Clam contra Mazón a València en una nova manifestació multitudinària per la gestió de la dana

Més de 100.000 persones han donat suport a la protesta, la tercera que es convoca a la capital valenciana des de les riuades a l'Horta Sud que van deixar 222 morts

Actualitzat

Un mes després de la dana que va arrassar l'Horta Sud de València, i va deixar 222 morts i quatre desapareguts --segons dades provisionals--, València ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte a la tarda en una nova manifestació, la tercera que es fa a la capital del Túria des del 29 d'octubre. La protesta ha tornat a ser massiva i, el clam, unànime: "Mazón, dimissió".

Més de 100.000 persones i la seixantena d'entitats cíviques socials i sindicals convocants de la protesta --amb el suport de més de 150 organitzacions més-- han tornat a demanar la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Però aquesta vegada han anat un pas més enllà i també han exigit que es depurin responsabilitats legals.
 

"El president, a Picassent"

La mobilització d'avui s'ha convocat per denunciar la gestió del govern valencià durant les hores i els dies posteriors a la dana. Però també per demanar que s'assumeixin responsabilitats.

Un dels crits que més s'ha repetit durant la protesta ha estat "el president, a Picassent", en referència al principal centre penitenciari de València. En aquest sentit, les entitats que han organitzat la protesta demanen que s'iniciï un procediment judicial d'ofici per depurar responsabilitats.

Els manifestants han demanat la dimissió de Mazón i que es depurin responsabilitats per la gestió de la dana (3Cat/Pepa Ferrer)

Minuts abans de l'inici de la manifestació, Ana Oliver, portaveu de les entitats convocants i presidenta d'Accio Cultural del País Valencià, ha qualificat de "vergonyosa" la compareixença de Mazón posterior a la manifestació del 9 de novembre , en què asseguren que "no va donar cap explicació" i "tan sols va vendre fum". Demanen a Mazón que dimiteixi i diuen que el seu executiu no pot liderar la recuperació:

"Aquest govern està incapacitat, moralment i èticament, per fer la reconstrucció que venen. Són el govern de la destrucció."

Els manifestants retreuen la gestió en les hores posteriors a la riuades i el retard en els avisos a la població (EFE/Kai Forsterling)

"El govern valencià no està al servei de la ciutadania"

Al final de la manifestació, els organitzadors han recordat la xifra de víctimes mortals, municipi per municipi i, tot seguit, han llegit un manifest. Exigeixen "la dimissió del president Mazón" i "la incoació d'ofici d'un procediment judicial que determini i depuri responsabilitats per les conseqüències evitables de la catàstrofe".

També afegeixen que el fet que no s'enviés cap alerta a la població fins a les 8 del vespre, al final de les jornades laborals, demostra que "el govern valencià no està al servei de la ciutadania, sinó al servei dels interessos de les empreses".

La declaració també demana, entre altres coses, que s'ofereixi una alternativa residencial a les persones afectades, que es reforci el servei de transport públic i que es garanteixi que les persones amb rendes baixes tinguin accés a les prestacions públiques per a la reconstrucció independentment de la seva condició administrativa.
 

A les 20.11 tornen a sonar les alarmes

Després de la lectura del manifest i amb la marxa ja acabada, ha arribat un dels moments més simbòlics de la protesta. Els manifestants han fet sonar l'alarma del servei d'emergències. I ho han fet a les 20.11, la mateixa hora que l'avís va arribar als telèfons mòbils dels ciutadans, quan la dana ja feia estralls en molts punts de la geografia valenciana. 


Participació massiva

La marxa d'aquest dissabte ha començat a les 6 de la tarda a la plaça de l'Ajuntament de València, a l'accés del carrer de les Barques, i ha acabat el recorregut a la plaça de la Mare de Déu.

A l'hora d'inici de la marxa, la plaça de l'Ajuntament ja era plena a vessar i arribaven columnes des dels municipis més castigats per la dana, on veïns s'han organitzat per poder assistir a la protesta.

A la manifestació d'ara fa tres setmanes, les comunicacions encara no s'havien recuperat i la població de la zona zero no hi va poder assistir. La situació és ara ben diferent i molts veïns de les localitats més afectades ja han pogut acudir a la marxa.

Encara no hi ha xifres de participació, però quan la capçalera ha arribat al final del trajecte, hi havia persones que encara no havien pogut sortir del punt inicial, un fet que deixa entreveure la dimensió de la protesta.

La capçalera de la manifestació estava formada per diferents representants de la societat civil (EFE/Kai Forsterling)

Els convocants han criticat que no se'ls hagi permès finalitzar la protesta a la plaça de Manises, davant del Palau de la Generalitat Valenciana. Diuen que la intenció del govern és evitar que es repeteixin els danys a l'edifici que es van produir durant la manifestació del 9 de novembre, quan alguns manifestants van pintar i tacar de fang les parets. La subdelegació del govern a València, en canvi, argumenta que hi ha tres informes negatius de la policia que ho desaconsellen.
 

Tercera manifestació en tres setmanes

La manifestació d'avui ha arribat tres setmanes després de la del 9 de novembre, en què 130.000 persones van fer sentir la seva veu contra el govern valencià i la seva gestió de la dana. La segona, convocada el 23 de novembre per la comunitat educativa, demanava la reobertura i la reconstrucció de les escoles i la dimissió del conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

La protesta d'avui contra el govern de Mazón ha arribat també l'endemà les concentracions que aquest divendres es van celebrar en diversos municipis afectats per les riuades. Actes de record a les víctimes, com la que es va convocar a Paiporta, el municipi amb més víctimes mortals: 45.

Tot i tractar-se d'actes d'homenatge, dol i agraïment a la feina dels milers de voluntaris que els van ajudar els primers dies del desastre, també es va deixar sentir la veu dels crítics amb el govern liderat pel Partit Popular.

Fins ara, malgrat la pressió que arriba tant des de la societat civil com de rivals polítics, el president de la Generalitat Valenciana es manté ferm en la seva posició de mantenir-se en el càrrec i s'ha limitat a plantejar una remodelació del govern per fer front a la reconstrucció.
 

La resposta del govern valencià a les protestes

Davant l'onada de protestes, el nou conseller d'Emergències i Interior de la Generalitat Valenciana, Juan Carlos Valderrama, ha dit aquest dissabte al matí que "entén, comprèn i respecta l'opinió dels valencians" i ha afegit que "és una pena que sentim tots".

Ha apuntat també que esperava una marxa "amb la màxima normalitat" i que tothom pogués "interpretar l'opinió o traslladar l'opinió" que té al respecte.

Sobre el paper de l'executiu, Valderrama ha dit que el que han de fer ara és "seguir treballant" per "recuperar la normalitat al més aviat possible".

 

ARXIVAT A:
País Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut