Alba Vergés aquest matí a la Ciutat de la Justícia (ACN/Pol Solà i Arnau Martínez)

Vacunació a policies: Vergés es defensa al jutjat i diu que va prioritzar criteris mèdics

L'exconsellera de Salut assegura que "no hi ha base ni fonament" per a la querella de policies nacionals i guàrdies civils contra ella per les vacunacions de covid-19

Alba Vergés, consellera de Salut quan va començar la campanya de vacunació contra la covid-19, assegura que es va fer "amb criteris estrictament sanitaris" per prioritzar la protecció dels col·lectius més vulnerables i que el calendari de vacunació es va consensuar amb el Ministeri de Sanitat i les autonomies en el Consell Interterritorial de Salut.

L'exconsellera ha defensat així la seva gestió, qüestionada per associacions i sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que l'acusen de retardar la vacunació dels integrants d'aquests dos cossos policials.

Vergés ho nega, diu que els criteris es van aplicar "sense excepcions" i que "no hi ha base ni fonament" per a la querella presentada per JUCIL, JUPOL, SPP i AEGC.

"El que fan la Policia Nacional i la Guàrdia Civil és qüestionar i ofendre aquests criteris professionals i sanitaris", ha afegit Vergés, en declaracions als mitjans, abans d'entrar a declarar com a investigada davant del jutge que instrueix la causa.

Vergés ha rebut el suport, entre d'altres, dels consellers Balcells i Serret (ACN/Pol Solà i Arnau Martínez)

L'ara vicepresidenta primera del Parlament ha arribat a la Ciutat de la Justícia acompanyada de l'actual conseller de Salut, Manel Balcells, i de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret; també ha rebut el suport de diversos dirigents i diputats d'ERC.

Esquerra veu "intencionalitat i persecució ideològica" en la causa.

Vergés ha declarat voluntàriament davant del jutjat d'instrucció 17 de Barcelona malgrat que en ser aforada li correspondria fer-ho davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).


Discriminació i menyspreu

El jutge instructor considera que l'exconsellera va adoptar una decisió "discriminatòria" arran del seu "menyspreu" cap als agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

En la causa també estan investigats Josep Maria Argimon, que va succeir Vergés a finals de maig del 2021, i tres excàrrecs més de Salut: Marc Ramentol, exsecretari general de Salut, Adrià Comella, exdirector del CatSalut, i Xavier Rodríguez, exdirector de Serveis del Departament de Salut.

Estan acusats dels delictes de prevaricació i contra els drets dels treballadors.

El jutge instructor, en canvi, va arxivar la causa contra Carmen Cabezas, aleshores subdirectora general de Promoció de la Salut, que des del juny del 2021 és secretària de Salut Pública, i Sara Manjón, aleshores directora d'Organitzacions i Professionals del CatSalut, en no veure prou indicis de la seva participació en la decisió "col·legiada" dels màxims responsables del Departament de Salut, que considera que va ser "arbitrària, il·legal, injusta i clarament discriminatòria".


L'origen, uns missatges de WhatsApp

Es dona la circumstància que Vergés ja havia estat investigada per aquesta mateixa causa, per part del TSJC, que va descartar la querella en no trobar indicis i va enviar la causa als tribunals ordinaris.

La reobertura de la causa, per part del jutjat 17 de Barcelona, que l'ha citada com a investigada, va fer-se arran d'uns missatges de WhatsApp aportats per la defensa d'Argimon i de Cabezas, que havien estat enviats per una assessora de Vergés el març del 2021.

"La consellera demana parar Guàrdia Civil i Policia Nacional", es pot llegir en un dels missatges.

En un altre, s'explica que "(...) no veuen ni GC ni PN totes les edats, veuen per franja de 60 a 65".

Vergés, per la seva banda, argumenta que aquests whatsapps, precisament, tomben els arguments de l'instructor i demostren que les decisions de vacunació es van adoptar "amb criteris estrictament sanitaris", per "protegir tothom, començant pels més vulnerables".

ARXIVAT A:
Alba VergésCovid-19Vacunes
Anar al contingut