Un home inspecciona les destrosses provocades per un bombardeig israelià a la ciutat de Jenín, el 6 d'agost (Europa Press)

"Veig morts i detencions des que era un nen": així viuen milers de palestins a Jenín

L'exèrcit israelià intensifica els atacs a Cisjordània i anuncia la creació d'una colònia en territori protegit per la Unesco, mentre la possibilitat d'un alto el foc a Gaza s'allunya
Vicent Mifsud i José Antonio Muñoz. Enviats especials de Catalunya Ràdio a Jenín Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Els Estats Units i Egipte pressionen Israel i Hamàs per arribar a un alto el foc que allunyi l'amenaça d'un atac de l'Iran, però la realitat sobre el terreny dificulta cada cop més aquest intent d'armistici. D'una banda, perquè Israel ha anunciat aquest dimecres que construirà una nova colònia jueva sobre un terreny que està inscrit al patrimoni mundial de la Unesco.

Tot plegat, l'endemà que al voltant de dos mil jueus i el ministre de seguretat nacional, l'ultradretà Itamar Ben-Gvir, irrompessin a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem, territori sagrat per als musulmans.

I d'altra banda, perquè les forces militars hebrees han intensificat els atacs contra diversos punts de Cisjordània. L'exèrcit està duent una important operació amb atacs de drons des de l'aire a la Vall del Jordà, on hauria matat almenys cinc ciutadans palestins a la ciutat de Tubas, on encara hi ha enfrontaments armats.

Tot després de la mort d'un colon jueu en una carretera pròxima, que ha reivindicat Hamas.

També en els últims dies, Israel ha fet dues operacions militars a la ciutat de Jenin, on l'exèrcit ha assassinat sis palestins en aquesta àrea ocupada.
 

Els atacs d'Israel contra la Cisjordània ocupada s'intensifiquen

A l'entrada del camp de refugiats de Jenin hi ha el cementiri nou, encara petit on hi ha les tombes recents, moltes de combatents palestins, molts d'ells adolescents, segons les grans fotos que s'hi veuen penjades.

Tomba amb una fotografia de combatents palestins morts (Vicent Mifsud/3Cat)

El cementiri és al costat del lloc on un franctirador israelià va matar la periodista palestina amb nacionalitat també dels Estats Units Shireen Abu Akleh. En un mur pròxim, s'observa una foto seva del lloc on la van matar el 2022 quan cobria una operació militar.

El camp de refugiats i la ciutat de Jenin són zona d'enfrontaments armats i d'incursions de l'exèrcit, que s'han multiplicat des de l'octubre de l'any passat. En l'última incursió a l'est de la ciutat van matar sis joves, entre ells, el segon fill d'Ali Abuhijab:

"Estava assegut amb nosaltres i va sentir un soroll a fora. La meva mare, la seva àvia li va dir que tornés cap a dins. I jo li vaig dir que no passava res, que anava a veure als seus amics. Vaig anar darrere seu, però va sortir i ja no va tornar."

A les portes de la casa d'Ali Abuhijab, encara es veuen els impactes de les bales. El van haver d'evacuar fent un forat a la paret i va morir hores després. Ali assegura que no hi havia combatents i que els soldats van actuar sense deixar ajudar als ferits i de forma desproporcionada.

Fotografia del fill d'Ali Abuhijab, abans que l'exèrcit israelià el matés en un atac a Jenin (Vicent Mifsud/3Cat)


Morts de civils i detencions, la "normalitat" a Jenín

L'exèrcit israelià està centrant els esforços militars a la ciutat de Tubas, on llança atacs aeris amb drons. Segons les dues parts del conflicte, els enfrontaments són intensos. Els darrers dies hi ha hagut incursions israelianes a Jenin, que han provocat diverses víctimes palestines.

El familiar d'un dels morts, ens assegurava que el seu fill no formava part de les milícies palestines. Molts joves, però, s'han allistat a les Brigades Jenin els últims anys, un grup armat vinculat a la Jihad Islàmica.

L'escriptor Asri Fayad, nascut al camp de refugiats de la ciutat, té un fill a la presó i un altre el van matar fa poc en un enfrontament amb militars hebreus. Assegura que no és una situació que els sigui aliena: "Al meu fill, el van matar fa dos mesos i mig i només he vist una vegada les llàgrimes de la seva mare en aquest temps."

Un nen camina per una casa derruïda en un atac de l'exèrcit hebreu contra les milícies palestines, a Kafr Thann, a l'oest de Jenin, a mitjans de juny (Europa Press)

Ell mateix va passar quatre anys tancat a la presó i un tercer fill va ser alliberat l'any passat. Assegura que és la situació en què ell i la seva família han viscut sempre, la seva "normalitat".

"Des que era un nen he vist morts i detencions. Així que per a mi és la normalitat de la vida. No tenim cap altra vida per a comparar."

Un alto el foc, l'esperança dels familiars de presos

A Jenin els familiars de presos esperen que un possible alto el foc a Gaza pugui obrir la porta al seu alliberament. També aquells que es troben en situació de detenció administrativa, en què Israel no ha presentat cap càrrec contra ells ni ha explicat el motiu de l'arrest.

Al marit de la Rawand, amb qui té una cafeteria al centre de la ciutat, fa 15 mesos que està en presó preventiva, des que el van detenir en un control a la carretera, quan viatjava des de Nablus amb productes per al seu local:

"Creiem que la continuïtat de la seva detenció està vinculada amb la guerra i tenim la sensació que l'alliberaran quan acabi la guerra, perquè no l'han acusat de res i ell tampoc no ha fet res."

Rawand Gerrar mostra la foto del seu marit pres des de fa 15 mesos davant de la seva cafeteria al centre de la ciutat de Jenin (Vicent Mifsud/3Cat)

Rawand denuncia que les condicions a la presó són pèssimes i gairebé no deixen a les famílies comunicar-se amb els reclusos ni atendre correctament els que tenen alguna malaltia.

Des que va començar la guerra a Gaza, l'octubre passat, han mort més de 650 palestins a Cisjordània i se n'han detingut centenars.
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza Cisjordània Gaza Palestina Israel
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut