Vergés avança que "caldrà fer sí o sí passos enrere en la reobertura"
Les dades de l'evolució de la pandèmia a Catalunya són dolentes, i el missatge del govern ha estat clar: cal retrocedir en la desescalada. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que "sí o sí" haurem de fer passos enrere en el pla de reobertura.
Ha estat en la roda de premsa conjunta amb el Departament d'Educació, en què s'ha valorat com ha anat el primer trimestre del curs en situació de pandèmia.
La consellera ha assegurat que no és bo generar especulació sobre mesures concretes i ha afegit que el pla "és molt clar". Recordem que, segons el pla, les mesures es revisen si la velocitat de contagi creix per sobre de l'1, i si hi ha més ingressos en relació a la setmana anterior.
Les dades d'aquest dimecres indiquen que la velocitat de contagi se situa en 1,22. Però, amb un nou mètode de càlcul que el secretari general de Salut, Josep Maria Argimon, ha donat a conèixer aquest dimecres, ja s'enfila fins a 1,45.
Vergés ha afegit que l'Rt es manté estable fa dies per sobre de l'1 i, per tant, és inevitable prendre decisions; unes decisions que es podrien abordar en la reunió del Procicat prevista per a aquest dijous.
A la pregunta de quan donaran a conèixer les noves restriccions, Vergés ha assegurat que hi estan treballant i ho seguiran fent en les pròximes hores, i que les explicaran "tan aviat com sigui possible".
Dilluns van obrir els centres comercials
Aquest dilluns 14 de desembre han pogut obrir tots els centres comercials, amb un aforament del 30%, i també les estacions d'esquí. A més s'ha ampliat el límit màxim de 500 a 1.000 persones als teatres, cinemes i altres locals que es dediquen a activitats culturals que mantenen l'aforament del 50% de la fase 1.
De cara al pròxim cap de setmana, està previst, si no hi ha contraordre, que s'apliqui un altre canvi aprovat pel Procicat i el confinament de cap de setmana passarà de municipal a comarcal. Entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure's dins de la seva comarca, i no només dins del seu municipi, com fins ara.
Tot i això, el Procicat recomana limitar els desplaçaments fora del domicili, i respectar les mesures de protecció individual i col·lectiva.
Enduriment del confinament a Europa
Al Parlament, aquest matí, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ja havia advertit que tot indicava que caldria endurir mesures per les festes de Nadal.
Un enduriment de les restricions que aniria en consonància amb la tendència iniciada per altres països europeus com Alemanya o els Països Baixos.
Fins al 10 de gener, Alemanya tanca els comerços no essencials i escoles i torna a un confinament dur. Des del novembre ja estava tancat el sector de l'oci, l'esport, la cultura i la gastronomia. Les mesures han entrat aquest dimecres en vigor als 16 estats federats, coincidint amb un nou màxim de víctimes mortals per Covid-19 les últimes 24 hores.
El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha decretat un confinament durant cinc setmanes i els tancament d'escoles i ha demanat als ciutadans dels Països Baixos que redueixin les sortides, es confinin, no viatgin a l'estranger i limitin el nombre de convidats a casa a un màxim de dues persones. L'excepció a la norma seran els dies 24, 25 i 26, quan es podrà rebre a casa un màxim de tres persones, una xifra que no inclou els infants de fins a 12 anys.
A Itàlia, el govern de Giuseppe Conte estudia mesures més restrictives però descarta un confinament total com el d'Alemanya o els Països Baixos. Aquest dimecres Itàlia ha notificat una de les pitjors dades de defuncions al país des de l'inici de la pandèmia: 848 morts per coronavirus. A més, s'han confirmat gairebé 14.000 contagis nous de Covid.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Desescalada