Vendrell, contra Junqueras per l'actitud després de l'1-O: "S'espanta i s'amaga a Montserrat"

A dos mesos del congrés, l'exdirigent d'ERC i exconseller ha acusat Junqueras de generar divisió al partit, mentre la seva candidatura l'acusa de calúmnies i anuncia que el portarà a la comissió de garanties d'ERC
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

L'exdirigent d'Esquerra Republicana i exconseller Xavier Vendrell acusa Oriol Junqueras de no ser-hi en els "moments delicats" del partit, com per a ell van ser les hores prèvies a la proclamació --i immediata suspensió-- de la independència al Parlament, el 27 d'octubre del 2017. 

Segons ha explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" aquest dimarts, Junqueras "va tenir molts dubtes" i "mentre el president i tots els seus consellers estaven decidint què feien", reunits al Palau de la Generalitat, Junqueras "s'espanta i s'amaga a Montserrat, no fos cas que li caigués alguna garrotada, perquè el pare abat el protegeixi". 

A més, tot i afirmar que "té molts mèrits", ha assegurat que "no és la persona que fa l'1 d'Octubre". "Els líders polítics de l'1-O són Carles Puigdemont i Marta Rovira", ha dit Vendrell, que dona suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional --que aposta per Xavier Godàs com a president.
 

"Li demano que faci un pas al costat"

En l'entrevista amb Ricard Ustrell, qui va ser dirigent republicà durant les etapes de Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós també ha acusat Junqueras de negociar amb el govern de Salvador Illa, des del mateix Palau de la Generalitat, la continuïtat d'exalts càrrecs republicans "amics seus" en l'executiu socialista. "Oriol Junqueras sap perfectament que va parlar amb una sèrie de gent per mantenir uns càrrecs", ha declarat. 

Per això, Vendrell ha demanat al partit que obri un expedient disciplinari a Junqueras perquè, segons ell, va negociar-ho a l'esquena del partit i va desobeir així la consigna de la direcció que els alts càrrecs de Pere Aragonès no continuessin en el nou govern. "És un acte d'indisciplina i deslleialtat absolut", assegura, subratllant que l'expresident del partit va ser "absolutament ambigu" sobre el pacte amb Illa.

Ha explicat que des de la direcció li han respost que obrir un expedient a Junqueras generaria una "tensió innecessària" dins del partit. "Entenc la lògica d'aquesta decisió", ha dit, però afegeix que sap que "Junqueras va fer això, i per molt menys s'ha expedientat militants d'ERC".

Amb el congrés per renovar la cúpula ja convocat oficialment per al 30 de novembre, l'exdirigent d'Esquerra ha demanat a Junqueras que faci un pas al costat. Tem que acabi com el congrés del 2008, quan hi van concórrer quatre candidatures, dues de les quals oficialistes, i ha demanat a Junqueras que es retiri de la cursa per tornar a presidir la formació: 

"Crec que està fent un mal que pot ser irreparable. Jo li demano, per favor, a ell i a la gent que li dona suport, que faci un pas al costat."

També li retreu que, segons ell, no assumeixi la seva responsabilitat pels errors que creu que ha comès el partit. "Jo no puc entendre que un partit que té la Generalitat i el govern renunciï a seguir governant quan queda un any", ha dit amb relació a la convocatòria d'eleccions anticipades per part d'Aragonès, en què els republicans van perdre 13 escons. "Junqueras també forma part d'aquesta decisió", ha afegit, i l'ha acusat de fer veure que "no hi té res a veure".
 

La candidatura de Junqueras l'acusa de calúmnies

La candidatura de Junqueras, Militància Decidim, considera que aquestes declaracions són calúmnies i "falses acusacions" i les portarà a la comissió de garanties d'ERC.

"Aquestes intervencions des de plataformes públiques que estem vivint cada dia per part de militants del partit estan destrossant la imatge pública d'Esquerra Republicana", asseguren en un comunicat. "Ens cal un congrés sense calúmnies ni retrets públics", conclouen.

ARXIVAT A:
ERC Oriol Junqueras
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut