Més de 9.000 metges es manifesten contra la sobrecàrrega de feina i per reclamar més sou
El conseller de Salut proposa un pacte nacional per blindar el sistema i el sindicat Metges de Catalunya reclama que segui a negociar
Forta discrepància sobre les xifres de seguiment de la primera jornada de vaga a la sanitat pública i concertada.
El sindicat Metges de Catalunya (MC), convocant de la mobilització, parla d'un seguiment del 75% (que detalla en un 79% a l'atenció primària i del 73% als hospitals), mentre el Departament de Salut parla d'un 26% com a mitjana del dia.
L'aturada ha començat a les 8 del matí i hi han estat cridats 25.000 metges dels hospitals i dels centres d'atenció primària (CAP), tant l'Institut Català de la Salut com dels centres concertats.
La d'aquest dimecres és la primera de les dues jornades de vaga convocades per aquest dimecres i dijous per denunciar la sobrecàrrega de feina i reclamar millores salarials.
Convocada a finals de novembre, les negociacions que hi ha hagut fins aquest dimarts han aconseguit que els responsables de Salut i els metges acostessin posicions, però no prou perquè el sindicat desconvoqués la mobilització.
Sindicats i govern es tornen a veure divendres, per intentar desconvocar la nova tanda d'aturades, prevista per a la setmana que ve.
Coincidint amb aquesta jornada de vaga s'ha fet una manifestació a Barcelona, que ha començat davant del Departament de Salut i ha acabat davant de l'estació de Sants.
Sota el lema "Vocació no és explotació", hi han participat 9.300 persones, segons el càlcul fet per la Guàrdia Urbana, que inicialment havia parlat de 8.000 manifestants. Des del sindicat Metges de Catalunya es parla d'uns 10.000 manifestants.
Els metges han arribat a la plaça dels Països Catalans cap a un quart d'una. Aquest final de manifestació s'ha triat per simbolitzar el risc que molts professionals marxin a l'estranger buscant millors condicions laborals.
Lleonart: "Èxit rotund"
Aquesta és la primera mobilització dels metges des de fa gairebé cinc anys, el 2018, quan van sortir al carrer els metges de l'atenció primària i la sanitat concertada.
Xavier Lleonart, secretari general del sindicat Metges de Catalunya, ha valorat que la mobilització ha estat "un èxit rotund" i d'"una de les manifestacions més multitudinàries del col·lectiu mèdic" que s'han fet a Catalunya.
En declaracions a TV3, ha remarcat que per als metges "és un pilar tant o més important les condicions en què es presta assistència com les condicions laborals i retributives".
"Evidentment, hem de millorar les condicions laborals i retributives, perquè sinó la gent marxa, no podem retenir el talent mèdic; però també ens preocupa molt de quina manera podem donar assistència als ciutadans."
Fa temps que els professionals del sistema públic de salut denuncien que atenen massa pacients i que això els impedeix donar-los una assistència adequada. També que falten professionals i més inversions.
Mobilitzacions arreu del territori
Més enllà de la manifestació al centre de Barcelona, els professionals de la salut s'han mobilitzat arreu del territori, davant d'hospitals de referència a cada demarcació.
Balcells proposa un pacte nacional pel sistema de salut
Coincidint amb la primera jornada de vaga dels metges i altres professionals sanitaris, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha proposat en el Parlament un gran pacte per blindar tant el model com el finançament del sistema català de salut.
En resposta a una pregunta de Junts durant la sessió de control al govern, Balcells ha anunciat que aviat convocarà els partits i els agents econòmics i socials per abordar els "canvis estructurals" que considera necessaris.
També ha assegurat que comparteix el diagnòstic dels professionals en vaga i ha admès que el malestar "ve de lluny, des de les retallades i després de la pandèmia".
En resposta a una pregunta dels comuns, el conseller encara ha reiterat que "endreçarem el sistema", tot i advertir que els canvis que cal dur a terme "no es faran en dos dies".
A més, ha demanat als grups parlamentaris que aprovin els pressupostos, per poder utilitzar els 1.200 milions d'euros d'augment de despesa en Salut que s'hi preveuen.
Preguntat per aquesta proposta, Lleonart ha dit que "això, en cap cas, no substitueix seure amb els metges per parlar de com solventar la situació greu dels metges".
Ha assegurat que seuran "en tots els fòrums on es parli de la situació del sistema sanitari", però ha remarcat que "els metges d'aquest país han manifestat de manera clara i rotunda que el conseller ha de seure amb nosaltres".
Vaga de docents i altres professionals de la salut
Aquest dimecres i dijous també estaven cridats a fer vaga i manifestar-se mestres i professors. Convocats pel sindicat USTEC, han sortit al carrer després de la manca d'acord amb el departament dirigit per Josep González Cambray.
La manifestació dels docents ha transcorregut entre la Generalitat i el Parlament.
Es dona la circumstància que a la mobilització dels docents també hi participen professionals de la salut. Són els que han respost a la convocatòria de la Mesa Sindical de Sanitat, que va sumar-se a les jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya, però es manifesta a banda.
La Generalitat ha signat serveis mínims tant per la vaga a sanitat com per la vaga a l'educació.
Aquest dimecres, d'altra banda, també han sortit al carrer els taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona que, coincidint amb la mobilització de professionals de la salut i de l'educació, han volgut convocar una aturada de quatre hores com a prèvia de vagues previstes per més endavant.
Les tres mobilitzacions d'avui coincideixen en el temps amb la vaga indefinida dels lletrats de Justícia, una mobilització que pot posar en risc la celebració de judicis i vistes.
- ARXIVAT A:
- SalutEducació Drets laborals