Veïns del barri antic de Lleida demanen solucions, també per als temporers

Els veïns demanen que el barri antic de Lleida no es converteixi en "un gueto" i que les autoritats els prestin més atenció. L'Ajuntament reconeix que les mesures són insuficients i es queixa de falta de suport del govern espanyol

RedaccióActualitzat

A Lleida, s'han manifestat aquest divendres una cinquantena de veïns del Centre Històric. Denuncien que arrosseguen de fa temps problemes de convivència i inseguretat perquè, entre altres coses, la Paeria concentra al barri serveis socials per a col·lectius vulnerables.

S'hi ha afegit enguany la gestió de l'acollida dels temporers, molts dels quals han acabat dormint al carrer enmig de la crisi del coronavirus.

Els veïns demanen que el barri antic no es converteixi en "un gueto" i que les autoritats els prestin més atenció.

L'Ajuntament reconeix que les mesures que ha pres són insuficients, però es queixa de la falta de suport del govern espanyol i demana al president Torra que ho trameti a Pedro Sánchez.

 

 

 

Lluïsa Ausàs, plataforma Som Veïns:

"Hem vist que al nostre barri no es compleix la normativa establerta per a tothom. No hi havia confinament i, per tant, els veïns hem vist com la nostra salut corria risc"

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida:

"Ens trobem sols. L'administració de l'Estat no ha exercit cap tipus de control sobre els desplaçaments en plena pandèmia. Han arribat persones de canàries, Itàlia, etc. I lògicament, això provoca por, provoca tensió"

 

El dels temporers és un problema que aquest any s'ha incrementat a causa de la pandèmia. Als treballadors de la fruita els és molt més difícil trobar lloc on allotjar-se i, a més, alguns han d'estar aïllats a causa d'un cas de Covid-19.

Un temporer positiu de Covid-19 a Seròs: una cinquantena aïllats

Aquesta setmana, una cinquantena de temporers que treballen per a una empresa de fruita de Seròs, al Segrià, van ser aïllats perquè havien estat en contacte amb un altre temporer que va donar positiu de Covid-19.

Segons l'alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, la persona que té el virus no presentava símptomes. El positiu es va confirmar aquest dimecres. Primer el van portar a l'alberg municipal, amb 60 places per a possibles casos, i després va ser traslladat a Lleida, seguint el protocol per a la campanya de la fruita.

 

Hotelers i propietaris de Lleida no volen donar allotjament als temporers

L'activista lleidatana Nogay Ndiaye va denunciar dissabte 31 de maig "el racisme pur i dur" dels hotelers i propietaris de Lleida que, segons va explicar, es neguen a donar allotjament als 200 temporers que actualment es calcula que dormen al carrer a Lleida.

I això passa malgrat que el futbolista de l'AS Mònaco Keita Baldé s'havia ofert a pagar l'estada a tots els temporers mentre duri la campanya de la fruita d'enguany.

 

"El cost de la fruita"

La història dels temporers, que es repeteix any rere any, i la situació real de la pagesia catalana, que no troba alternativa a aquest model, l'han recollit els realitzadors Clara Barbal i Pablo Rogero en un documental, "El cost de la fruita", que aquest divendres s'estrena al web del canal La Directa.

La presentació a les sales s'ha ajornat a causa de la crisi sanitària per la Covid-19.

Aquest documental és el resultat de dos anys d'observació, el 2018 i el 2019, i del seguiment de les campanyes de la fruita a Lleida. Una història de temporers sense present, d'una pagesia sense futur, una història de supervivència des de la perifèria de les perifèries, d'una terra exhausta.

 

 

 

Un documental que explora cartografies locals i globals que, des d'Alcarràs, Torres de Segre o la Granja d'Escarp, poden explicar el món.

Clara Barbal, codirectora:

"Volíem retratar aquestes persones. Per què venen? Quines expectatives tenen? Quines vides tenien quan van venir? Motius pels quals han emprès aquests viatges?"

Al documental també hi recullen el testimoni de pagesos que expliquen la crisi que passa el sector els últims anys i la incertesa del futur.

 

 

 

Pablo Rogero,codirector:

"La realitat d'un pagès que es veu escanyat per un model productiu que no li permet ni posar el preu del seu propi producte"

El documental té com a base el llibre de Francesc Serés "La pell de la frontera" i també s'hi pot sentir la seva veu.

En el llibre, Serés descrivia aquest paisatge social fa una dècada. Un paisatge que, des d'aleshores, com mostra el documental, no ha canviat. Com no ha canviat el cost de la fruita.

 

Un problema al conreu de la vinya

A més, aquests dies cal afrontar un problema nou en els conreus de vinya, des de la Terra Alta fins a l'Empordà: l'aparició d'un fong als ceps que asseca el raïm. Els pagesos alerten que les pèrdues són greus, del 100% en algunes finques, i que, amb la previsió de pluges, la situació empitjorarà. I reclamen ajudes.

 

 

 

La pluja i la humitat, que poden semblar beneficioses per a alguns conreus, no ho són gens per a la vinya. La pluja dels últims mesos ha fet reaparèixer un dels mals que més preocupen el viticultor: el míldiu. Un fong que asseca la fulla i el raïm i que ha arribat justament quan el cep estava en plena floració. A més, l'assegurança no ho cobreix.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut