Vaga d'estudiants per la rebaixa de taxes universitàries i contra la situació política

Uns 2.700 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pel centre de Barcelona

RedaccióActualitzat

Uns 2.700 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest migdia pel centre Barcelona.

 

La manifestació unitària convocada dins de la jornada de vaga ha començat a les 12 del migdia a la plaça Universitat de Barcelona.

 

Els estudiants s'han desplaçat, durant gairebé una hora i mitja, fins a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest.

També n'hi havia de convocades als campus de les universitats de Girona, de Lleida i de Tarragona.

 

A Girona els estudiants de secundària i els universitaris han fet una marxa conjunta que ha acabat a la plaça de l'1 d'octubre de 2017. 

 

L'aturada ha estat total, segons fonts universitàries, a les facultats de Lletres, Turisme, Educació, Dret i Econòmiques, on estudien un 6.000 alumnes. 

 

En canvi, han funcionat amb normalitat a les facultats d'Infermeria, de Medicina i de la UPC, on estudien uns 3.000 estudiants. 

A Lleida, un centenar d'estudiants s'han manifestat pels carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Joan.

 

La majoria eren de Secundària, perquè avui la Universitat de Lleida celebra la festa de l'estudiantat i les classes s'han suspès a les 11 del matí.

 

A Tarragona s'han manifestat uns 200 estudiants universitaris del campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que s'han unit als estudiants de Secundària i també als universitaris del Campus Sescelades.

 

Junts, han recorregut els principals carrers de la ciutat amb crides reclamant les rebaixes de les taxes universitàries i en defensa de la democràcia.

La manifestació ha acabat al rectorat, on s'ha fet la lectura del comunicat. 

 

Avui, estaven cridats a fer vaga els estudiants de Secundària i els universitaris de Catalunya.

Les principals reivindicacions són de caràcter educatiu o acadèmic, però la jornada també està marcada per la situació política.

La convoquen dos sindicats d'estudiants, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Sindicat d'Estudiants (SE), que reclamen una rebaixa del 30 per cent de les taxes universitàries i també del preu dels màsters, que volen equiparar al dels graus.

 

També es demana la supressió dels concerts a les escoles catalanes i la creació de protocols efectius per combatre la violència masclista.

A més, però, també volen denunciar la involució democràtica que diuen que es viu a Espanya, i reclamar la llibertat dels Jordis i els polítics que són a la presó.

 

La jornada reivindicativa se suma, a més, a la celebració del Dia Internacional de la Visibilització Lèsbica, que és avui, 26 d'abril.

Per aquest motiu, a les 11.50, deu minuts abans que comencessin les manifestacions, s'ha convocat un petó multitudinari.

 

Des del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat) s'ha donat suport a la convocatòria, remarcant, però, l'adhesió al Dia Internacional de la Visibilització Lèsbica i a la petició de rebaixa del 30% de les taxes.

El Ceucat parla també d'equipar el finançament del sistema universitari a la mitjana de l'OCDE, que és de l'1,22% del PIB.

 

Els sindicats i el Ceucat han demanat als deganats i rectorats de les universitats catalanes que suspenguin les activitats avaluables i l'assistència obligatòria.

Per al SEPC, la vaga d'avui és el "tret de sortida de mobilitzacions en clau republicana". També parla de lluitar contra l'article 155 i la "repressió franquista".

El SE, per la seva banda, parla d'actuar "en defensa de la democràcia i la llibertat, contra la derogació de l'article 155, per la llibertat dels presos polítics, per la república del poble i contra la criminalització de les idees".

 

La vaga d'aquest dijous va tenir dimecres una prèvia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que havia convocat dos dies de vaga.

 

A la UAB, els piquets han bloquejat des de primera hora els accessos al campus amb cotxe i també des de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. Els Mossos s'han desplegat per impedir que es talli la B-30, el lateral de l'AP-7. Alguns estudiants han lamentat que, malgrat la jornada de vaga, tenien un examen o pràctiques avaluables.

A la UPC s'han bloquejat els accessos als campus de la Ciutadella i el Poblenou, i s'han suspès les activitats fins a les 11.

A la UPF, que també estava bloquejada, s'hi ha reprès l'activitat a les 11.

 

Un grup d'estudiants que s'hi havia tancat dimecres a la nit ha negociat amb el rectorat i a les 11 les portes s'han obert amb normalitat.

De tota manera, estva previst que, tal com s'havia demanat, no s'hi fes activitat puntuable.

Fins al migdia, la jornada de vaga ha transcorregut amb un seguiment desigual i sense incidents remarcables.

Alguns estudiants, però, han mostrat la seva disconformitat amb el bloqueig que han trobat en el seu centre.

 

Jornada de vaga també a València

Els estudiants universitaris de la ciutat de València també estan convocats avui a una jornada de vaga.

Els motius, però, són diferents.

Es tracta d'una aturada per donar suport als professors associats de la Universitat de València, que estan en vaga indefinida des de fa tres mesos.

 

La vaga la convoquen FEU-València (Front Estudiantil Unificat de València) i la resta d'organitzacions d'estudiants de la ciutat: Acontracorrent, BEA, Gatzara, APE i SEPC.

Es dona la circumstància que els professors associats són el 30% de la plantilla docent de la Universitat de València.

FEU-València considera que "les condicions d'aquests professors són només una conseqüència més de la precarització de l'educació pública, igual que la pujada de taxes, les retallades de beques o la massificació de les aules".

ARXIVAT A:
Educació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut