatria recomana des del 2005 administrar una cinquena dosi de reforç de la tos ferina entre els dotze i els catorze anys, però fins ara només s'inclou al calendari vacunal d'Astúries.


Casos disparats el 2024

Els casos de tos ferina a Catalunya havien baixat de forma ininterrompuda des de l'any 2015 i fins al 2022, quan se'n van diagnosticar només 65 casos a tot el territori. Des d'aleshores, però, s'ha registrat un notable ascens, amb 567 casos el 2023 i 11.614 casos durant els quatre primers mesos del 2024.

Salut ha atribuït aquest augment de casos a l'aparició d'una nova onada epidèmica de tos ferina, un fenomen cíclic que s'observa cada 3 o 5 anys en aquesta malaltia. Els casos de tos ferina també s'han disparat a Espanya i en altres països europeus, i això va portar la Unió Europea a reclamar fa uns mesos als estats que reforcin la vacunació de la població infantil i de les embarassades.

La vacuna contra el rotavirus no està inclosa dins el calendari de vacunes, però moltes famílies la posen (iStock)

Immunitzar els nadons contra el rotavirus

El nou calendari de vacunacions per a l'any vinent també preveu incorporar la vacunació contra el rotavirus a tots els infants nascuts a partir del gener del 2025. Aquesta infecció és una de les causes més freqüents de la gastroenteritis aguda, una de les patologies més habituals en l'àmbit pediàtric i que ocasiona un alt consum de recursos, segons Salut.

La simptomatologia habitual inclou diarrea, nàusees i/o vòmits i, de vegades, febre alta. La gran majoria dels casos de rotavirus es notifiquen en menors de 5 anys i pot ocasionar complicacions com ara deshidratació greu, alteracions hidroelectrolítiques i de l'equilibri àcid-base i complicacions neurològiques, que són més freqüents en els dos primers anys de vida.

Aquesta vacunació es va aprovar a escala estatal el gener passat i està previst que tots els territoris de l'Estat incloguin la vacuna abans de finals del 2025.

Més protecció contra el virus del papil·loma humà

Durant el 2025 també començarà la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) de tots el nois que hagin passat 6è de primària i fins als 18 anys --inclosos--, i no estiguin vacunats encara. Cal recordar que la vacunació en nois es va iniciar el curs escolar 2022-2023 en els nascuts l'any 2011 i, per tant, ara s'oferirà a tots els nois nascuts entre el 2007 i el 2011.

La vacuna contra el VPH s'administra actualment a Catalunya a tots els nois i noies d'11 a 12 anys --a sisè de primària--, amb una pauta de vacunació de dues dosis a aquesta edat. A partir del curs que ve, però, està previst que això canviï i se'ls administri una única dosi de la vacuna, tal com va aprovar al juliol la Comissió de Salut Pública.

A més, tenint en compte l'aprovació a nivell estatal de la nova recomanació de pauta d'una dosi contra el VPH a les noies i als nois fins a 25 anys d'edat, la nova pauta s'aplica de forma immediata en aquells que tenen indicada la vacunació a l'actualitat, per aquestes noies i nois de 19 a 25 anys.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut