La manifestació es dirigeix a la seu del departament d'Educació

Educació xifra en un 10% el seguiment de la quarta jornada de vaga a escoles i instituts

Uns 10.000 mestres i professors s'han manifestat pel centre de Barcelona en un penúltim dia de convocatòria de vaga amb posicions molt allunyades
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Docents d'escoles i instituts tornen han tornat a manifestar-se aquest migdia a Barcelona en una nova jornada de vaga contra la gestió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Entre els motius hi ha tant la modificació unilateral del calendari escolar com reivindicacions que venen de lluny, com que es destini el 6% del PIB a Educació.

La manifestació, en què han participat unes 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana, ha anat dels Jardinets de Gràcia a la seu del Departament d'Educació, a la Via Augusta.

El desacord entre els sindicats de docents i Educació, que han convocat aturades avui i demà, per quart i cinquè dia, es manté després de quatre reunions. Fonts sindicals han advertit que les mobilitzacions es podrien allargar més enllà de dimecres.

La vaga al sector públic aquest dimarts, segons el Departament d'Educació, ha tingut un seguiment d'un 9,93%, segons les dades comunicades pel 87% dels centres a les 12 del migdia.

La marxa ha començat a les 11.30 dels jardinets de Gràcia i avança fins a la seu del departament, a la Via Augusta. A l'inici, la portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, ha remarcat que "reclamem millores per les retallades que arrosseguem des de l'any 2010 a partir del curs vinent".

La secretària general de la federació d'educació de CCOO, Teresa Esperabé, ha acusat la conselleria de "mala fe negociadora"; i Bernat Pèlach, de la Intersidical-CSC, ha dit que, des de l'inici de les protestes, "la negociació no ha millorat gens".

La manifestació ha arrencat als Jardinets de Gràcia

El quart dia de vaga ha començat amb diversos talls de trànsit a Barcelona, a la ronda de Dalt, a la ronda del Litoral i a la Gran Via a l'altura de la plaça Cerdà, aquest punt ja reobert a les 9.30 del matí.


Negociacions fracassades

El secretari general i portaveu del sindicat de Professors de Secundària, Xavier Massó, ha afirmat al seu compte de Twitter que la conselleria "enganya" i que la proposta que els ha arribat aquest dilluns al matí ha estat "vergonyosa i pitjor que la de divendres":

A la sortida de la reunió d'aquest dilluns a la tarda, els sindicats han reclamat novament la destitució del conseller i han cridat a favor de la vaga:

Pels sindicats, la proposta que els fa Educació no només no elimina les retallades prèvies sinó que en comporta de noves, mentre que la conselleria manté que les reivindicacions que els han plantejat suposaven "una reversió de retallades que té un impacte econòmic altíssim".

Educació va fer marxa enrere en el tema del nou currículum a primària i secundària, un dels motius de disputa, i va anunciar que els centres tindrien llibertat per decidir si el començaven a aplicar el curs que ve o més endavant.

També va renunciar a canviar els "no assolit", la forma com es diuen ara els suspensos, per "en procés d'assoliment".

En el que es va mantenir ferm, en canvi, va ser en la decisió d'avançar l'inici del curs al 5 de setembre, una setmana abans del que era habitual els últims anys. Els sindicats demanen que es prorrogui un any l'entrada en vigor del nou calendari.

Els mateixos serveis mínims que els primers dies

La vaga és unitària, la convoquen set sindicats (USTEC-STEs, UGT, CCOO, Aspepc-sps, Intersindical, CGT i USOC) i Treball ha dictat uns serveis mínims que, a infantil, primària i secundària (de 3 a 16 anys), preveuen un docent per cada tres aules.

Per a l'educació especial i les llars d'infants, el 50% de les plantilles.


Una vaga "històrica", pels sindicats

La vaga unitària dels sindicats de l'ensenyament va arrencar amb una tanda de tres dies consecutius, el 15, 16 i 17 de març. Els convocants l'han qualificat d'"històrica" i han considerat que ha estat la més secundada dels últims anys, tot i que el seguiment va anar a la baixa en els dies consecutius.

Manifestació a Barcelona el primer dia de la vaga educativa (Europa Press/David Zorrakino)

En la primera jornada, la de més impacte, els sindicats van parlar d'un 70% de seguiment als centres públics de primària i un 75% a secundària, xifres que Educació va rebaixar a un 33% a les escoles.

El 15 de març, la manifestació a Barcelona va aplegar 60.000 persones, segons els sindicats, 22.000 d'acord amb els càlculs de la Guàrdia Urbana.

Aquest mes ha estat un període marcat per les protestes a les escoles i instituts, perquè la vaga del 8M s'ha sumat als 5 dies d'aturada dels mestres i professors i a la vaga del dia 23 contra la sentència del 25% de les classes en castellà.

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut