Vergés avisa de setmanes clau perquè el risc d'una quarta onada és "molt dramàtic"
La consellera argumenta que cal donar temps perquè pugui baixar la tensió en el sistema sanitari i confirmar que les dades no tornen a repuntar
Aquest dijous farà un any que es va declarar el primer cas de coronavirus a Catalunya.
S'ha arribat a aquest primer aniversari amb la tercera onada aparentment estancada, i ja es parla del risc d'una quarta onada abans que els indicadors de la pandèmia baixin a uns nivells considerats òptims.
Per això, la consellera de Salut, Alba Vergés, alerta: "Estem en un moment fràgil, ara mateix, que hem de vetllar."
En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, Vergés ha explicat que els pròxims dies són necessaris per "veure si això és una estabilització i podem anar mantenint aquest ritme o sí, per contra, veiem una pujada que ens hagi de fer alertar".
Per això ha insistit, preguntada per la possibilitat que es relaxin algunes restriccions que afecten l'activitat econòmica, que "és prematur dir als comerciants que el cap de setmana podran obrir".
"Setmanes molt clau"
Vergés ha argumentat que, epidemiològicament, la tercera onada actual ha estat millor que la segona, però que, en canvi, "assistencialment, hem quedat molt més afectats, perquè no ens havíem refet de la segona".
En aquest sentit, ha defensat que "estem en unes setmanes molt clau", perquè "hem de donar temps perquè pugui baixar la tensió en el sistema sanitari". I ha alertat:
"Tal com estem ara, el risc d'una quarta onada partint d'aquesta situació és molt dramàtic, és molt dolent."
La consellera de Salut també ha explicat que cal tenir en compte que la pandèmia causa un patiment general a la societat; que a l'afectació sanitària, ben coneguda, cal afegir-hi l'afectació "social, emocional, i econòmica que comporta això".
Respecte a aquesta última, ha admès que "hi ha molta gent que depèn d'aquestes decisions [del Procicat], sectors econòmics que pateixen i que busquen amb ànsia poder tenir més hores o poder tenir més obertura".
La bona notícia, en aquest context, ha explicat Vergés, és la campanya de vacunació, que "ja es nota molt a les residències i es nota en els professionals sanitaris", ha explicat.
I ha avançat que ben aviat "s'anirà notant en els diferents col·lectius" que van accedint a la vacunació.
Preguntada sobre l'objectiu de tenir el 70% de la població vacunada a l'estiu, Vergés ha respost que manté el desig d'aconseguir-ho i que, en aquest sentit, "seguim el compromís de la Unió Europea".
"La vacunació és una estratègia de país, claríssimament, una prioritat", ha afegit.
"A la pràctica, una estabilització"
Fins aquest diumenge, a Catalunya hi ha 309.482 persones que han rebut la primera dosi d'alguna de les tres vacunes que s'administren. A més, hi ha 182.338 persones que han rebut les dues dosis necessàries per assolir la màxima immunització.
Això mentre la velocitat de propagació continua pujant, per setè dia consecutiu. Així, si dilluns passat l'Rt era de 0,81, ara és 0,95. En una setmana ha pujat catorze centèsimes.
Tot i que l'1 és el llindar de l'Rt que indica clarament un augment de contagis, Vergés ha admès que l'Rt 0,95 "a la pràctica, és una estabilització" que "ens treu d'aquella zona de baixada imprescindible per relaxar el sistema sanitari".
Un altre dels indicadors habituals, el risc de rebrot, manté la tendència oscil·lant dels últims dies i ha pujat dos punts, fins als 263. Per sobre de 100, el risc és alt, i per sobre de 200, eés molt alt.
L'únic indicador que es manté clarament a la baixa, des de fa quatre setmanes, és la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants: el 24 de gener era de 682,89 casos i ara és de 284,21 .
Menys pacients crítics
Als hospitals catalans, aquest dilluns hi ha 2.029 malalts de Covid ingressats, 58 més que vint-i-quatre hores abans. D'aquests, 588 són crítics a l'UCI, cinc menys que els notificats diumenge.
El nombre de pacients Covid crítics ha anat baixant en les dues últimes setmanes, amb alguna oscil·lació. Així, les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut contrasten amb les 694 persones amb coronavirus a les UCIs que hi havia el dilluns 8 de febrer.
El nombre de nous contagis també, des de principis de febrer el descens s'ha alentit molt. Caldrà veure, com assenyalava Vergés, si aquesta tendència es manté, encara que alentida, o arriba a un punt d'inflexió i repunta de nou.
Aquest dilluns, d'altra banda, s'han notificat 36 noves morts a causa de la pandèmia, que ha causat un total de 20.506 víctimes mortals.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Desescalada