Verema a 1.230 metres d'altitud, un experiment d'ambició en plena Vall Fosca

El celler Castell d'Encús prova una experiència vinícola a més de mil metres d'altura amb l'objectiu de produir uns vins diferents i promocionar l'enoturisme

Carolina Gili FrancèsActualitzat

Pioner a plantar vinyes d'alçada avançant-se al canvi climàtic, l'enginyer químic i doctor en enologia, Raúl Bobet, propietari de Castell d'Encús, segueix experimentant per obtenir vins d'alta gamma, reconeguts a escala internacional.

Acaben de veremar a mà la tercera collita d'una vinya al límit, plantada fa set anys a 1.230 metres d'altitud a Astell, a la Vall Fosca, al Pallars Jussà. Es tracta d'una hectàrea de pinot noir --pròpia de la Borgonya-- i mitja hectàrea de riesling --pròpia de la vall de Rin-- que han madurat lentament amb un clima pirinenc marcat enguany per les pluges.

La qualitat del raïm és essencial per a l'elaboració d'un gran vi i per això els esforços dedicats a la vinya són fonamentals. Segons Raül Bobet, "sortiran vins molt especiats, diferents dels terrenys calcaris, gràcies a aquest clima"

"Hi haurà una part d'aquesta combinació, entre la part floral i la part de fruita, molt equilibrada amb molt nervi, que vol dir una evolució llarga"


Vinyes d'alçada per combatre el canvi climàtic

A diferència del que ha passat a la Conca de Tremp, on la sequera ha minvat la producció a les finques que no disposen de reg, a la Vall Fosca d'aigua no n'ha faltat i esperen obtenir una bona anyada.

Però, plantar vinyes tan altes té uns costos elevats, s'ha de fer en pendent per aprofitar al màxim la insolació, i l'orografia del terreny no permet fer plantacions gaire extenses.

Els ceps del celler Castell d'Encús a la Vall Fosca
Els ceps del celler Castell d'Encús a la Vall Fosca (3Cat)

En el cas d'Alstell, el raïm es trasllada per carretera fins al celler de Castell d'Encús, a Talarn, on el triaran gra a gra per després iniciar el procés de fermentació. El resultat serà una producció petita que el seu impulsor deixarà reposar de 4 a 7 anys abans de sortir al mercat amb l'objectiu d'obtenir uns vins estructurats, frescos, fins i elegants.

Més que no pas aconseguir grans produccions, el propietari experimenta i vol convertir la vinya en un focus d'atracció de turisme sostenible.

"Aquest objectiu és la Vall Fosca, el Pirineu, la cultura, el romànic i poder atreure gent jove i repoblar", diu Raül Bobet.

Interès creixent per plantar vinyes en alçada

Cada cop són més els celleristes que aposten per plantar en alçada per fer front al canvi climàtic. Es consideren d'alçada les vinyes plantades a partir de 500 metres.

Segons dades del Departament d'Agricultura, a Catalunya hi ha prop de 5.000 hectàrees de vinya en altura repartides per diferents comarques.

 

Per la seva banda, l'INCAVI (Institut Català del Vi) treballa per identificar, conservar i estudiar varietats de vinya recuperades al Pirineu i Prepirineu i estudia la seva adaptació al canvi climàtic; ho fa amb parcel·les experimentals o col·laborant amb cellers com el Batlliu de Sort, al Pallars Sobirà.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut