Vergés reconeix que cal rectificar i no deixar a Ferrovial el seguiment de casos de covid

La Generalitat busca alternatives al contracte a causa del malestar generat en el sector i admet que caldrà indemnitzar l'empresa
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que la Generalitat està estudiant com es pot revertir el contracte amb Ferrovial per fer un seguiment dels contactes de les persones contagiades pel coronavirus.

Vergés ha admès que es pot trobar una alternativa, però no ha concretat en què consistiria. L'objectiu és que hi hagi prou personal disponible per fer tota la resta de cribratge que es fa normalment en el sistema sanitari i que no té a veure amb la Covid-19.

"Estic disposada a replantejar el contracte amb la filial de Ferrovial per al seguiment de contactes. Vull concretar que no és per fer tot el rastreig, que Atenció Primària és qui detecta i controla els contactes en la fase inicial."

 

Indemnització a Ferrovial

El malestar generat en el sector és una raó suficient, segons Vergés, per fer marxa enrere en la contractació, tot i que ha reconegut que no coneix la quantitat exacta de la indemnització que haurà de cobrar Ferrovial per l'anul·lació del contracte.

"Quan es va pensar, fa un mes i mig, que tindríem rebrots i que es faria un seguiment llarg en el temps dels casos, vam veure la necessitat de contractar una empresa que pogués atendre un call-center amb 200 o 300 persones per fer les trucades de vigilància als contactes de contagis. Ara, el sector no ho veu bé i ho hem de tenir en compte."

Vergés ha assegurat que no es mou per pressions polítiques dins del govern, sinó que actua en funció del que necessita el sector sanitari en cada moment.

 

 


Més de 200 persones identificant i seguint contactes

Quan Atenció Primària detecta un positiu avisa els que conviuen amb ell i s'activa Salut Pública. Abans de la pandèmia, a Vigilància Epidemiològica eren una seixantena de persones ja ocupades en altres tasques. Ara n'hi treballen 150 més, d'altres departaments, formats per reforçar el servei, però que hauran de tornar als seus llocs.

Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, destaca que cal garantir personal suficient per fer el seguiment:

"Només que tinguem uns petits clústers o agrupacions de casos... només que se n'acumulin uns quants, i això pot passar, podria ser que ja no tinguem la capacitat de fer el seguiment de contactes que és essencial perquè no tornem a tenir una situació com la que vam tenir."

Aquests professionals encarregats de detectar totes les persones que han estat contacte pròxim del positiu, fins a dos dies abans dels primers símptomes, són bàsics. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, explica per què:

"Quan no sabem qui ha pogut contagiar a qui, podem pensar que hi ha transmissió que diem autòctona, que passi per sota de les nostres capacitats de detecció i això pot ser que vagi augmentant. És com tirar gasolina, va sortint gasolina i no la veus i en un moment determinat s'incendia."

Salut Pública espera contractar per fer aquesta feina 108 professionals més, abans de Sant Joan.

Després la trucada per avisar-los i explicar-los que s'han de confinar, el seguiment als 7 i als 14 dies es fa des d'un "call center" al 061. Aquest servei està reforçat amb 200 persones, ampliables fins a 1.000, si cal, de moment amb el polèmic contracte amb Ferrovial. Si tot el personal serà suficient per afrontar un rebrot és una incògnita.

Ara el virus no està circulant tant com fa setmanes, però les previsions del mateix Departament de Salut parlen d'un rebrot a l'octubre i està per veure que es tingui prou personal per fer els seguiments.

 

 

 

 

Indignació al sector

L'adjudicació a la filial de Ferrovial, Ferroser, per un import de gairebé 18 milions d'euros i en ple estat d'alarma, ha indignat els professionals sanitaris i també l'oposició.

Metges i personal d'infermeria consideren un error l'adjudicació del servei a una empresa privada i exigeixen a Salut que rectifiqui. Demanen que sigui el personal de l'atenció primària qui controli els casos positius de Covid, com han fet fins ara.

El Col·legi de Metges ha exigit a la Conselleria de Salut que "reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa, Ferrovial, faci la gestió dels rastrejadors de la Covid-19".

 

Canvi de fase de Lleida i Barcelona

La consellera Vergés ha dit també que "s''està treballant per evitar que, en cas de nous rebrots, hi hagi un altre confinament total". Pel que fa al canvi de fase de Barcelona i de Lleida ha afegit que "tenim de coll fins divendres per decidir-ho". Pel que fa al pressupost, s'ha augmentat.

"Necessitarem molts reforços, sobretot a l'estiu, per gestionar vacances i especialment reforçar zones costaneres.  Li hem afegit 4,5 milions per reforçar un període de 3 mesos. Després vindran reforços d'hivern, que també posarem a l'atenció primària. A més, el personal sanitari ha de descansar."

Vergés ha dit que caldrà tenir molt en compte el personal que ha estat en primera línia per donar-los un merescut descans i caldrà articular que ho puguin fer.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut