Velocitat de propagació de la Covid-19: l'índex de contagis, l'R0, en mínims a Catalunya

Aquesta setmana, amb l'R0 en 1, es marca una tendència a la baixa del nombre de contagis nous

Eduard QuerolActualitzat

Per analitzar l'evolució de qualsevol pandèmia, cal fixar-se en l'índex R0. És el que mesura la taxa de contagis del virus, que actualment està en un dels punts més baixos des que va començar la crisi del coronavirus SARS-CoV-2.

En epidemiologia, el nombre bàsic de reproducció o R0 és la mitjana de nous casos que generarà una persona infectada durant el període de contagi. Com més alt és l'R0, més lluny s'està de poder controlar la pandèmia.

A Catalunya, aquesta setmana, l'índex R0 ha baixat fins a 1. Fa només tres setmanes s'estima que l'R0 era de 8.

 

Els analistes continuen observant de prop la velocitat de propagació del coronavirus. Per això actualitzen diàriament la taxa de contagis, l'anomenada R0. És el resultat de dividir la mitjana de nous infectats -durant un interval de dies- per una mitjana anterior. Valors per sota de l'1 significa que es frenen els contagis.  

Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de l'UPC, explica que si la R0 arriba a 0,5 es dividiran per dos els nous casos de coronavirus:

"Si ens poséssim en una R0, en una taxa reproductiva, del 0,5, vol dir que en pocs dies dividiríem entre 2 el nombre de nous infectats i després el tornaríem a dividir entre dos, etc."

A Catalunya anem en la bona direcció:

"Efectivament la taxa de contagi, o velocitat de contagi, ha disminuït. La veritat és que si mirem on érem ara fa un mes i on som ara, el canvi és substancial."


Fa quatre setmanes, la taxa de contagi -per un interval de set dies- estava disparada al 8. Una setmana més tard, es reduïa a 3,2 i la setmana passada, baixava a 1,4.

En el que portem d'aquesta primera setmana del mes d'abril, l'R0 ja voreja el desitjat 1.

A la Comunitat de Madrid -i al conjunt d'Espanya- la R0 evoluciona amb xifres més baixes perquè han anat uns dies al davant en la dinàmica i control de l'epidèmia. En aquest cas, l'R0 se situa en el 0,9.

D'altra banda, la velocitat de contagi pot ser una eina per modular el desconfinament:

"Mantenir l'R0 per sota de l'1 durant 10 dies ens permetria fer la primera mesura de desconfinament, progressiu sempre, i aleshores jo esperaria uns 10 dies més per veure com es comporta abans de baixar al següent grau de desconfinament."

Ara bé, fins on pot baixar l'índex de propagació de la Covid-19?

"Jo crec que estarà per sobre del de la grip, per exemple. El de la grip no acaba de ser mai 0, però sí que arriba a valors molt, molt baixos. I probablement hi haurà gent que emmalaltirà a l'agost, al setembre... si no és que les temperatures hi ajuden, que és una de les grans preguntes".

Sí que pronostiquen que el total d'infectats diagnosticats a Catalunya arribarà a un màxim de 43.000. Això sí, sempre que el desconfinament es faci de forma adequada i sense comptar els casos que es detectin posteriorment quan es facin tests generalitzats.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut