Milers de persones protesten a Israel durant la vaga general, que la justícia ha aturat

El Tribunal Laboral d'Israel ha fet aturar, per "política i il·legal", la vaga general seguida des de l'aeroport internacional Ben-Gurion fins a comerços, escoles, bancs i serveis municipals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

Vaga general a Israel, la primera des que va començar la guerra a Gaza fa gairebé 11 mesos. La recuperació dels cadàvers de sis israelians al sud de la Franja ha fet esclatar la indignació ciutadana per la gestió de la crisi dels ostatges del primer ministre, Benjamin Netanyahu. 

La Federació de Sindicats israeliana (Histadrut, "federació" en hebreu), el sindicat més gran d'Israel ha decidit aturar el país després de les protestes de desenes de milers de persones per reclamar al govern de Netanyahu que arribi a un acord amb Hamas per alliberar els ostatges que encara queden en vida.

La vaga general a Israel vol forçar Netanyahu a acordar amb Hamas el retorn dels ostatges (Reuters/Florion Goga)

Aquest dilluns, milers de persones als carrers intentaven paralitzar el país des de l'aeroport a les principals cruïlles de carreteres. La mobilització sembla que no havia aconseguit paralitzar-ho tot com pretenien els convocants, encara que han afectat nombrosos sectors i serveis.  Però no han comptat amb el seguiment de la Justícia. El Tribunal Laboral d'Israel ha fet aturar la vaga general per considerar-la "política i il·legal". Dues hores abans del final previst, l'Histadrut ha acatat i ha desconvocat la mobilització al migdia. 

L'aeroport Ben Gurion de Tel Aviv desert durant el seguiment de la vaga (EFE/Abir Sultan )

 

Jornada de vaga

Prenent el termòmetre de la situació, l'Histadrut havia convocat l'aturada general  --des de la matinada d'aquest dilluns-- com a mesura de pressió a l'executiu de Benjamin Netanyahu, que es resisteix a cedir en les seves demandes per l'alto el foc.

L'aeroport internacional Ben-Gurion, el principal centre de transport aeri d'Israel, ha suspès part dels seus serveis. Tot i que ha anunciat que deixaria d'operar a partir de les vuit del matí, de moment, els panells anuncien vols retardats mentre que els vols entrants encara estaven aterrant. 

Els serveis d'autobús i tren lleuger a moltes zones s'han cancel·lat o només funcionaven parcialment. Els comerços i les escoles estaran tancats i només funcionaran els centres d'educació especial. 

El principal aeroport d'Israel, el Ben Gurion de Tel-Aviv ha suspès els enlairaments i només rep aterratges (EFE/Abir Sultan)

Els treballadors del principal port comercial d'Israel, Haifa, també han seguit la vaga.

Els hospitals només funcionaven parcialment.  A banda de ser la principal força sindical del país, Histadrut és l'ocupador més gran d'Israel. Té diverses empreses de la seva propietat, incloent-hi el banc Hapoalim, una de les principals entitats financeres d'Israel.

Així, tot i que els bancs no treballaven, moltes empreses del sector privat han obert. Tanmateix, els empresaris han permès que el personal s'unís a la vaga, de manera que molts serveis s'han aturat.

L'alcalde de Tel-Aviv, el laborista Ron Huldai, ha encoratjat els treballadors municipals que ho vulguin a participar en la vaga. Els serveis municipals de diversos districtes israelians l'han seguida.

Manifestacions per la dimissió de Netanyahu

La vaga general ve precedida de multitudinàries manifestacions a Tel-Aviv i Jerusalem, aquest diumenge, exigint la dimissió de Netanyahu. Els mitjans israelians estimen que fins a 500.000 es van manifestar a Jerusalem, Tel-Aviv i altres ciutats, exigint que el primer ministre Benjamin Netanyahu faci més per portar a casa els 101 ostatges que queden en mans de Hamas. 

Durant els enfrontaments amb la policia s'han fet almenys una trentena de detencions (Reuters/Florion Goga)

Les protestes s'han escampat per tot el país i han acabat amb una trentena de detencions a Tel-Aviv i s'han registrat diversos ferits en els enfrontaments de la policia amb els manifestants, segons el diari israelià Haaretz.

Un dels clams més repetits era que un alto el foc hauria evitat la mort dels sis ostatges.  

"Si el meu govern no fa tot el que té a les mans per retornar els ostatges, encara que això signifiqui pagar un preu molt elevat, no crec que aquest país pugui continuar existint", lamentava Tal Horowitz, una manifestant de 45 anys, en la marxa que va arribar prop del Ministeri de Defensa a Tel-Aviv.

S'estima que mig milió de persones es van manifestar diumenge a Israel (Reuters/Florion Goga)

Des de fa mesos, el malestar s'ha anat apoderant dels israelians per la falta d'horitzons clars que permetin el retorn del centenar de segrestats que continuen dins de l'enclavament palestí.

Divisió al govern israelià

Tot això, mentre la cohesió del govern de Netanyahu comença a esquerdar-se perquè ni l'estratègia negociadora ni les operacions militars estan donant fruits.

Aquest diumenge, en un gest inaudit, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, demanava revocar la decisió de mantenir les tropes israelianes a la frontera amb Egipte. Fins ara, el control del corredor Philadelphi ha estat el principal obstacle perquè fructifiquin les converses per l'alto el foc.

La proposta de Gallant, però, s'enfronta a la postura dels ministres més extremistes, com Itamar Ben Gvir, que demanen aprofundir encara més l'ofensiva a la Franja de Gaza.

Hamàs encara manté 101 ostatges dels 253 capturats quan homes armats van atacar les comunitats israelianes al voltant de Gaza l'octubre passat, van matar 1.200 israelians i estrangers i van desencadenar un assalt israelià implacable que ha devastat Gaza i va matar més de 40.600 palestins.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza Israel Hamas Palestina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut