Vacunes anti-Covid administrades pel nas, una opció que podria reduir més el contagi
Algunes ja han entrat en la fase d'assaigs clínics i podrien ser més útils per impedir la transmissió del coronavirus
Investigadors finlandesos estan treballant per desenvolupar una vacuna contra la Covid que s'administraria per via nasal.
La vacuna ha donat resultats positius en les proves amb animals i es preveu que d'aquí pocs mesos comencin els assaigs clínics.
Per desenvolupar-la, els investigadors han creat l'empresa Rokote Laboratories Finland Ltd. Els seus fundadors i membres de l'equip directiu són: Seppo Ylä-Herttuala, de la Universitat de Finlàndia de l'Est, Kalle Saksela i Kari Alitalo, de la Universitat de Hèlsinki, i Pasi Kemppainen, amb experiència executiva en farmacèutiques.
La vacuna es basa una tecnologia de transferència de gens desenvolupada pel grup de recerca del doctor Ylä-Herttuala. Es tracta d'un mètode que ja s'ha aplicat amb èxit en assaigs clínics contra malalties cardiovasculars i càncer.
En el cas de la Covid, s'utilitza un adenovirus com a vector per introduir ADN que produirà una proteïna del coronavirus SARS-CoV-2 i això induirà una resposta immune.
L'administració nasal s'ha triat perquè el virus es transmet sobretot per via aèria en gotetes o aerosols- i segons alguns estudis, si la vacuna s'introdueix pel nas, sembla que indueix una resposta immune més àmplia que per via intramuscular, amb una injecció. Així ho explica el doctor Ylä-Hettuala:
"Les vacunes injectades intramuscularment produeixen anticossos immunoglobulina G en el corrent sanguini, però les nasals també produeixen immunoglobulina A, que protegeix les membranes de les mucoses. Assumim que això també evitarà que els receptors de la vacuna transmetin el virus."
Segons els seus promotors, la tecnologia per desenvolupar-la, un cop es facin els assaigs clínics i estigui aprovada, ja existeix a la ciutat de Kuopio i això asseguraria el seu subministrament tant a Finlàndia com a la resta de la Unió Europea, com explica Pasi Kemppainen:
"La vacuna es pot produir en quantitats considerables a Kuopio i, a llarg termini, també es pot llicenciar fora d'Europa. El focus actual és, naturalment, la vacuna de la Covid, però el mateix mètode es pot utilitzar per desenvolupar vacunes contra altres virus."
A més, de moment la vacuna no està protegida per patent, com explica al 324.cat Kalle Saksela:
"La plataforma Ad5 (adenovirus 5) en què la nostra vacuna està basada no està coberta per cap patent. Això no significa que la vacuna final també estigui lliure de drets de propietat intel·lectual."
Saksela afegeix que els actuals programes de vacunació no eliminen la necessitat de noves vacunes que actuïn contra les noves variants en els anys vinents. I afirma que "la nostra vacuna ja té en compte les variants més importants", com les detectades a Sud-àfrica, el Brasil i el Regne Unit.
Altres vacunes nasals a diversos països
La finlandesa no és l'única vacuna per via nasal que s'està desenvolupant. L'empresa Codagenix, de Farmingdale, Nova York, està investigant la COVI-VAC.
Es tracta d'una vacuna nasal d'una sola dosi basada en un virus sintètic atenuat obtingut amb la plataforma SAVE (Enginyeria de Virus Sintètics Atenuats), propietat de Codagenix.
Segons els seus promotors, a diferència d'altres vacunes aquesta no produeix immunitat contra la proteïna de l'espícula del virus, sinó contra totes les proteïnes del SARS-CoV-2. Així protegiria contra moltes variants diferents del virus.
Ja s'han iniciat assaigs clínics en fase 1, per esbrinar la seguretat i tolerància de diverses dosis de vacunes en 48 participants.
També sembla avançada la vacuna d'Eureka Therapeutics, empresa d'Emeryville, a Califòrnia. Després d'anunciar, al desembre, resultats positius de proves preclíniques, havia de començar assaigs clínics en fase 1 al gener i l'empresa assenyalava que també hi havia assaigs en fase 2 al Canadà.
La vacuna s'anomena InvisiMask i en ratolins va oferir protecció contra la infecció durant deu hores, segons indicava un article sense revisió publicat a la web BioXriv.
Al Canadà ja s'ha assajat en fase 2 la vacuna de l'empresa SaNOtize, amb un esprai basat en el monòxid de nitrogen (NO). Aquest esprai (NONS) està dissenyat per matar el virus a les vies altes i evitar així que arribi als pulmons.
Segons l'empresa, l'assaig, en doble cec, amb placebo i aleatori, ha mostrat la capacitat de la vacuna de reduir la càrrega viral un 95% en 24 hores i més del 99% al cap de 72 hores. La majoria de participants s'havien infectat amb la variant detectada al Regne Unit.
Finalment, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat Washington, a St. Louis, van publicar a l'agost a la revista Cell un article en què exposaven una altra vacuna que es pot administrar per via nasal.
Segons els autors, es va mostrar efectiva, amb una sola dosi, per prevenir la infecció en ratolins. Tenien previst fer proves en primats no humans i en persones, però de moment no n'han transcendit més dades.