Pescadors en vaga i protesta a Madrid per exigir que Brussel·les no retalli dies de feina
- TEMA:
- Pesca
Barques amarrades i concentracions de protesta als molls pesquers de tot el litoral català: des de La Ràpita, passant per Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Palamós i Roses. Els pescadors d'arrossegament catalans estan en peu de guerra contra la proposta que s'ha començat a negociar avui a Brussel·les: una reducció dràstica dels dies que podran sortir a pescar l'any que ve.
Si aquest 2024 han pogut treballar una mitjana d'entre 100 i 110 dies, la Comissió Europea pretén que l'any que ve només ho puguin fer un màxim de 28 dies.
A l'entrada de la reunió a Brussel·les, el ministre d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Luis Planas, mostrava així el seu suport a les reivindicacions de tots els pescadors del Mediterrani espanyol:
"Ens sembla clarament inacceptable perquè suposo no tenir en compte els esforços fets pels pescadors en els últims 5 anys"
A les reunions que se celebren aquest dilluns i dimarts, els governs espanyol, italià i francès s'oposaran a la normativa i demanaran una moratòria.
Mentre Planas era dins dels despatxos de la Comissió Europea, a Brussel·les i Madrid representants dels pescadors es concentraven per donar-li suport i pressionar l'executiu comunitari.
Manifestació a Madrid
Segons els convocants, la protesta davant les oficines de la Comissió Europea a Madrid ha reunit 2.000 pescadors, una xifra que la delegació del govern espanyol ha reduït a poc més de 800 persones.
Els manifestants duien pancartes on es podia llegir "Volem pescar" i "T'imagines mantenir la teva família treballant 27 dies?".
La flota pesquera catalana d'arrossegament està formada per 200 embarcacions. Aporten el 40% dels peixos que es comercialitzen a les llotges i el 60% del volum econòmic del sector. A banda de pescadors catalans, a la protesta que s'ha fet a la capital espanyola hi han participat també membres de les flotes d'arrossegament del País Valencià, les Illes Balears, Andalusia i Múrcia.
Per què reduir dies de pesca?
L'objectiu principal és la recuperació de les poblacions de peixos i crustacis. Com és evident, si les captures es redueixen, les diferents espècies es poden reproduir amb més facilitat. És el mateix que es fa amb les vedes temporals, quan es prohibeix pescar determinats peixos, però a l'engròs.
El director general de Pesca de la Comissió Europea refermava dijous passat la postura del club comunitari, defensant que fins ara no s'ha fet prou i que aquesta mesura ha de servir per garantir la sostenibilitat d'algunes espècies:
"La ciència ens demostra que les mesures preses no han estat suficients. Hem d'explicar i dir clarament que el problema no s'ha abordat prou"
Que les limitacions en les captures són útils a l'hora de regenerar les espècies és una evidència. El mes de gener passat, un informe de l'Institut de Ciències del Mar, que depèn del Centre Superior d'Investigacions Científiques, revelava que la pesca de la gamba de Palamós és la més ben gestionada de Catalunya. En aquest informe s'explicava, precisament, que la reducció de les captures havia permès que la gamba roja d'aquesta zona s'hagués recuperat més ràpidament que a la resta del litoral català.
Els pescadors asseguren que són els primers interessats a preservar la biodiversitat del Mediterrani perquè d'això depèn la seva activitat, però consideren que el plantejament que fa Brussel·les és "inassumible".
De què es queixen els pescadors?
El president de la Federació Catalana de Confraries, Antoni Abad, llança aquesta pregunta: "Quina empresa pot sobreviure treballant 28 dies l'any? Això és un despropòsit i un disbarat de proporcions bíbliques."
Abad insisteix que els pescadors catalans són capdavanters en l'aplicació de mesures per facilitar la reproducció de les espècies marines. Recorda, per exemple, que ja fa cinc anys que redueixen els dies de pesca i tancant espais tant de forma temporal com permanent. I afegeix, amb to de queixa, que "entre els dies festius, els de veda i els de mal temps, els pescadors ja han retallat molt la seva activitat".
El portaveu de les confraries catalanes també explica que "ja hi ha entitats científiques de renom que s'han adreçat a Brussel·les per dir-los que el mètode que estan fent servir per calcular la reducció dels dies de pesca és erroni". Antoni Abad té clar que això passa perquè quan plantegen mesures ho fan pensant en les flotes de l'Atlàntic, que no tenen res a veure --diu-- amb les del Mediterrani:
"Som els germans petits. Nosaltres no som la flota industrial que pesca 365 dies l'any i les 24 hores del dia."
Abad recorda que la pesca d'arrossegament que es fa al Mediterrani la fan embarcacions petites que surten al matí i tornen a port a la tarda, i que això sovint són un màxim de 5 hores de feina.
Què demanen els pescadors?
El president de la Federació Catalana de Confraries admet que els agradaria que Espanya pogués aplicar el que s'anomena una minoria de bloqueig. Això seria possible si aconsegueixen el suport de la resta de països afectats, entre els quals hi ha França i Itàlia.
Amb aquesta minoria de bloqueig podrien aturar el nou reglament --que preveu aquesta retallada dràstica a només 28 dies de pesca-- i es començaria a renegociar de nou.
Si això no és possible, els pescadors es conformarien amb conservar, almenys, les quotes d'enguany, quan han pogut sortir a pescar entre 100 i 110 dies. Abad admet, però, que "no seria la millor opció perquè aquest 2024 ja han patit molt".
No faltarà peix per Nadal
Representants dels pescadors de diferents punts del Mediterrani són aquest dilluns a Brussel·les per donar suport al ministre Planas en les negociacions amb la Comissió Europea.
Entre aquests pescadors hi ha també el portaveu de les confraries catalanes, Antoni Abad, que deixa clar que --passi el que passi-- dimecres tornaran a sortir a pescar perquè no es poden permetre allargar la protesta a les portes de les festes. Ni per la seva pròpia economia, ja molt tocada, ni pels perjudicis que provocarien a les peixateries i clients. Diu que si cal continuar batallant pels seus interessos, ja hi haurà temps per fer-ho passat Nadal.
- ARXIVAT A:
- Pesca Comissió Europea