La manifestació ha començat a avançar passats dos quarts d'una

Estudiants es manifesten contra la "ràtzia repressiva" per l'empresonament de Hasél

La manifestació pel centre de Barcelona aplega uns 200 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, i a Lleida se n'hi concentren un centenar, davant del rectorat de la UdL
Redacció Actualitzat
TEMA:
Llibertat d'expressió

Manifestacions d'estudiants aquest migdia, a Barcelona i a Lleida, per demanar la llibertat del raper Pablo Hasél i per protestar contra les detencions que hi ha hagut aquesta setmana. També per demanar l'amnistia per als presos del procés i la llibertat de totes les persones detingudes durant les protestes d'aquesta setmana.

Convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s'emmarca en una jornada de vaga convocada aquest divendres a la Universitat. També hi ha manifestacions previstes a Lleida i a Tarragona, en aquest cas a les set de la tarda.

El lema d'aquesta jornada de protesta és "Amnistia i independència. Les universitats per la llibertat".

A Barcelona, cap al migdia un centenar d'estudiants s'han concentrat a la plaça Universitat.

 

Cap al migdia, els estudiants han omplert la plaça Universitat


Passats dos quarts d'una, la manifestació ha començat a avançar cap a la plaça de Catalunya, integrada ja per uns 200 estudiants, segons la Guàrdia Urbana.

A dos quarts de tres, els manifestants ja enfilaven la Via Laietana des de la plaça Urquinaona. El carrer ha quedat tallat i la Guàrdia Urbana ha desviat el trànsit per altres vies.

 

Encesa de bengales i llançament de petards davant la prefectura de Via Laietana


Quan han arribat davant de la prefectura de la Policia Nacional se l'han trobada fortament custodiada per tanques i un dispositiu dels Mossos d'Esquadra.

Això no ha impedit, però, que llancessin petards i encenguessin bengales, que han causat unes columnes de fum espès i fosc.


Ocupació simbòlica del rectorat de la UB

Coincidint amb la jornada de vaga, abans de la manifestació una trentena d'integrants del SEPC han entrat al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) per llegir-hi un manifest en què han demanat una resposta "punyent" del rector, Joan Guàrdia Olmos, a favor de la llibertat d'expressió i "contra la repressió".

 

Una trentena d'estudiants han entrat al rectorat de la UB


En la línia del que defensen en el manifest, també volen que Olmos defensi la Universitat com a "espai de pensament crític".

 

Després d'entrar al rectorat, un grup d'estudiants ha tallat la Gran Via


Després de fer l'acció al rectorat, els estudiants han tallat la Gran Via de Barcelona davant de la UB.


A Lleida, davant del rectorat

Cap al migdia, a Lleida, un centenar d'estudiants s'han concentrat davant del rectorat de la UdL, on dilluns va ser detingut Hasél.

 

 


"Una ràtzia que ve de lluny"

Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'és conscient que amb l'actual sistema d'ensenyament semipresencial i majoritàriament online la protesta no tindrà el mateix seguiment a les universitats, perquè el gruix dels estudiants són a casa.

De tota manera, defensen la necessitat de mobilitzar-se per "defensar el dret a la llibertat d'expressió i denunciar la violència policial", en paraules d'Anna Clua, portaveu del SEPC, entrevistada en el programa "Els matins" de TV3.

Clua ha explicat que no tenen cap militant del sindicat entre els detinguts, però que "hi ha tota una ràtzia repressiva que ve de lluny" contra la qual cal protestar.

"Aquesta vaga d'avui no és res més que el resultat del malestar que viu la societat en general, però, sobretot, el jovent."


Un jovent que Clua ha descrit com "la generació de les dues crisis", a la qual no li "queda res, tampoc la por" i que, per això, ha afegit, surt al carrer a defensar els seus drets.

Ha citat, entre d'altres, el cas de Marcel Vivet, detingut el febrer de 2019, cinc mesos després de participar en una protesta contra l'homenatge del sindicat Jusapol als policies i guàrdies civils que van ser desplegats a Catalunya per l'1-O. La Fiscalia i la Generalitat demanen per a ell un total de sis anys de presó.

Preguntada sobre els aldarulls que han acompanyat les manifestacions d'aquesta setmana, Clua ha argumentat que "no es donen perquè sí, sinó perquè hi ha un descontentament", i ha vaticinat que, en conseqüència, "els aldarulls s'acabaran quan s'acabi la repressió".

Juntament amb les convocatòries, el sindicat ha fet públic un manifest en què qualifica de "ràtzia repressiva contra la llibertat d'expressió" l'empresonament de Pablo Hasél i la detenció d'una cinquantena de persones, aquesta setmana, durant les manifestacions de protestes.

 

 

Afegeix que "l'estat espanyol ataca frontalment els drets bàsics i les garanties jurídiques" i que "la Generalitat actua com un braç autonòmic i repressor".

Defensen, a més, que els centres educatius han de garantir "la llibertat d'expressió i el pensament crític" i que "la repressió i la policia no hi tenen cabuda", en referència a la detenció de Hasél a l'interior del rectorat de la Universitat de Lleida.


Concentració a les Corts

Aquest matí, d'altra banda, unes 25 persones s'han concentrat davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra al districte de les Corts de Barcelona a l'espera de la sortida en llibertat provisional dels detinguts en les protestes d'aquesta setmana.

Una vintena d'estudiants esperen la sortida de dues detingudes de la comissaria de les Corts de Barcelona


Llibertat provisional pels detinguts a Barcelona, Tarragona i Lleida

Aquest divendres han quedat en llibertat provisional 18 detinguts en les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona, Tarragona i Lleida. La causa contra aquestes persones continua oberta. Se'ls acusa, en el cas dels 7 detinguts a Barcelona i el 10 detinguts a Lleida de desordre públic i danys; i en el cas del detingut a Tarragona, d'un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Universitat
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut