Vergés sobre l'acte a la Sagrada Família: "S'ha d'evitar tot allò que sigui posposable"
L'arquebisbe Omella defensa que es va fer "amb tota la responsabilitat" i demana perdó a qui s'hagi sentit ferit
La consellera de Salut, Alba Vergés, considera que l'acte de beatificació celebrat aquest dissabte a la Sagrada Família no s'hauria d'haver fet.
A l'acte, autoritzat pel Procicat, hi van assistir menys de 600 persones, que suposen un aforament inferior al 30% establert pel govern dins de les mesures per mirar de frenar l'expansió de la Covid-19.
En la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat, Vergés ha assegurat que Salut "no tenia constància de l'acte", i ha afegit que "no s'hauria hagut de fer".
En aquest sentit, ha plantejat que "s'ha de portar a debat quina és la solució més correcta per impedir actes com el d'aquest cap de setmana a la Sagrada Família".
I ha volgut fer arribar un "missatge clau" a la ciutadania: "Tot allò que puguem evitar, que sigui posposable, no s'ha d'organitzar, aquests dies."
Vergés ha defensat amb certa vehemència que, en el context de les restriccions actuals, un acte com el de la Sagrada Família "fa sortir de mare".
A més, ha volgut recordat que "hi ha gent que no pot anar a treballar perquè el seu negoci està tancat" i que hi ha persones que no han pogut acomiadar-se "com tocava" dels seus éssers estimats.
Dissabte mateix, després de tenir coneixement de la celebració de l'acte, Salut va anunciar l'obertura d'un expedient per investigar els fets.
Vergés ha admès que la llibertat religiosa "és un dret fonamental", però ha insistit que cal veure "què més posem per evitar el que vam veure aquest cap de setmana".
En el mateix sentit que la consellera de Salut s'havia pronunciat, aquest matí, el secretari general del departament, Marc Ramentol.
"Era una celebració que no tocava en el moment epidèmic en què estem", ha dit durant una entrevista a RAC1.
Ha reflexionat que amb la limitació general de l'aforament al 30% "no en tenim prou", per impedir actes multitudinaris com el de dissabte, i ha defensat com a "molt pertinent" la proposta del Departament de Justícia de limitar a un màxim de 100 persones l'assistència als actes religiosos.
Omella, "sorprès" per la polèmica
Des de l'Església, l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha defensat que es va actuar "amb tota la responsabilitat", respectant les mesures de seguretat i l'aforament, que considera que no pot limitar-se a "un nombre determinat per a tothom", perquè "no és el mateix una església petita que una església gran".
En declaracions a Catalunya Ràdio, Omella, que s'ha mostrat "sorprès" per la polèmica al voltant d'aquest acte, ha demanat perdó a les persones que s'hagin pogut sentir ferides: "Si potser això ha ferit molta gent, demano perdó", ha dit.
"Convé fer una reflexió"
El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Albert Batlle, un dels càrrecs de l'Ajuntament i del govern que van assistir a l'acte, ha defensat que la llei es va complir escrupolosament i que no hi va veure "cap tipus de congestió".
En una entrevista a RAC1 ha explicat que l'acte de beatificació "es va celebrar seguint les instruccions del mateix Departament de Salut".
De tota manera, considera "raonable que hi hagi gent que s'hagi pogut sentir discriminada".
I, vista la polèmica suscitada, admet que "convé fer una reflexió per veure com es limiten o amplien les restriccions des de la Generalitat" i que "hi ha coses que s'han de pensar i remodelar".
- ARXIVAT A:
- ReligióCoronavirus Covid-19