Manifestació a l'avinguda Diagonal aquest divendres al matí en suport a Palestina
Manifestació a l'avinguda Diagonal aquest divendres al matí en suport a Palestina (ACN/Albert Hernàndez)

Vaga general pro-Palestina: els estudiants es mobilitzen a Barcelona i a les universitats

Hi ha hagut talls a la Diagonal i a la Meridiana i bloquejos en algunes facultats de la UB i la UAB, abans de la manifestació unitària prevista a la tarda

RedaccióActualitzat

Els estudiants han protagonitzat les primeres hores de la protesta en suport a Palestina convocada aquest divendres, que ha tallat l'avinguda Diagonal durant una estona aquest migdia. La mobilització ha arrencat de la Zona Universitària i ha avançat per la Gran Via de Carles III, en sentit mar, segons ha informat la Guàrdia Urbana, fins que ha finalitzat, cap a tres quarts de dues.

"Israel estat assassí" o "Free Palestine" són algunes de les consignes que han cridat els prop de 300 manifestants, majoritàriament joves, que han començat la protesta a la zona del Palau Reial.

Durant el matí hi ha hagut altres accions a diferents punts de la ciutat, com ara un tall a l'avinguda Meridiana o el bloqueig de l'entrada d'un Carrefour a la Rambla.

En el marc de la vaga de 24 hores que han convocat els sindicats CGT i Solidaritat Obrera, grups d'alumnes han tancat els accessos al Campus Raval de la Universitat de Barcelona (UB), on s'han suspès les classes, i a diverses facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on hi ha activitat lectiva.

El Comitè Local per Palestina de la UB Raval va organitzar ahir a la nit un tancament al campus del Raval que compta amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La portaveu d'aquest sindicat, Tània Ros, ha informat que les classes s'han suspès per tota la jornada.


Qui convoca la vaga i a qui va adreçada?

Els sindicats CGT i Solidaritat Obrera han convocat per avui una vaga general de treballadors i estudiants a Catalunya i a la resta de l'Estat en defensa de Palestina.

L'aturada de 24 hores pretén exigir al govern espanyol que endureixi la seva posició i trenqui relacions diplomàtiques i comercials amb Israel, un país al qual els convocants acusen de cometre un genocidi a Palestina.

S'han adherit a la vaga general del 27S desenes d'organitzacions i entitats socials, com ara l'Assemblea de l'Acampada per Palestina a la UB, la Marea Pensionista, la Lluita Internacionalista, el Comitè de Solidaritat de Palestina de Sants, La Crida LGTBIQ+ i la CGT-UB, entre altres. Al conjunt de l'Estat, s'hi han afegit més de 200 organitzacions.

L'aturada s'adreça, en general, a tot el col·lectiu de treballadors i estudiants, cosa que pot comportar afectacions en els serveis públics i en la mobilitat.


Hi ha serveis mínims?

Durant la jornada hi ha previstos diversos piquets, manifestacions i altres accions reivindicatives que poden afectar el trànsit i l'accés als campus universitaris, especialment a la ciutat de Barcelona. El govern ha dictat serveis mínims al transport, l'ensenyament i els serveis sanitaris.

Per això, el Departament de Treball ha dictat serveis mínims amb motiu d'aquesta vaga general del 27S.

Ensenyament:

  • Per a l'ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys): dos docents per cada 4 aules
  • Per a l'ensenyament secundari (de 12 a 16 anys): un docent per cada 3 aules
  • Per a l'educació especial (de 3 a 16 anys): 50% de les plantilles
  • Per a les llars d'infants: 50% de les plantilles
  • Per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries: 50% de les plantilles
  • Tots els centres han de tenir una persona de l'equip directiu

Salut: les urgències i la majoria de serveis que es donen als hospitals tenen uns serveis mínims del 100%. És el cas de les unitats especials, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en cas de necessitat vital i de l'activitat quirúrgica inajornable.

Assistència i Serveis Socials: les empreses que presten aquestes funcions disposen dels mateixos serveis mínims que els d'un dia festiu i, en la teleassistència, és del 85%.


Com pot afectar els transports públics?

Els serveix mínims estipulen que ha de funcionar amb el 85% de servei. Això afecta Rodalies i Regionals de Renfe, els Ferrocarrils de la Generalitat, el metro i el tramvia, el servei de bus que uneix Barcelona amb l'aeroport i la resta de transports de viatgers urbans i interurbans.

En tots els casos, el servei pot ser superior als mínims establerts, en funció del seguiment que tingui la vaga, que en les primeres hores de la jornada no s'ha fet notar gaire.

Piquets i manifestació unitària a Barcelona

Al migdia s'han previst dinars populars i a la tarda diverses columnes aniran cap als Jardinets de Gràcia, on a les 17.30 es faran els parlaments i a les 18.00 començarà una manifestació unitària amb el lema "Contra els genocidis i el colonialisme, aturem-ho tot!".

Actes a tot Catalunya

Els impulsors de la vaga general del 27S han convocat diversos actes arreu del país. Aquests són els més destacats:

? Girona

12.00: Aturades als centres de treball.

19.30: Concentració a la plaça del Vi.

? Lleida

18.00: plaça Ricard Vinyes.

? Tarragona

12.00: plaça Corsini.

? Tortosa

18.00: concentració a la plaça del Mercat.

? Sabadell

12.00: Acció simbòlica al passeig de la plaça Major.

19.00: Concentració a la plaça Doctor Robert.

? Terrassa

11.30 a 12.30: davant de l'Ajuntament.

16:30: Concentració a l'estació del Nord.

? Manresa

12.30: plaça Europa.

? Vilanova i la Geltrú

10.00: concentració a la plaça de la Vila.

? La Pobla de Segur

18.30: Manifestació.

? Martorell

18.00: Manifestació a la gasolinera Pau Claris.

? Sant Joan Despí

10:00: Manifestació al carrer Oriol Martorell, 1.

? Sant Antoni de Calonge

18.00: plaça de Catalunya.

? Palamós

19.00: passeig del Mar.

? Baix Montseny i Vallès Oriental

Columna cap a Barcelona: 7.00 Sant Celoni, 7.30 Llinars, 8.00 Cardedeu i 9.00 Granollers.

LA CGT i Solidaritat Obrera són els convocants de la vaga general del 27S en defensa de Palestina (ACN/Sara Corsellas)

Què reivindica aquesta vaga per Palestina?

La jornada de vaga d'aquest 27S reclama al govern espanyol que trenqui de forma immediata les relacions diplomàtiques, comercials i militars amb Israel, i el reconeixement i l'empara del dret de retorn de totes les persones palestines refugiades.

La CGT ha criticat que el govern espanyol no hagi sancionat el comerç amb Israel i que hagi "intensificat la compravenda d'armament a Israel". Segons aquest sindicat, el reconeixement de l'estat palestí per part del govern de Pedro Sánchez, a finals de maig, és tan sols un "acte simbòlic".

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaCisjordàniaGuerra a Gaza
Anar al contingut