Vacunar només als països rics? Risc de noves variants i de "tornar al punt de partida"
L'OMS i els experts reclamen als països rics que facilitin més vacunes de la Covid-19 als països pobres i suggereixen que s'alliberin les patents temporalment
Les vacunacions al món continuen avançant, i continuen fent-ho de manera molt desigual, cosa que hi ha moltes possibilitats que allargui la pandèmia.
El motiu és que encara que els països rics aconsegueixen alts índexs de població vacunada, això no evitarà que el coronavirus continuï estenent-se pels països amb poques vacunes.
I això li donarà oportunitats per mutar i consolidar noves variants que poden ser més contagioses i, també, prou diferents perquè les vacunes no serveixin per aturar-lo.
Epidemiologia bàsica
És el que adverteix l'epidemiòleg d'ISGlobal Quique Bassat, que afirma que és un raonament d'"epidemiologia bàsica":
"Els virus muten perquè volen sobreviure. Es podria donar perfectament el cas de la reintroducció del virus amb una nova variant que no respon igual a la vacuna"
"És un tema d'epidemiologia bàsica d'aquesta infecció. Si no arribem a immunitat de grup a la vegada, seguirem estant amb risc".
També és el parer d'Ester Gea-Mallorquí, investigadora en Immunologia viral de la Universitat d'Oxford:
"S'hauria de poder controlar a nivell global i arribar alhora a mitigar la pandèmia, perquè, si no, podem tornar molt enrere".
"L'interès personal" dels països rics
No només els experts tenen clar la gravetat d'aquest risc: el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma que aquest és un motiu per als països rics per no acaparar vacunes:
"La vacunació pot comprar seguretat a curt termini, però és una falsa sensació de seguretat. Si els països no comparteixen vacunes per les raons correctes, els demanem que ho facin per interès personal."
De moment, però, això no és el que està passant: a la immensa majoria de països pobres gairebé no els arriben vacunes, malgrat el programa Covax de l'ONU.
Del 62% al 0,15%
Els països amb més població vacunada continuen sent Israel i Bhutan, per sobre del 62% amb almenys una dosi, i segueixen els Estats Units, el Regne Unit i Xile amb el 40%.
A la Unió Europea ja s'ha arribat al 20% a la majoria de països, i, a partir d'aquí, les xifres són pràcticament irrisòries, sobretot a l'Àfrica, on només el Marroc supera el 10% i està fregant el 13%.
En canvi, un país on el coronavirus està fent molts estralls com és Sudàfrica, i que té capacitat per produir vacunes, no arriba a l'1%, al país més poblat del continent, Nigèria, amb més de 200 milions d'habitants, tampoc, i a Egipte, amb 100 milions, només és el 0,15%.
Moltes més dosis que habitants
Aquesta realitat desigual la provoca l'avidesa dels països rics que, per assegurar-se una vacunació ràpida, han contractat moltes més dosis de les que necessitaran.
Ho ha facilitat el manteniment del sistema de patents de les vacunes, que està funcionant com sempre, a diferència dels criteris dels assajos clínics, que s'han modificat molt per la pandèmia:
Quique Bassat: "És legítim que els països busquin protegir els seus ciutadans, el que potser no és tan legítim és que compris 200 milions de dosis per un pais que té 50 milions d'habitants"
Ester Gea-Mallorquí: "Potser que els beneficis d'aquestes companyies en una situació d'emergència haurien de ser els mínims possibles, perquè tothom tingués accés a les vacunes."
Bassat demana que s'alliberin les patents temporalment perquè es puguin fabricar i fer arribar vacunes arreu, i que això pot evitar que el virus es torni més agressiu i incontrolable.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus Covid-19