
Vermell o negre? El sorteig que tria qui va a la mili a Tailàndia i que deixa reaccions virals
Les dones trans han d'assistir al sorteig, però estan exemptes del servei militar obligatori si poden acreditar el canvi de sexe
Salvar-se de fer el servei militar obligatori a Tailàndia no és poca cosa: fer-lo suposa haver de prestar servei a l'exèrcit durant un període de fins a dos anys, amb tot el que això pot implicar.
Per això, els que en queden exempts després del sorteig que es fa anualment a principis d'abril ho celebren així:
Estava tan content que ha acabat caient i donant-se un cop al cap. És un vídeo que s'ha fet viral.
O com aquest noi, que crida, es tira a terra i fins i tot gairebé li fa un petó al guàrdia de seguretat que l'acompanya:
O aquest, que ha començat a donar voltes:
Com funciona el sorteig?
Les xarxes van plenes aquests dies de les reaccions dels homes tailandesos en rebre el veredicte. És totalment aleatori: si reben una carta negra, queden exempts del servei militar, i si és vermella, directes cap a l'allistament obligatori.
En el sorteig han de participar els homes tailandesos més grans de 21 anys que no s'han presentat voluntaris per al servei militar.
Els voluntaris, que se sotmeten a minucioses avaluacions de salut mental i física, acaben servint durant períodes de temps més curts als dos anys. El mateix passa segons el nivell d'estudis dels joves.
Les persones amb un títol associat tenen un període de servei de sis mesos i els estudiants universitaris poden ajornar el reclutament fins que hagin acabat els estudis o complert els 26 anys.
En aquest cas, aquest noi no s'ha deslliurat d'anar al servei militar. En saber-ho, s'ha desmaiat:
Les dones trans han d'assistir al sorteig
Les dones trans tailandeses estan obligades a assistir al sorteig, i poden salvar-se de fer el servei militar si acrediten el canvi de sexe amb documents o amb un certificat mèdic.
És el cas d'aquestes joves, han hagut de passar el tràngol d'assistir a aquesta cita anual, però ho han convertit en tota una celebració d'orgull i d'empoderament:
"El servei militar renta el cervell a la gent"
Netiwit Chotiphatphaisal té 28 anys. Quan li va tocar anar al sorteig, es va negar a acatar les ordres.
És activista ja s'havia pronunciat en contra del servei militar quan era adolescent, quan l'exèrcit va prendre el poder en un cop d'estat el 2014: "El servei militar renta el cervell a la gent."
En un informe publicat el 2020, Amnistia Internacional al·legava que els reclutes militars tailandesos eren "objecte d'abús institucionalitzat que sovint derivaven en tortura."
- ARXIVAT A:
- Viral LGTBIQ+Drets humansÀsia