Vacunació de grip i covid: comença per als més grans de 60 anys i els col·lectius de risc
Durarà prioritàriament fins al desembre i es farà una prova pilot al Barcelonès i al Maresme, on s'enviaran cites directament per SMS perquè més gent es vacuni
Aquest dilluns, 14 d'octubre, Salut comença la vacunació de la grip i la covid a les persones d'entre 60 i 80 anys, als col·lectius de risc i als professionals que hi estan en contacte.
El mateix dia comença també la vacunació contra la grip dels nens d'entre 6 mesos i 5 anys, que es farà al CAP amb vacunes atenuades intranasals.
En general, les vacunacions es faran als CAPs de referència amb cita prèvia, però també s'habilitaran punts especials de vacunació de grip i covid, un per cada regió sanitària i sense cita prèvia.
No es farà vacunació general de la covid
Per la immunitat col·lectiva ja adquirida, no es preveu vacunar contra la covid la població en general, mentre que la vacuna contra la grip es recomana als que fumen i també a tots els nens de 6 mesos a 5 anys.
Totes les persones dels grups inclosos en la campanya que comença dilluns poden demanar cita a La Meva Salut, al CAP de referència o a la web citasalut.gencat.cat.
La vacunació contra les dues malalties de les persones més grans de 80 anys, les que viuen en residències i les dones embarassades va començar fa 3 setmanes, el 23 de setembre.
Prova pilot al Barcelonès i Maresme: flexibilitat a les cites rebudes per SMS
Al Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central es farà una prova pilot amb punts de vacunació en sis CAPs que funcionaran de dilluns a dissabte de 9.00 a 20.00.
Destaca un "canvi del punt de vista", segons ha explicat al canal 3/24 Montse Martínez, cap de Medicina Preventiva de l'Agència de Salut Pública: "Fins ara avisàvem que començava la campanya i que es podia demanar cita, però en aquest cas ho fem al revés i enviem un SMS amb dia i hora per vacunar-se, amb els llocs on poden anar".
Si algú rep un SMS amb una cita que no li va bé "no es pot anul·lar, però els afectats hi poden anar en una altra hora o un altre dia, si ho prefereixen, perquè el personal d'aquests punts n'és conscient", explica. "El que volem és que sigui fàcil vacunar-se per a la població, que no hagin de fer el tràmit de demanar la cita", destaca.
Els punts de vacunació seran al CAP Barraquer de Sant Adrià de Besòs, al Santa Coloma d'aquesta població, al Dr. Robert de Badalona, al Dr. Gasol de Premià de Mar, al Maresme de Mataró i al Manoli Marco de Sant Andreu de Llavaneres.
També podran anar a aquests punts entre les 4 i les 7 de la tarda sense cita prèvia i amb preferència col·lectius com policies, bombers, protecció civil, mestres i professors i dones embarassades.
Objectiu general: més vacunacions
Segons Salut, la temporada passada es van vacunar contra la grip el 83,5% de les persones que viuen en residències de gent gran, i pel que fa a la vacuna contra la covid, es va arribar al 79,4%.
Per a aquest any la conselleria s'ha marcat com a objectiu arribar a un 75% de cobertura de les persones de més de 60 anys, dels grups de risc i del personal sanitari, i a un 60% en les dones embarassades.
Per fer-ho, han comprat 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, tetravalents per als adults i trivalents per als nens, 53.000 més que la temporada passada i 163.000 més que la del 2022-2023.
Pel que fa a les vacunes contra la covid, se n'han comprat de monovalents preparades per fer front sobretot a la variant JN.1, sorgida de l'òmicron i que és la més estesa actualment.
La manera més fàcil de demanar cita és amb l'aplicació de mòbil La Meva Salut. Cal anar a l'apartat "cites" i clicar a "cites i consultes d'atenció primària" i escollir l'opció "vacunació".
També es pot demanar a la web citasalut.gencat.cat, o directament al CAP de referència, i el període prioritari és fins a finals de desembre, però les vacunes estaran disponibles fins a finals de març del 2025.
Farmàcies que tramiten cites
Dins de les campanyes de sensibilització, les farmàcies promouran la vacunació quan els més grans de 60 anys vagin a buscar medicaments. A partir del 28 d'octubre, més enllà d'informar, l'objectiu és "intentar que surtin d'allà amb una cita, si així ho expressen", resumeix Montse Martínez.
Aquesta implicació de les farmàcies ha d'ajudar les persones que poden tenir més dificultats en l'accés als tràmits digitals.
Campanyes de difusió
El lema "Propaguem la vacuna, vacuna't, passa-ho" centrarà una altra campanya per televisió, ràdio i premsa escrita, i també per les xarxes socials i internet en general.
I una altra campanya de sensibilització s'adreça al personal sanitari, V de Vacuna't, que anima els que es vacunin a difondre-ho a les xarxes socials, penjant-hi una fotografia del moment de la vacunació.
L'objectiu de Salut és augmentar els percentatges de vacunació, perquè calcula que les vacunes estalvien cada any més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions.
Es pot consultar tota la informació sobre la campanya de vacunació en aquesta web: https://canalsalut.gencat.cat/ca/saluta-z/v/vacunacions/tardor/index.html