Vaga indefinida de tota la plantilla de Saint-Gobain pel tancament de la planta Glass
- TEMA:
- Atur
La lluita dels treballadors de Saint-Gobain de l'Arboç, al Baix Penedès, continua. La totalitat de la plantilla està secundant la vaga indefinida que s'ha iniciat aquesta matinada contra el tancament parcial de la planta anunciat per la companyia, que deixaria 122 persones sense feina. La vaga s'allargarà almenys durant els 30 dies del període de negociació.
Aquest diumenge a la tarda es tornaran a mobilitzar per denunciar el tancament de la divisió Glass que fa vidres per a l'automoció. La manifestació marxarà cap a la N-340 amb l'objectiu de tallar-la.
El president del comitè d'empresa, José Alberto García, assegura que tots els treballadors de Saint-Gobain i els de les empreses subcontractades, estan seguint la vaga des de primera hora del matí. Segons Garcia, també s'estan complint els serveis mínims establerts.
La direcció de la multinacional vol cessar l'activitat de la divisió Glass de la planta de l'Arboç, que suposaria l'acomiadament de 122, segons els sindicats.
"El dia 25 ens van comunicar que ens volien tancar el forn, d'una forma prematura, perquè nosaltres creiem que encara li queda vida. Estem aquí per lluitar i defensar que no es tanqui, que ha de continuar."
Saint-Gobain es va establir a l'Arboç als anys 70 i des d'aleshores ha treballat amb un forn per fabricar el vidre, que quan ha acabat la seva vida útil s'ha substituït per un altre. Ara, en un o dos anys, l'actual estarà esgotat i caldria fer una inversió de 25 o 30 milions per comprar un altre forn.
L'empresa fa 12 dies va anunciar als treballadors que tanca la planta, amb poc temps, segons el president del comitè d'empresa, José Alberto, per organitzar-se.
"Ells juguen amb avantatge. Ells ja ho sabien, a nosaltres ens ho comuniquen tard. I amb molt poc temps ens hem hagut d'organitzar, plantejar les manifestacions, les aturades, convocar una vaga."
El plantejament que els fa l'empresa és, en paraules de Garcia, "gairebé tot acomiadaments, i alguna recol·locació". Ara no volen sentir a parlar de negociar. L'objectiu és lluitar per la supervivència i evitar una deslocalització de la fàbrica.
"Nosaltres no volem parlar d'això, el que volem és la viabilitat de la planta, una reconstrucció i un futur per a aquest poble i la comarca."
De moment, no tenen cap esperança on agafar-se i adverteixen que després d'ells vindran les altres fàbriques i magatzems de Saint-Gobain al Baix Penedès, sobretot la divisió Securit.
"Hi ha moltes empreses subcontractades i aquest és un efecte dominó. A nivell espanyol ja han tancat altres fàbriques. Ara ens toca a nosaltres. Demà pot ser la divisió de Securit, pot ser Devisa, que està al Vendrell, i el magatzem que hi ha a Bellvei, estem parlant de 1.000 persones, de mil famílies."
Els treballadors s'estan reunint amb partits polítics i institucions per buscar una sortida que asseguri la seva viabilitat. Els alcaldes de l'Arboç i de Banyeres del Penedès també donen suport a les reivindicacions dels treballadors.
Joan Sans, alcalde de l'Arboç i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, considera que el futur de la comarca depèn, en part, del futur d'aquest fàbrica, una de les més importants que té.
"Estem parlant que l'afectació pot arribar a més de 250 famílies que treballen directament en aquesta part de la planta, però que de cara al futur pot afectar més de 800 o quasi 1.000 famílies, si arriba a afectar la resta de planta que tenim aquí de Saint-Gobain."
Els treballadors es concentraran les 6 de la tarda a les portes de la fàbrica per dirigir-se després cap a la N-340 per tallar aquesta via.
- ARXIVAT A:
- Atur