Varosha, el complex turístic fantasma que ha accentuat el conflicte de Xipre
Quan l'any 1974 l'ONU va establir una zona desmilitaritzada que separés les comunitats enfrontades de grecoxipriotes i turcoxipriotes, l'illa de Xipre va quedar dividida en dues meitats.
La mesura va posar fi a les més de 4.000 morts, però no al conflicte. Tots aquells ciutadans que tenien casa seva a la banda de la línia divisòria que no els corresponia, o dins la mateixa zona neutral, la van haver d'abandonar.
Una de les principals pèrdues per part de la comunitat grecoxipriota va ser el complex turístic de Varosha, que des d'aleshores descansa buit, envoltat d'una tanca militaritzada.
Situat al sud de la ciutat de Famagusta i a tocar del mar, Varosha va viure anys d'esplendor a la dècada dels 50 i els 60, amb la visita de diversos actors de Hollywood com Elizabeth Taylor o Paul Newman.
El conflicte interètnic entre grecoxipriotes i turcoxipriotes que va començar l'any 1960, quan el Regne Unit va permetre la independència de la fins aleshores colònia, mai va arribar a Varosha, erigit com a oasi enmig del desgavell.
Però quan la Dictadura dels Coronels grega va finançar un cop d'Estat a Xipre, al qual Turquia va respondre enviant 30.000 soldats sobre el terreny, fins i tot l'idíl·lic complex turístic va veure el seu destí transformat. Era l'any 1974.
Els 40.000 grecoxipriotes que vivien a Varosha van fugir del complex turístic, amb l'esperança de retornar quan l'escalada de violència acabés. Un cop l'ONU va dibuixar la línia divisòria, però, van comprovar que Varosha quedava a l'altra banda del mur, dins la zona ocupada per Turquia.
L'autoproclamada República Turca de Xipre del Nord, fins avui tan sols reconeguda per Ankara, va decidir encerclar el complex turístic amb un tancat i el va condemnar, així, a l'abandonament.
Un complex turístic sense turisme
Coincidint amb el 47è aniversari de la invasió turca, el líder de l'autoproclamat govern turcoxipriota Ersin Tatar va aprofitar la visita del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per anunciar aquest juliol la intenció de reobrir el complex turístic.
L'objectiu era activar el turisme a la zona, quelcom que s'intueix complicat atesa la llei internacional, que no reconeix la soberania del govern turcoxipriota. Lleis en mà, tot viatger que visiti la zona ocupada està desemparat de cobertura legal, un inconvenient insalvable a l'hora de vendre Varosha com un reclam turístic.
Erdogan tensa la corda altra vegada
L'anunci de Tatar va ser rebut amb indignació per part de la comunitat grecoxipriota, que comptava amb recuperar Varosha en cas que algun dels molts intents de pacificació i unificació de l'illa aribessin a bon port.
La comunitat internacional, situada en la seva pràctica totalitat al costat del govern xipriota, també va dir-hi la seva. El Consell de Seguretat de l'ONU va emetre una resolució on ressaltava "la necessitat d'evitar accions unilaterals que puguin accentuar les tensions a l'illa i que minin les expectatives de pacificació". Per la seva part, el president rus, Vladimir Putin, va qualificar l'acte d'"inacceptable".
Mentrestant, els primers turcoxipriotes ja han pogut passejar pels carrers fins ara abandonats de Varosha. Alguns d'ells ho van fer lluint la bandera de la República Turca de Xipre del Nord, un detall amb què van deixar ben palès el simbolisme dels seus passos.