Veïns de Moià volen celebrar una consulta popular sobre l'ampliació de l'escorxador i la planta de biogàs

ACN Moià - Veïns de Moià han registrat una petició a l'Ajuntament instant-lo a celebrar una consulta popular no referendària sobre l'ampliació de les instal·lacions de l'escorxador de Moià i la construcció d'una planta de biogàs. Concretament, els veïns volen que es pregunti si 'Estàs d'acord que l'Ajuntament de Moià requalifiqui els terrenys del Pla de Castellnou per permetre l'ampliació de l'escorxador i construir la planta de biogàs?'. La resposta haurà de ser binària. Un dels tres impulsors, Jaume Sesé, ha explicat que la iniciativa vol donar la possibilitat que els veïns s'expressin. "No pot ser que una decisió tan important s'aprovi per decret d'alcaldia sense passar pel ple", ha assenyalat. Ara el consistori té tres mesos per pronunciar-s'hi.

Si la resposta del consistori és negativa a la consulta, els impulsors podran presentar un recurs a la Comissió de control de consultes populars de la Generalitat, que tindrà una setmana per resoldre. En cas que aquest organisme avali la votació, els impulsors tindran dos mesos per reunir el 10% de signatures del cens (empadronats i majors de 16 anys). La consulta l'haurà d'organitzar l'Ajuntament i ni el consistori ni els impulsors podran fer campanya a favor o en contra. No obstant, ho podran fer partits, entitats i veïns a títol personal.

La consulta popular no té l'estatus d'un referèndum i, per tant, no requereix l'autorització governamental ni tampoc és vinculant.

Des que el projecte sobre l'ampliació de l'escorxador va veure la llum, veïns de Moià i grups ecologistes, agrupats sota el paraigües de Plataforma Moianès pel Decreixement, s'hi van mostrar en contra. Tampoc veien bé la construcció d'una planta de biogàs. Els dos projectes impliquen una modificació de l'actual planejament urbanístic, que la plataforma veu sobredimensionada, però que el consistori defensa perquè a nivell econòmic seria positiu pel poble i, a més, la planta de biogàs permetria un estalvi considerable en la factura de l'electricitat i la calefacció dels edificis municipals.  

Anar al contingut