"Venia tot Vic a comprar-hi": tanca l'última xurreria artesana de la ciutat

L'emblemàtic negoci de Ca la Rosa, al Passeig, abaixarà la persiana per falta de relleu després de més de 150 anys d'història
Nati Adell/Redacció Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

El 19 de gener del 2025, la Xurreria Rosa de Vic abaixarà la persiana. No és només un negoci que es veu obligat a tancar perquè no troba relleu. És tot un símbol de la ciutat. Per aquest local tan cèntric, hi han passat moltes generacions d'osonencs que han gaudit dels xurros i dels xuixos de crema que la família Parera-Vegara hi han preparat des de fa més de 150 anys.

Ara, l'establiment abaixa la persiana i s'acaba una manera d'entendre l'ofici, els secrets a l'hora de preparar i coure la massa que han passat de pares a fills.

Qui porta el timó de ca la Rosa és en Josep Vegara, quarta generació al capdavant del negoci, i la seva dona, la Fina Riera. A punt de fer 70 anys, en Josep assegura que ha arribat l'hora de plegar. Mestre artesà des del 2009, ha estat tota una vida darrere el taulell, en una feina molt sacrificada perquè ha hagut de treballar, sobretot, quan els altres estaven de festa:

"Des dels 14 anys que estic fent xurros, sempre m'ha agradat".

No ha conegut ni diumenges ni festius i ara toca descansar. 

En Josep, a punt de fer 70 anys, treballa fent xurros des dels 14 anys (Nati Adell/3Cat)

De clients, no els n'han faltat mai. Primer a l'actual carrer Verdaguer i, més tard, a la botiga situada a la plaça de Santa Clara, al cor de la rambla del Passeig, a tocar de l'antic Hotel Colón, un lloc emblemàtic de la ciutat, punt de trobada de vigatans, viatgers i pagesos de la comarca, que el dissabte baixaven a vendre i a comprar a mercat. Històricament, el punt àlgid de les vendes era per Setmana Santa:

"La gent anava a missa i era tradició anar a comprar els xurros. Ens hi posàvem a les tres i era un continu, era molt maco. Ara s'ha anat perdent, els joves han canviat de manera de fer."

Una imatge històrica del negoci (Xurreria Rosa)

Quins són els secrets de l'èxit?

La seva mare, la Margarida Parera, a qui tothom coneix com la Rosa pel nom de l'establiment, en dona fe. Havien arribat a tenir fins a 12 treballadors i, fins i tot, el seu pare havia hagut de fer venir un xurrer de Barcelona perquè no donava a l'abast:

"Verge Santa! Unes plates de xurros... venia tot Vic a comprar els xurros. I ara ens diuen: 'Et trobarem a faltar'."

La Xurreria Rosa serà història a començaments del 2025 i també s'acabarà un gust particular, que quedarà, només, al paladar de molts osonencs. I quin és el secret de l'èxit? Segons en Josep, saber pastar la farina i el punt de cocció de l'oli. Una altra de les claus és l'estrella que dona forma al xurro, que el seu pare va llimar a mà. 

El negoci és en un lloc estratègic, molt de pas, que ha ajudat a fer-lo popular (Xurreria Rosa)

Tot i que a Vic s'acabi aquest tipus de producte, ell té clar que els xurros continuen tenint futur, com demostra el seu èxit a països del nord d'Europa, combinant-los, per exemple, amb els gelats. "Si es mengen amb mesura, no t'han de fer mal", assegura per combatre la imatge de menjar poc saludable. 

Els compradors que s'apropen a la botiga aquestes últimes setmanes lamenten amb tristesa que aviat s'abaixi la persiana. "N'haurem de comprar de congelats i fer-los a casa", admeten. Tothom sap, però, que no serà el mateix. 

 

ARXIVAT A:
Gastronomia Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut