Milers de docents i estudiants es manifesten contra la sentència del 25% de castellà

Aquesta nova jornada de vaga, amb un seguiment desigual entre el personal docent, arriba dos dies abans que s'acabi el termini que la justícia va donar a la Generalitat per aplicar la sentència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

El món educatiu ha tornat a la vaga aquest dimecres, ara per protestar contra la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà, però també per defensar una "escola pública de qualitat i en català".

Segons el Departament d'Educació, a partir de les dades comunicades pel 81,61% dels centres públics a les 12 del migdia, el seguiment de la vaga és del 6,49%.

Pel que fa al seguiment en els centres concertats, la incidència de la vaga és del 4,21% del personal docent, segons la comunicació del 56,52% dels centres.

A diferència de l'aturada de tres dies de la setmana passada, la convocatòria d'aquest 23M no és unitària, tot i que té un suport ampli.

Manifestacions a les quatre capitals

A més de la protesta laboral, s'han fet manifestacions a les principals ciutats catalanes. La de Barcelona, que ha sortit de la plaça Urquinaona, ha estat la més multitudinària. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat 7.500 persones.

Els manifestants han corejat consignes com ara "Per la llengua, per la terra, Catalunya en peu de guerra" i han arribat fins a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va dictar la sentència del 25%.

La marxa de Barcelona ha sortit de la plaça Urquinaona (TV3)

A Tarragona, la marxa ha partit de la plaça Imperial Tàrraco i ha anat fins a la porta dels serveis territorials d'Educació. En un manifest, els sindicats han criticat el que consideren la "submissió del govern" a l'Estat pel fet d'"acceptar" un 25% de castellà a les aules.

La manifestació de Tarragona ha sortit de la plaça Imperial Tàrraco (TV3)

A Girona, la manifestació ha sortit de la plaça Pompeu Fabra. Segons el sindicat USTEC, hi han participat 2.000 persones. Xifra similar a la que ha facilitat l'Ajuntament de la ciutat: 1.800 persones.

En el cas de Lleida, han estat uns 300 manifestants, segons la Guàrdia Urbana. Han sortit de la plaça Víctor Siurana i, després de recórrer el centre de Lleida, ha arribat davant dels jutjats, on s'han llegit els manifestos i s'ha cremat una bandera espanyola.

La marxa de Lleida ha sortit de la plaça de Víctor Siurana (TV3)

També es preveuen concentracions al vespre en algunes ciutats. En totes quatre marxes, llueix una mateixa pancarta: "La pública és en català".


Vaga a tots nivells i mateixos serveis mínims

Amb el lema "La seva sentència, la nostra lluita", estan cridats a la vaga els treballadors de tots els nivells educatius, des d'infantil fins a la universitat, tant de la pública com de la concertada, i també els estudiants d'instituts i universitats.

Els serveis mínims fixats són els mateixos que per a les vagues de la setmana passada.

 

Al Parlament també s'havia volgut visualitzar la unitat al voltant del català amb una fotografia conjunta a l'escala noble. Un missatge que no s'ha traslladat en la imatge final. S'hi han afegit Pere Aragonès, els consellers d'Esquerra i alguns dels diputats republicans, però, per part de Junts, només el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

L'únic conseller de Junts que s'ha sumat a la fotografia ha estat Argimon (ACN/Laura Fíguls)

La Generalitat respon a la sentència amb un decret

L'aturada arriba pocs dies abans que s'acabi el termini que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar a la Generalitat per començar a aplicar la sentència, que és el 25 de març. I queda enmig de les jornades de vaga convocades contra la gestió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, incloent-hi la modificació del calendari escolar.

La vigília de la mobilització, el conseller ha explicat que el govern no aplicarà percentatges de llengües a les classes i ha anunciat un decret per regular el règim lingüístic educatiu, un text que es trigarà mesos a elaborar i que és la resposta del govern de Pere Aragonès a la sentència.

El conseller Cambray ha respost a la sentència amb l'anunci d'un decret (Europa Press/David Zorrakino)

Cambray ha afirmat que els centres educatius han de continuar aplicant el seu propi model lingüístic i que ell assumeix la responsabilitat de la resposta a la sentència.

Els sindicats convocants, però, han reclamat mesures concretes per "preservar i blindar el model d'immersió".


Els estudiants també fan vaga dijous

Per a aquest dijous, dia 24, està previst que continuïn les protestes, però només dels estudiants, tant universitaris com els de 3r i 4t d'ESO i batxillerat.

Sindicats com el Front d'Estudiants han convocat vaga contra la reforma educativa, la que s'havia anomenat "llei Castells" en referència a l'anterior ministre. Consideren que es dona massa pes als interessos de les empreses i persegueix la protesta estudiantil.

 

Mestres i professors mantenen les vagues de la setmana que ve

En el cas dels docents, si no s'arriba a un acord amb la conselleria, els sindicats de mestres i professors tornaran a la vaga la setmana que ve, els dies 29 i 30 (dimarts i dimecres).

En un comunicat, han celebrat un seguiment "mai vist en 30 anys" en les mobilitzacions de la setmana passada i han advertit que no s'aturaran si no hi ha una proposta concreta d'Educació:

"Només s'aturarà quan aquesta conselleria s'acosti als sindicats amb mesures concretes que permetin desbloquejar la situació."

El comitè de vaga, on hi ha representats els 7 sindicats convocants, i el Departament d'Educació van acabar la reunió d'aquest dimarts sense grans avenços, però s'insten continuar negociant aquest dijous. La Generalitat s'ha compromès a presentar una proposta als vaguistes.

 

ARXIVAT A:
Educació Universitat Català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut