Com ens afectarà la vaga d'actors: les claus d'una aturada que pot paralitzar Hollywood

La coincidència de les aturades dels intèrprets i els guionistes pot afectar de ple la producció de cinema i televisió mundial
Redacció
TEMA:
Cinema

Aquest dijous a la nit es feia l'estrena a Londres de la pel·lícula "Oppenheimer". Després d'assistir al photocall, el repartiment del film, amb intèrprets com Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh o Robert Downey Jr, van abandonar l'acte.

A més de 8.000 quilòmetres, el sindicat d'actors de Hollywood (SAG-AFTRA) acabava de declarar-se en vaga després del fracàs de les negociacions amb els estudis. El director de la pel·lícula, Christopher Nolan, ha anunciat que havien marxat per preparar les pancartes per a les protestes.

La vaga d'actors i actrius, que se suma a la que mantenen des del mes de maig els guionistes, pot afectar de ple la producció de cinema i televisió mundial. A partir d'aquest divendres, els piquets dels intèrprets i els dels guionistes es manifestaran plegats per reclamar canvis en el sector.
 

Què reclamen els actors i les actrius?

En la negociació del nou conveni col·lectiu, els intèrprets demanaven millores en el salari, afectat per la inflació i l'streaming. A més de millores salarials, el sindicat d'actors reclama una revisió del model de càstings virtuals que cobreixi el cost de les audicions autogravades.

Algunes de les reclamacions d'intèrprets són comunes amb les dels guionistes. És el cas, per exemple, del pagament dels anomenats drets residuals, és a dir, les compensacions econòmiques que reben cada vegada que alguna de les seves obres torna a reproduir-se a través de l'streaming.

En un acte promocional d'"Oppenheimer" aquesta setmana, l'actor Matt Damon ha assegurat que aquests pagaments residuals són els que permeten a molts intèrprets arribar a la quantitat necessària per poder tenir assegurança mèdica:

"S'estan fent diners i s'han de destinar d'una manera que tingui cura de les persones que es troben als marges"

A més, volen més transparència per part de les plataformes sobre com es calculen aquests imports i en base a quines dades d'audiència.

També coincideixen en demanar una regulació de l'ús que es fa de la intel·ligència artificial. Tant els uns com els altres volen evitar que generi guions o cloni la veu i la imatge dels intèrprets.

Membres del sindicat d'actors i actrius, després de l'anunci de vaga (Reuters/Mike Blake)

Per què han fracassat les negociacions?

El sindicat SAG-AFTRA, que agrupa més de 160.000 professionals, ha anunciat la vaga després de quatre setmanes de negociacions i una pròrroga fallida de 13 dies per acordar un nou conveni col·lectiu.

SAG-AFTRA es va reunir aquest dimecres amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP), que engloba estudis com NBCUniversal, Paramount, Sony o Warner Bros i plataformes com Amazon, Apple, Disney o Netflix.

A la reunió han assistir-hi mediadors federals per intentar desbloquejar les negociacions per renovar el conveni col·lectiu. La presidenta del sindicat, Fran Drescher, ha qualificat d'"insultant i irrespectuosa" la resposta dels productors:

"No hem pogut aconseguir el que mereixen els nostres membres. D'haver-ho acceptat, la situació només hauria estat pitjor"

El 98% dels membres del gremi havia votat a favor de la vaga en cas que no s'atenguessin les peticions. Aquest dijous al vespre, la junta del sindicat ha decidit per unanimitat iniciar la vaga.

La presidenta del sindicat d'actors i actrius, Fran Drescher, en anunciar la vaga (Reuters/Mike Blake)

L'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP), que representa els estudis de cinema i les plataformes de streaming, ha lamentat la declaració de vaga:

"Una vaga no és el resultat que esperàvem, ja que els estudis no poden operar sense els artistes que donen vida als nostres programes de televisió i pel·lícules".

L'AMPTP assegura que han ofert als intèrprets "augments històrics en els drets residuals" i fins i tot "una proposta innovadora" en relació amb la intel·ligència artificial, que protegiria les imatges digitals dels actors i les actrius.

El conseller delegat de Disney, Bob Iger, ha dit que les peticions d'actors i guionistes "no són realistes" per la situació que viu actualment la indústria. Per Iger, actualment, després de la interrupció per la pandèmia de la covid, "és el pitjor moment" per a les reclamacions dels intèrprets.

Actors i actrius, en canvi, consideren que l'auge de l'streaming que va suposar la pandèmia ha fet molt més difícil guanyar-se la vida als intèrprets, especialment aquells que no són noms coneguts.
 

Què deixaran de fer els actors i les actrius amb la vaga?

Amb la vaga, evidentment, els actors i les actrius no participaran en rodatges. Però tampoc podran promocionar pel·lícules i sèries pendents d'estrenar-se, participar en trobades amb seguidors. Això podria comportar la cancel·lació de rodes de premsa i catifes vermelles.

Sense el ganxo de la presència d'actors i actrius, corren perill esdeveniments com la Comic-Con de San Diego de la setmana que ve o la gala dels premis Emmy, prevista per a mitjans de setembre.

El clàssic cartell de Hollywood (Reuters/Mike Blake)

Hi ha precedents d'una vaga d'intèrprets?

L'última vegada que actors i actrius es van declarar en vaga va ser l'any 1980, arran del desacord pels beneficis de les cintes de vídeo domèstiques i la televisió de pagament. Aleshores, l'aturada va durar tres mesos. La primera vegada que els intèrprets van fer vaga va ser l'any 1952.

Per trobar l'última vaga simultània d'intèrprets i guionistes a Hollywood cal anar 63 anys enrere. L'any 1960 i, gràcies a l'aturada, tots dos col·lectius van obtenir assegurança mèdica i una pensió. En aquella vaga, el president del gremi d'actors era Ronald Reagan, que dues dècades més tard seria president dels Estats Units.

La decisió dels intèrprets ha rebut de seguida el suport del sindicat de guionistes. "Donem suport a SAG-AFTRA ara que comencen la vaga. L'última vegada que els nostres sindicats van aturar-se simultàniament vam aconseguir millores històriques, com un fons de pensions i l'assegurança mèdica. Aquesta lluita no serà menys transformadora", ha apuntat el WGA a Twitter:

 

Quins efectes ha tingut fins ara la vaga de guionistes?

La vaga de guionistes ha interromput bona part de la producció televisiva de la temporada vinent i ha aturat moltes tasques en pel·lícules de gran pressupost.

Des del maig, les úniques produccions que continuen els rodatges ho fan a partir de guions que ja estaven acabats a la primavera. Són guions, però, que no es poden modificar. Aquest és el cas, per exemple, d'"Els anells del poder", la preqüela d'"El senyor dels anells", produïda per Amazon. Sense actors, però, el rodatge ja no es podrà fer.

En els més de dos mesos que fa que els guionistes estan en vaga, sèries com "Stranger Things", "Cobra Kai" o "Abbott Elementary" s'han vist afectades.

L'aturada dels guionistes ha fet que alguns "late shows" s'hagin vist obligats a emetre repeticions. Més enllà de les pel·lícules i les sèries, l'aturada també està afectant càterings, proveïdors d'accessoris i altres negocis que depenen de la producció de Hollywood.

Una de les manifestacions de guionistes en la vaga que mantenen des del mes de maig passat (EFE/Etienne Laurent)

Quines conseqüències pot tenir aquesta segona vaga en la indústria?

La coincidència de les aturades d'intèrprets i guionistes pot paralitzar Hollywood. Sense intèrprets, les produccions de cinema i televisió que havien aconseguit capejar el temporal de la vaga de guionistes, podrien veure's obligades a aturar l'activitat.

A banda de les produccions que s'han paralitzat per la vaga de guionistes, l'aturada d'actors i actrius podria afectar pel·lícules esperades com "Gladiator 2" o "Mission: Impossible-Dead Reckoning II".

Els únics que podran continuar seran alguns programes d'entrevistes i "reality shows". De fet, algunes cadenes ja han anunciat graelles de tardor amb més "reality shows", un format que no es veu afectat per les tensions laborals actuals.

D'altra banda, les produccions independents que no es regeixen per contractes sindicals, també poden continuar.

Com pot acabar?

L'enfrontament entre les grans productores i els sindicats d'actors i guionistes és un "chicken game", segons Haley Harris, guionista i una de les líders del sindicat WGA. Harris creu que, en el fons, és una pugna per veure qui resisteix més econòmicament.

Per Harris, es dona la paradoxa que els darrers anys la indústria ha "entrenat" els treballadors a estar llargues temporades sense feina, de manera que encara podrien aguantar un temps resistint les conseqüències d'una vaga. "No ens aturarem per qüestions de diners", afirma.

 

ARXIVAT A:
Cinema Sèries Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut