Veneçuela vota l'Assemblea Constituent immersa en una escalada de violència

Espiral de violència durant les eleccions a l'Assemblea Constituent a Veneçuela

Redacció Actualitzat

Veneçuela ha celebrat eleccions a l'Assemblea Constituent amb una participació d'un 7% del cens electoral, segons l'oposició. De moment no es coneixen dades oficials.

L'oposició veneçolana reunida a la Mesa de la Unitat Democràtica, MUD, ha dit que les eleccions que se celebraven avui han tingut "un suport zero".

El president del Parlament, l'opositor Julio Borges, ha dit, com a portaveu de la MUD, que "no més d'un milió i mig de persones" han votat en aquests comicis, en què només participa part del chavisme i que es fan a pesar del rebuig de l'oposició, l'Església catòlica i diversos països.

El padró electoral de Veneçuela compta amb 19,5 milions de persones inscrites i, segons Borges, la presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), Tibisay Lucena, té a punt un butlletí amb resultats "fraudulents" que suposadament informa d'una participació de 8,5 milions de votants.

Les eleccions per escollir l'Assemblea Constituent s'han celebrat en un clima de forta tensió entre el govern de Nicolás Maduro i l'oposició al chavisme, que demana que no es reconeguin els resultats.

Els col·legis han obert a les 12 del migdia, hora catalana. El president Nicolás Maduro ha estat un dels primers a votar.

 

 

De les eleccions d'aquest 30 de juliol, en sortiran les 545 persones que formaran l'Assemblea Constituent, amb l'encàrrec de redactar una nova carta magna que substituirà la promulgada el 1999, sota la presidència d'Hugo Chávez.

La coalició opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD) no ha presentat candidats a aquestes eleccions, perquè les considera inconstitucionals, ja que les va convocar directament el president Nicolás Maduro sense haver fet un referèndum previ. També han criticat la convocatòria conegudes figures del chavisme, com la fiscal general, Luisa Ortega Díaz.

Per la MUD i per la fiscal general, són il·legals perquè, d'acord amb la carta magna, només el poble, com a "dipositari del poder constituent", "pot convocar-les". L'oficialisme, per la seva banda, s'aferra al fet que la Constitució concedeix al president "la iniciativa de convocatòria".

 

Protestes de l'oposició i espiral de violència

L'oposició havia demanat a la població que sortís aquest diumenge al carrer i que bloquegés les principals vies de comunicació del país per evidenciar la seva oposició a aquestes eleccions. Volien mostrar la imatge d'uns col·legis electorals buits. Més de 350.000 soldats s'han desplegat per mantenir l'ordre cosa que ha estat impossible.

La policia ha llançat bombes lacrimògenes per dispersar els grups de ciutadans que s'han concentrat. El país ha viscut una espiral de violència sense precedents.

Almenys hi ha hagut una dotzena de morts en els enfrontaments que s'han viscut en tot el país durant les protestes contra la Constituent durant aquesta jornada electoral.

 

Des de l'1 d'abril passat, més de cent persones han mort en les protestes antigovernamentals que viu Veneçuela.

La Fiscalia veneçolana investiga l'Assassinat a Bolívar d'un candidat a l'Assemblea Constituent

El Ministeri Públic de Veneçuela ha ordenat aquest diumenge que s'investigui l'assassinat de l'advocat José Félix Pineda, candidat a l'Assemblea Nacional Constituent, mort per diversos trets aquest dissabte a l'estat de Bolívar, al sud-est del país.

El Programa Veneçolà d'Educació-Acció en Drets Humans ha condemnat l'assassinat i ha exigit buscar els culpables.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut