Vacunen fills adolescents de sanitaris amb pauta completa per evitar contagis i baixes
- TEMA:
- Vacunes
Els metges recorden que les persones correctament vacunades de la Covid també poden infectar-se i transmetre la malaltia. "Transmets molt menys, això és contundent, però no vol dir que la transmissió sigui zero", alerta Àlex Soriano, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic.
En declaracions a "Els matins" de TV3, Soriano ha explicat que al Clínic han començat a vacunar els fills adolescents del personal sanitari, per reduir el risc que puguin contagiar-se i encomanar-ho als treballadors, ara que és estiu i les plantilles estan més ajustades per les vacances. "Si no protegim el seu entorn i hi ha un positiu a casa seva, i és contacte, genera la possibilitat de més baixes laborals de les desitjades i no ens ho podem permetre", explica.
Al Clínic hi ha avui 75 malalts de Covid ingressats a planta; "Un nombre que feia temps que no havíem assolit", diu Soriano. Fa un parell de setmanes tenien 2 plantes ocupades per malalts de Covid i ara en tenen 5 d'actives, tot i que un encara estan a mig gas. "Ens permet marge per afrontar els propers dies", ha afegit.
En un altre hospital, el de Bellvitge, divendres tenien una cinquantena de sanitaris de baixa, 45 dels quals tenien la pauta completa. Tenen clar que s'han encomanat "en el seu entorn comunitari". També a "Els matins", Rafael Mañez, cap de Medicina Intensiva de Bellvitge, admet que no s'esperaven una cinquena onada com aquesta, amb l'expansió de la variant delta o índia:
"Fa sis mesos jo preveia que l'estiu seria una molt bona època i la situació estaria controlada. El que està passant és fruit d'una soca que sabem que és nova, que va mutant i té una gran capacitat infectant. I, segurament, amb una desescalada molt ràpida en el retorn a l'activitat social, amb grups molt nombrosos, que és on la gent s'infecta."
Les últimes dades de Salut recullen que 827 professionals a Catalunya estan de baixa per Covid. És un 1% però preocupa perquè coincideix amb les vacances de part del personal enmig del creixement sobtat dels ingressos.
Sobre el fet que les persones amb la pauta completa no hagin de fer quarantena si són contacte estret d'un positiu, segons diu ara el protocol de Salut, els metges ho troben "correcte", però demanen precaució i que qui hagi de fer l'aïllament que el compleixi. "Si vostè és contacte, quedi's a casa i no vagi a fer-se una PCR al CAP. Si té símptomes, sí", ha remarcat Soriano, que ha recordat que el coronavirus del SARS-CoV-2 és contagiós quan la persona encara es troba bé:
"Aquesta variant és altament transmissible i transmet quan encara no tens símptomes. Potser no ens ha quedar clar i és el que diferencia aquest virus d'altres. Transmet durant molts dies encara que tu estàs perfecte. Per això és clau el confinament."
Vacunar-se i mantenir les mesures de precaució (distància, mans, mascareta i ventilació) són els aspectes clau per lluitar contra la Covid. I per això els metges del Clínic i Bellvitge pensen que esdeveniments massius com els festivals de música dels últims dies haurien de tenir els dies comptats. "Veure 25.000 persones juntes grinyola. Crec que hem d'anar a una certa restricció de vida social i, sobretot, de grans aglomeracions", apunta Mañez.
Al seu torn, Soriano explica que els tests d'antígens detecten un 50% dels positius asimptomàtics. "Vol dir que [al Cruïlla] uns 200 no es van detectar. I volem creure tots que tenien una càrrega viral molt baixa i eren poc infectants", afegeix, conscient que cal monitoritzar les dades 15 dies per veure quins efectes ha tingut el festival.
Primer mort per Covid amb la pauta completa a Catalunya
La vacuna evita la malaltia greu en un gran percentatge de casos, però no és 100% eficaç. Un exemple és la defunció d'una persona gran que fa dos mesos que va rebre segona vacuna de la Covid i que va morir la setmana passada a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge a causa de la malaltia.
És el primer cas d'aquesta mena a Catalunya, i el doctor Mañez ha subratllat que és "claríssimament una excepció". Ha dit que aquest pacient havia tingut una resposta immunitària "dintre del mínim de la normalitat". És a dir, que tenia un nivell baix d'anticossos, cosa que s'explica perquè les vacunes no tenen la mateixa eficàcia en la gent gran que en la gent jove.
"Encara que és excepció, clara, vam veure que la seva resposta immunitària era del mínim de la normalitat, però dins el límit de la normalitat. L'estàndard de resposta és al voltant dels 500 d'anticossos, el mínim és per sobre de 100, aquest senyor era 105."
Mañez creu que potser farà falta una tercera dosi de reforç de la vacuna, però qüestiona que hagi de ser general. "Segurament haurem d'anar a una tercera dosi, però s'haurà de veure si és general. La idea seria testar els anticossos que hem generat cadascú, però seria una càrrega més per al sistema", ha admès.
A Israel, un estudi del Ministeri de Sanitat fet en una mostra reduïda apunta a un possible descens de l'efectivitat de la vacuna de Pfizer en persones grans, sis mesos després de la punxada. Els experts avisen que és aviat per treure'n conclusions i recorden que les persones que es van vacunar primer són les més grans i que, per tant, són les que tenen un sistema immunitari més feble.
El doctor Soriano creu que cal ser "molt prudents" i que l'estudi "no ensenya tot el quadre" perquè "la immunitat no depèn només dels anticossos, sinó també de les cèl·lules T, i sobre això se n'ha dit poc". "La vacuna és molt eficaç, manté l'eficàcia. A banda del 5% de fallida, que és un fet, hi ha la població gran, el sistema immune de la qual és menys capaç de respondre", manifesta. Els metges del Clínic i Bellvitge no descarten que calgui una tercera dosi de reforç, però pensen que potser no haurà de ser generalitzada.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Coronavirus Covid-19