Vacunar els nens del papil·loma per evitar-los càncer i frenar la transmissió del virus
En homes, el virus pot provocar càncer d'anus, de penis o de l'àrea de cap i coll, a més de lesions benignes, com les berrugues anogenitals
L'administració de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) per a nens de sisè de primària a partir del curs 2022-2023 té un doble objectiu: prevenir els efectes del VPH en els homes i reduir els contagis i, per tant, la circulació del virus, tant entre dones com entre homes.
Si bé la major part de casos de càncer provocats pel VPH es produeixen en dones, segons estimacions de l'Institut Català d'Oncologia, a Espanya un de cada cinc casos de càncer provocat pel VPH es dona en homes.
S'estima que el 2020 es van diagnosticar a tot l'Estat més de 800 casos de càncer relacionats amb el VPH en homes. La gran majoria dels que s'infectin amb aquest virus no tindran símptomes i l'organisme l'eliminarà tot sol. Però si la infecció persisteix en el temps pot provocar càncer d'anus, de penis o de l'àrea de cap i coll (sobretot orofaringe).
També pot produir lesions benignes, com les berrugues anogenitals, que poden ser molestes i requerir tractaments no sempre suaus.
La vacuna en nois també ha demostrat ser molt eficaç i segura. S'estima que la seva eficàcia en la prevenció de lesions precanceroses anals causades pels tipus de VPH inclosos a la vacuna és superior al 77% i en la prevenció de berrugues anogenitals, del 89%.
Se sap que aquesta eficàcia en homes es manté com a mínim durant 10 anys. A Catalunya, la vacuna contra el VPH s'administra des del 2018 als homes que tinguin relacions sexuals amb altres homes i als homes amb infecció per VIH fins als 26 anys, perquè tenen un risc superior de càncer anal.
Protecció de grup
En un estudi liderat des de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), publicat el 2018 a JNCI Cancer Spectrum, que inclou mostres de càncers de 50 països, els autors estimen que la vacuna nonavalent, que és la que s'administra actualment a Catalunya i que protegeix davant nou tipus diferents de VPH, podria prevenir almenys el 90% dels casos mundials de càncer de coll d'úter, el 79% dels casos de càncer d'anus i una fracció variable d'altres càncers relacionats amb el VPH.
Un altre estudi també liderat per l'ICO i publicat el 2020 a Preventive Medicine va analitzar l'impacte del programa de vacunació VPH a Catalunya en les berrugues anogenitals. Les dades indiquen que la incidència de les berrugues anogenitals entre noies de 16 a 19 anys va disminuir un 61% com a resultat de la vacunació VPH a Catalunya.
En homes de 20 a 25 anys es va revertir la tendència a l'augment de les berrugues anogenitals, cosa que indica un efecte de protecció de grup de la vacuna.
Per això, conclouen que l'administració de la vacuna no beneficia només qui la rep, sinó que té un efecte positiu també per als no vacunats, perquè disminueix la circulació del virus i, per tant, la transmissió.