Els estudiants surten al carrer per reclamar els nous models d'examen de la selectivitat
Universitats referma el seu compromís de publicar "progressivament" els models d'examen i els criteris de correcció durant la segona quinzena d'octubre
Desenes d'estudiants, uns 400 segons l'ACN, s'han manifestat aquest matí pel centre de Barcelona per protestar per la manca d'informació sobre les noves PAU, les proves d'accés a la Universitat, que aquest any estrenen model.
La manifestació estava convocada a les 12.00 a la plaça de Sant Jaume, des d'on s'ha posat en marxa cap a les 12.30, cap a la Via Laietana, on s'han aturat una estona davant de la seu del Departament de Recerca i Universitats.
Més endavant, la manifestació ha enfilat el passeig d'Isabel II, fins a l'estació de França.
Aquesta és una de les mobilitzacions convocada avui pel Sindicat d'Estudiants, que ha cridat els alumnes de secundària, batxillerat i FP de tot Espanya a concentrar-se a les 12.00 a les portes dels instituts o bé a assistir a alguna de les manifestacions previstes a la mateixa hora, per exigir que es publiquin els nous models d'examen de la selectivitat, que a Catalunya està previst que es faci entre l'11 i el 13 de juny del 2025.
A Catalunya s'havien convocat tres manifestacions, a Barcelona, a la plaça Sant Jaume; a Tarragona, a la plaça de la Font; i a Lleida, al Campus Cappont de la UdL.
Demà les estudiants estem en vaga! Vine a les manifestacions a Catalunya i el País Valencià! ¿¿Per una educació pública, gratuïta i de qualitat! Prou de jugar amb el nostre futur i salut mental! Volem JA el model de l'examen de la #PAU2025 ! Prou brutalitat policial i repressió! pic.twitter.com/CYnGmRTryk
Sindicat d'Estudiants¿¿ (@SindicEstudiCat) October 10, 2024
Universitats es compromet a penjar els models
Els estudiants que han de fer les PAU aquest curs disposaran de models d'examen de cada matèria abans que acabi l'octubre. Aquest és el compromís que ha refermat aquest matí la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, en resposta a la mobilització estudiantil.
Ha assegurat que és conscient del "neguit" dels estudiants, però ha volgut remarcar que l'estructura general de les PAU no canvia i que "l'únic secret" per fer bé la selectivitat és haver fet un bon curs.
Ha recordat, a més, que les PAU són el 40% de la nota d'accés a la Universitat.
També que el govern espanyol va aprovar la nova normativa al juny i ha assegurat que hi han treballat tot l'estiu.
En aquest sentit, ha explicat que s'han avançat les reunions explicatives amb els docents, per poder avançar, durant la segona quinzena d'octubre la publicació, "progressivament", dels models d'examen i els criteris de correcció corresponents.
Gómez també s'ha referit a una altra qüestió sobre la taula, la penalització de les faltes d'ortografia, que està en revisió a la norma estatal sobre les proves d'accés a la Universitat.
El nou model beneficiarà els estudiants catalans, en qualsevol cas, ha assegurat, perquè fins ara, a Catalunya, no hi havia límit, a les proves de català i castellà, i ara podria establir-se una penalització màxima de dos punts.
Possible vaga el 18 d'octubre
La mobilització d'aquest divendres podria repetir-se divendres que ve. Guillermo Prieto, portaveu del Sindicat d'Estudiants, ha remarcat que la crida a mobilitzar-se d'aquí a una setmana és "irrevocable" si les seves demandes no són ateses.
Prieto ha argumentat que les PAU són unes proves que "determinaran el futur de milions d'estudiants".
Un nou model de selectivitat
Les proves d'accés a la universitat del juny que ve incorporen canvis, en el camí cap a fer-les totalment competencials l'any 2028. Els exàmens, de model únic, hauran d'incorporar un mínim del 20% de les preguntes no memorístiques, que s'hauran de respondre obligatòriament.
A més, caldrà ser molt curós amb la correcció lingüística, ja que errors en l'ortografia, la presentació i la coherència del discurs poden fer baixar la nota fins a dos punts.
El juny passat el Consell de Ministres va aprovar el decret reial per regular les PAU del 2025, en el qual eliminava l'opció que els estudiants puguin triar entre diversos models d'examen. Així, doncs, fixava un model únic per a cada matèria, que no permetrà descartar temari.
L'1 d'octubre la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va detallar com seran les proves i va avançar que aviat publicaria els models definitius d'examen i els criteris de correcció.
Per la seva banda, el Departament de Recerca i Universitats ja va assenyalar aleshores que preveia fer-los arribar a tots els centres i publicar-los al Canal Universitats a finals d'octubre.
"Prou de jugar amb el nostre futur i la salut mental"
El Sindicat d'Estudiants, però, ha perdut la paciència i denuncia que si no es fan públics tots els canvis i les novetats, ni els alumnes ni els professors es poden preparar correctament per als exàmens del juny.
Els convocants de la vaga reclamen que es publiquin "immediatament" els models de les proves i critiquen que s'està jugant amb la seva salut mental i el seu futur.
A més, també condemnen l'actuació policial en una protesta que va tenir lloc el 4 d'octubre a Múrcia, precisament per demanar la publicació de tots els detalls de la selectivitat 2025.
- ARXIVAT A:
- Educació Selectivitat