Vergés demana al govern espanyol més cobertura legal per poder endurir restriccions

També sol·licita que els estudiants d'últim any de Medicina i Infermeria s'incorporin al sistema de salut com ho van fer el març passat

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que en el Consell Interterritorial celebrat dijous a la tarda no es va posar sobre la taula la possibilitat d'aprovar instruments jurídics que complementin les mesures aprovades per la Generalitat.

"Si ens posen una eina jurídica més, millor, però això no ens ho van garantir", ha explicat Vergés en referència al consell.

A banda, Alba Vergés ha demanat al govern espanyol poder disposar de la possibilitat de contractar estudiants que cursin els últims cursos de medicina i infermeria, com ja va passar el març passat. "No només són les eines jurídiques", ha reblat la consellera.

Cap mesura descartada

A preguntes de l'entrevistadora, la consellera de Salut ha insistit que no es pot descartar cap mesura, cosa que inclou el toc de queda o els tancaments perimetrals. Sempre que ho avalin els experts i la corresponent instància judicial.

"Tot el que afecti drets fonamentals ha de passar pels tribunals. Ho vam fer a Lleida i a la Conca d'Òdena, fins i tot abans de tenir el decret llei", ha recordat Vergés.

Ara per ara, però, la consellera creu que, abans de proposar noves restriccions, cal avaluar l'efectivitat de les mesures aplicades fa tot just una setmana.

"Vam aplicar mesures molt més d'hora que els llindars que s'havien posat alguns", ha dit Alba Vergés, que ha aprofitat per demanar a la ciutadania que se solidaritzi amb els sectors més afectats per les polítiques de contenció de la pandèmia.

Toc de queda

En declaracions a RAC1, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va plantejar la possibilitat d'obrir bars i restaurants de dia si finalment s'apliqués el toc de queda anunciat pel govern espanyol.

Al ser preguntada per això, la consellera de Salut ha afirmat que el toc de queda i el tancament d'establiments d'oci i restauració són compatibles.

Si s'opta per aquesta restricció nocturna, creu Vergés, s'evitaran els contagis que es puguin donar en reunions familiars o trobades nocturnes de nit.

 

Budó també demana concretar el marc jurídic

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha celebrat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, doni a les comunitats autònomes tota l'autoritat per aplicar, si cal, tocs de queda.

La consellera ha demanat al govern espanyol que en concreti el marc jurídic. La Generalitat vol saber si n'hi hauria prou amb una publicació al DOGC i l'aval posterior del TSJC, o si pel contrari caldria que l'Estat declarés abans l'estat d'alarma de nou.

Budó ha explicat que el govern no preveu noves mesures aquesta setmana i que vol avaluar dilluns que ve l'evolució de les dades, ja que es compliran set dies de les restriccions en la restauració.      
 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut