Vacunació de grip i covid: dilluns comença per als més grans de 60 anys i els col·lectius de risc

Durarà prioritàriament fins al desembre, però hi haurà vacunes fins al març, i es farà una prova pilot al Barcelonès i al Maresme per augmentar els percentatges
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Dilluns, 14 d'octubre, Salut comença la vacunació de la grip i la covid a les persones d'entre 60 i 80 anys, als col·lectius de risc i als professionals que hi estan en contacte.

El mateix dia començarà la vacunació dels nens d'entre 6 mesos i 5 anys, però només contra la grip, no contra la covid, i es farà al CAP amb vacunes atenuades intranasals.

En general, les vacunacions es faran als CAPs de referència amb cita prèvia, però també s'habilitaran punts especials de vacunació de grip i covid, un per cada regió sanitària i sense cita prèvia.


No es farà vacunació general de la covid

Per la immunitat col·lectiva ja adquirida, no es preveu vacunar contra la covid la població en general, mentre que la vacuna contra la grip es recomana als que fumen i també a tots els nens de 6 mesos a 5 anys.

Com a novetat, al Barcelonès Nord, al Baix Maresme i al Maresme Central es farà una prova pilot per incrementar el percentatge de vacunació dels grups de risc, als quals s'avisarà amb missatges al mòbil.

Totes les persones dels grups inclosos en la campanya que comença dilluns poden demanar cita prèvia a La Meva Salut, al CAP de referència o a la web citasalut.gencat.cat.

La vacunació contra les dues malalties de les persones més grans de 80 anys, les que viuen en residències i les dones embarassades va començar fa 3 setmanes, el 23 de setembre.


Objectiu: augmentar les vacunacions

Segons Salut, la temporada passada es van vacunar contra la grip el 83,5% de les persones que viuen en residències de gent gran, i pel que fa a la vacuna contra la covid, va arribar al 79,4%.

Per a aquest any la conselleria s'ha marcat com a objectiu arribar a un 75% de cobertura de les persones de més de 60 anys, dels grups de risc i del personal sanitari, i a un 60% en les dones embarassades.

Per fer-ho, han comprat 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, tetravalents per als adults i trivalents per als nens, 53.000 més que la temporada passada i 163.000 més que la del 2022-2023.

Pel que fa a les vacunes contra la covid, se n'han comprat de monovalents preparades per fer front sobretot a la variant JN.1, sorgida de l'òmicron i que és la més estesa actualment.

La manera més fàcil de demanar cita prèvia és amb l'aplicació de mòbil La Meva Salut. Cal anar a l'apartat "cites" i clicar a "cites i consultes d'atenció primària" i escollir l'opció "vacunació".

També es pot demanar a la web citasalut.gencat.cat, o directament al CAP de referència, i el període prioritari és fins a finals de desembre, però les vacunes estaran disponibles fins a finals de març del 2025.


Projecte pilot en zones del Barcelonès i del Maresme

El projecte pilot al Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central també començarà el dilluns 14 en 6 CAPs d'aquestes zones, amb punts de vacunació que funcionaran de dilluns a dissabte de 9.00 a 20.00.

Rebran missatges al mòbil perquè s'apuntin a la vacunació les persones més grans de 60 anys, les de col·lectius de risc de 5 a 59 anys i les famílies amb nens de 6 mesos a 5 anys.

Els punts de vacunació seran al CAP Barraquer de Sant Adrià de Besòs, al Santa Coloma d'aquesta població, al Dr. Robert de Badalona, al Dr. Gasol de Premià de Mar, al Maresme de Mataró i al Manoli Marco de Sant Andreu de Llavaneres.

També podran anar a aquests punts entre les 4 i les 7 de la tarda sense cita prèvia i amb preferència col·lectius com policies, bombers, protecció civil, mestres i professors i dones embarassades.

Campanyes per augmentar el percentatge

En paral·lel, es faran diverses campanyes de sensibilització per promoure la vacunació: una la faran a partir del 28 d'octubre les farmàcies als més grans de 60 anys quan vagin a buscar medicaments.

Una altra, amb el lema "Propaguem la vacuna, vacuna't, passa-ho", es difondrà per televisió, ràdio i premsa escrita, i també per les xarxes socials i internet en general.

I una tercera per incentivar la vacunació entre el personal sanitari, V de Vacuna't, que anima els que es vacunin a difondre-ho a les xarxes socials, penjant-hi una fotografia del moment de la vacunació.

L'objectiu de Salut és augmentar els percentatges de vacunació, perquè calcula que les vacunes estalvien cada any més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions.

Es pot consultar tota la informació sobre la campanya de vacunació en aquesta web: https://canalsalut.gencat.cat/ca/saluta-z/v/vacunacions/tardor/index.html

 

 

ARXIVAT A:
Salut Vacunes Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut