Neologisme de l'any 2016

"Vegà", escollit el neologisme català del 2016

La paraula despunta, seguida per "maridatge", en la tercera edició, en què han participat 1.700 persones
Redacció Actualitzat

En els últims temps s'ha popularitzat el terme "vegà-ana", i ara s'ha convertit en el neologisme català del 2016. I és que la crida oberta a la participació ciutadana que organitza per tercer any consecutiu l'Observatori de Neologia del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha acabat escollint com el mot de l'any "vegà", dit de la persona que practica el veganisme, que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d'origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals.

 

En aquesta tercera edició  hi han participat 1.700 persones. En les votacions, que han durat 4 setmanes, de seguida va despuntar el nom i adjectiu "vegà" (amb el 21,6% dels vots), seguit per "maridatge" (12,4% dels vots).

La resta de paraules han quedat repartides a molta distància: "micropoble" (8,9 %), "ciutat refugi" (8%), "invisibilitzar" (7,8%), "gihadista" (7,7%), "precaritzar" (7,5%), "antropocè" (7,1%), "nomofòbia" (6,3%), "futtoc" (5,2 %), "superlluna" (5,2%) i "transmèdia" (2,3%).

 

 

Precisament, aquest és el llistat dels 12 neologismes que han destacat els especialistes de les dues entitats convocants provinents de l'exhaustiva observació de la premsa, la ràdio i la televisió. Són paraules noves que s'utilitzen quotidianament i que, o bé no estan incloses en el "Diccionari de la llengua catalana", o bé ho estan però amb un significat diferent.

Ara és el torn per a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, que haurà de valorar la incorporació definitiva al diccionari d'aquest neologisme, com ja va fer amb "estelada", el 2014, i "dron", el 2015, els altres dos neologismes escollits.

Què és un neologisme?

Un neologisme, segons l'IEC, és una una nova paraula, sovint manlleu d'altres llengües o que es formen a partir de paraules que ja existeixen:

"Unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua". 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut