Alumnes, professors i mestres en la manifestació a Barcelona (Efe)
Barcelona

Manifestacions de l'ensenyament públic per reclamar més recursos i millores laborals

Des de dos quarts d'una hi ha en marxa manifestacions a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona

RedaccióActualitzat

Segon dia de vaga a les universitats públiques, però també a tot l'ensenyament públic: escoles bressol, infantil, primària i secundària. Un grup d'estudiants han tallat cap a les nou del matí la Diagonal de Barcelona i s'han dirigit cap als jardinets de Gràcia, on s'ha convocat els estudiants per anar a la manifestació de plaça Universitat, que ha començat a caminar cap a dos quarts d'una. 

La marxa, que porta per lema "Per uns pressupostos socials, revertim les retallades" ha arribat al Parlament de Catalunya. Durant el trajecte s'hi han sumat metges, que aquest dijous estan en el quart dia de vaga, i també funcionaris i treballadors públics, que aquest migdia han fet una aturada parcial.

 

 

Segons Ramon Font, portaveu d'USTEC, el sindicat majoritari de mestres d'ensenyament obligatori, calen uns 7.200 professors més per estar al nivell d'abans de la crisi.

"Caldran 7.200 dotacions de professorat per estar a la mateixa capacitat de servei que el 2007. Això són 95 milions d'euros en el pressupost del 2019. La LEC (llei d'Educació de Catalunya)  diu que hauríem d'estar gastant 15.548 milions, i el darrer pressupost executat va ser 4.963".

Des de la CGT, el seu portaveu d'Ensenyament, Pedro Mercadé, creu que és l'hora de revertir les retallades que "en el seu moment van dir que eren extraordinàries, però que encara patim".

Laia Casas, del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans destaca que la seva principal reivindicació és la rebaixa del preu de les taxes, així com equiparar els presos públics de màsters i graus.

"Que s'apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries, que fa molts anys que està sobre la taula".

 

Un matí de mobilització

A primera hora del matí, estudiants de la UB i de la UPC han fet un "correfacultats" per informar tots els companys dels motius de la vaga. 

A la UAB s'han bloquejat els accessos al campus, com ja van fer aquest dimecres. Un grup d'uns 300 alumnes han tornat a fer nit dins de la Facultat de Filosofia i Lletres.
 

 

 

La manifestació conjunta de tot l'ensenyament públic també es fa a Lleida, Girona i Tarragona. A Tarragona, unes 500 persones s'han manifestat per la Rambla Nova en direcció a la Delegació Territorial d'Ensenyament.
 

 

A Lleida són uns 200 estudiants, mestres i professors, i també s'han dirigit a la seu d'Ensenyament i hi han intentat entrar.

 

 

Pel que fa a Girona, la marxa ha estat pel barri vell. A les 12 han sortit del rectorat de la universitat i han coincidit amb la protesta de professors, mestres i alumnes de primària i secundària. 

 

 

Què reclamen?

La demanda principal dels alumnes universitaris és la rebaixa del 30% del preu de les taxes, així com equipatar els preus públics de grau i màster. Els professors universitaris reclamen millores en les seves condicions laborals i salarials, sobretot en el cas dels associats.

Als centres d'infantil, primària i secundària, els mestres demanen contractar 7.200 docents, fer una hora menys de classe a la setmana i reduir el nombre d'alumnes per aula: 27 a la secundària i 22 a la primària.

També exigeixen el retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014.

A la convocatòria del sindicat USTEC, el sindicat de professors de secundària i de la CGT, s'hi ha afegit el Sindicat d'Estudiants i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, per convertir aquest 29N en una vaga general educativa.
 

 

Serveis mínims

El Departament de Treball ha decretat serveis mínims a cada centre. Un docent per cada quatre aules d'Infantil i Primària. També hi haurà un professor per cada tres unitats d'Educació Especial, en aquest cas fins als 16 anys. Serà obligatori que hi hagi una persona de l'equip directiu per cada centre, un terç del personal de les llars d'infants i un terç dels monitors de menjadors i d'activitats complementàries.

A la convocatòria no s'hi han adherit ni CCOO ni UGT, que es mobilitzaran en la vaga general de funcionaris i treballadors públics del 12 de desembre.

ARXIVAT A:
Educació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut