Vagues a la sanitat, educació i els taxis de Barcelona: consulta els serveis mínims
Aquest dimecres coincideixen jornades de mobilitzacions del personal mèdic, el sector educatiu i els taxistes de l'àrea metropolitana
Dia de vagues a Catalunya. Personal sanitari, mestres, estudiants i taxistes han convocat jornades de mobilitzacions per a aquest dimecres.
Tots tres col·lectius han convocat manifestacions per reivindicar millores laborals, salarials i estructurals. En el cas de metges i mestres, la mobilització es mantindrà aquest dijous.
Les protestes està previst que continuïn la setmana que ve, amb tres dies més de vaga convocada per Metges de Catalunya i quatre jornades de protestes del sector del taxi.
Vaga de metges després del fracàs de l'última reunió
La reunió d'última hora entre el Departament de Salut i representants de Metges de Catalunya va acabar sense acord. El sindicat va anunciar que mantenia les mobilitzacions previstes perquè la proposta de la conselleria era "totalment insuficient" per desconvocar la vaga.
Els serveis mínims fixats per la Generalitat són:
- Un 25% de la plantilla dels centres d'assistència no hospitalària durant el primer dia. Durant els següents dies, els serveis mínims seran d'un 33%.
- Urgències i les unitats especials funcionaran amb normalitat.
- Un 50% en la resta de serveis.
Les protestes dels professionals sanitaris s'emmarquen en dos eixos: la sobrecàrrega de feina i la millora de les condicions laborals i retributives. El sindicat vol un topall en el nombre de visites diàries de facultatius i facultatives i que se'n garanteixi una durada adequada.
Pel que fa a les condicions laborals, Metges de Catalunya exigeix augments significatius. A Catalunya, un metge cobra poc més de 50.000 euros l'any sense guàrdies, mentre que a França un facultatiu cobra 80.000 euros i a Alemanya, 165.000, segons les dades del sindicat.
Aquesta situació genera una escassetat de professionals sanitaris, segons Metges de Catalunya, que xifra en 9.000 els facultatius que es jubilaran en els propers deu anys. El sindicat creu que alguns d'aquests professionals ho faran de manera anticipada perquè la situació se'ls fa insostenible.
D'altra banda, afegeixen que el 60% dels metges residents s'estan plantejant marxar a treballar a l'estranger per trobar condicions laborals i salarials més favorables.
El sindicat va anunciar les vagues a finals de novembre però, al llarg de gairebé dos mesos, no s'ha aconseguit arribar a un acord amb la Generalitat que evités les aturades.
La tardor passada, el sindicat va entregar més de 54.000 signatures al Parlament en suport d'un decàleg de mesures urgents per a la sanitat pública, entre les quals hi havia la fi de les retallades, el blindatge del pressupost sanitari, la contractació de més personal i la millora de les condicions laborals i retributives.
Metges de Catalunya ja ha convocat tres jornades de vaga més la setmana vinent: els dies 1, 2 i 3 de febrer.
El sector sanitari va viure aquest dimarts la primera protesta. Mig miler de persones van concentrar-se a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar una reducció de les ràtios i que s'abaixi la pressió assistencial.
La mobilització l'havia convocat Intersindical, que agrupa personal d'infermeria, llevadores, auxiliars i altres treballadors del sector.
El professorat també exigeix una millora de sous
Aquest dimecres també comencen les vagues en l'educació. Els professionals educatius reclamen mesures als pressupostos per revertir les retallades i un pacte d'estabilitat per als interins.
La convocatòria de vaga la va anunciar el sindicat majoritari USTEC i els darrers dies s'hi han sumat el sindicat Professors de Secundària i CCOO.
En l'àmbit educatiu, la Generalitat ha fixat els següents serveis mínims:
- Una persona de l'equip directiu per a cada centre.
- Un docent per a cada tres aules, des d'educació infantil fins a secundària.
- Un 50% de la plantilla dels centres en educació especial i les escoles bressol.
Els sindicats exigeixen que el govern destini a l'educació el 6% del PIB, com marca la llei d'educació de Catalunya, un percentatge que assenyalen que actualment no arriba al 3%.
Al marge de les reivindicacions sobre salaris, els sindicats també volen que el mes de juliol estigui "blindat" i que el professorat no hagi d'acudir als centres educatius.
Una altra demanda dels sindicats és la retirada de decret de plantilles, que atorga a les direccions dels centres la possibilitat de poder triar el personal en base al projecte educatiu del centre.
El Sindicat d'Estudiants, amb una àmplia representació en els instituts, s'ha sumat a les mobilitzacions per exigir més inversió per garantir una educació "pública i de qualitat". També reclama un programa contra els problemes de salut mental.
El sector del taxi vol col·lapsar la Gran Via
Un tercer sector també farà vaga aquest dimecres. Els taxis de l'àrea metropolitana de Barcelona s'aturaran entre les 10 del matí i les 2 del migdia.
L'objectiu és col·lapsar la Gran Via de Barcelona col·locant-hi 5.000 vehicles. Si no s'aconsegueix tancar un acord en el conflicte amb les VTC, el sector del taxi no descarta que l'ocupació sigui indefinida.
Élite Taxi i Stac, les convocants de l'aturada, reclamen una regulació clara per a les VTC com Cabify. A més, acusen les plataformes digitals com Free Now d'intentar-se saltar les tarifes regulades establertes per l'Institut Metropolità del Taxi.
Abans d'ampliar la protesta a aquest dimecres, el sector del taxi ja havia anunciat quatre dies de vaga la setmana que ve, entre el 31 de gener i el 3 de febrer, coincidint amb la celebració del congrés audiovisual ISE a Barcelona.